Říjen 2009

Kuřecí Tandoori

31. října 2009 v 13:37 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 500 g kuřecích prsíček
  • 200g lišek nebo žampionů
  • 200 ml mléka
  • 100 -150 g smetanového sýra
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • sojová omáčka
  • 2 - 3 lžičky koření Tandoori Masala
  • 3 lžíce oleje

Postup:
Nejprve v horkém mléce rozpustíme tavený sýr a dáme podusit houby. Kuřecí prsíčka nakrájíme na kousky a prudce opečeme na oleji. Přidáme koření, sůl a jemně posekaný česnek. Ještě krátce orestujeme, zalijeme sýrem s mlékem a dochutíme sojovou omáčkou. Krátce povaříme a podáváme s těstovinami nebo bramborami.

Strojkové cukroví - 2.

29. října 2009 v 19:00 Cukroví

Rozpis:
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 250 g cukru
  • 150 g strouhaných ořechů
  • 1 vejce
  • skořice, kakao

Postup:
Zaděláme vláčné těsto. Můžeme přidat kakao do celého množství těsta nebo pouze do větší části.
Do mlýnku s nástavcem střídáme světé a tmavé kousky těsta a tak mám vznikne melírované cukroví. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C.

Ořechová bábovka

29. října 2009 v 17:49 Bábovky
Ořechová bábovka
Rozpis:
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 3 žloutky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g mletých ořechů
  • 125 ml mléka
  • sníh ze 3 bílků

Postup:
Utřeme máslo, žloutky, cukr, přidáme ostatní ingredience a nakonec sníh. Pečeme ve vymazané a vysypané formě při teplotě okolo 180°C.

Slaninová bábovka

28. října 2009 v 21:23 Slané pečivo a rychlé pohoštění



Rozpis:
  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 300 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 rovná lžíce soli
  • 150 - 300 g libové anglické slaniny

Postup:
Nejprve si uděláme kvásek z části mléka, droždí a cukru. Do mísy dáme mouku smíchanou se solí, přidáme vejce, mléko, máslo a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi půl hodiny. Anglickou nebo libovější vařené uzené maso nakrájíme na kostičky a na pánvi trochu opečeme. Necháme vychladnout a zapracujeme do vykynutého těsta. Množství masa si upravíme podle chuti. Formu na bábovku vymažeme tukem a dáme těsto. Necháme ještě chvíli kynout, dáme do trouby vyhřáté asi na 170°C a pečeme . Hotovou bábovku necháme ve formě trochu vychladnout a potom vyklopíme na kuchyňskou mřížku. Podáváme se zeleninou nebo kyselou okurkou.

Linecké knoflíky

26. října 2009 v 16:33 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 malá vejce
  • citronová kůra

Postup:
Zaděláme hladké těsto necháme v chladnu odpočinout. Vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Slepujeme marmeládou a necháme před podáváním odležet.

Banánové jednohubky

24. října 2009 v 20:35 Nepečené sladké dobroty
  
Rozpis:
  • banány
  • piškoty
  • 100 g čokolády na vaření
  • 80 g ztuženého tuku

Postup:
Oloupané banány nakrájíme na kolečka asi 1 cm, párátkem je spojíme mezi dvě kulaté piškoty. Čokoládu s tukem rozehřejeme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Piškoty namáčíme co polevy a pokládáme na mřížku nebo na folii ztuhnout. Necháme 1 - 2 dny v chladu rozležet a podáváme.

Dvoubarevné rohlíčky

21. října 2009 v 22:12 Kynuté pečivo a různé koláče


1. těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 200 - 250 ml mléka
  • 1 malé vejce
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml oleje
  • 50 g kokosu
  • sůl

2. těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 200 - 250 ml mléka
  • 1 malé vejce
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml oleje
  • 3 lžíce kakaa

Poleva:
  • 100 ml vody
  • 100 g cukru
Vodu krátce povaříme s cukrem a necháme vychladnout.

Náplň:
  • nutela - asi 400 g
Postup:
Zadělat obě těsta a každé rozdělit na 5 dílů, ze kterých uděláme bochánky a necháme pod utěrkou zkynout. Vezmeme jeden bílý a jeden kakaový bochánek a rozválíme je na stejně velké kulaté placky. Potom položíme na hnědý kruh bílý a válečkem je trochu přitlačíme k sobě. Rozdělíme na 8 stejně velkých trojúhelníků, na každý dáme trochu nutely a uděláme rohlíček. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 minut. Ještě horké rohlíčky krátce namočíme v cukrové polevě a položíme na mřížku oschnout.

Cukrové copánky

21. října 2009 v 22:06 Kynuté pečivo a různé koláče

Těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 80 g hery
  • 2 menší vejce
  • 200 ml mléka
  • sůl
rozpuštěné máslo
moučkový cukr


Postup:
Zaděláme vláčné těsto a necháme asi půl hodiny kynout. Na pomoučněném vále uděláme copánky ze dvou pruhů, dáme je na plech s pečícím papírem a necháme ještě trochu nakynout. Pečeme troubě vyhřáté na 190°C. Horké copánky potřeme rozehřátým máslem a hustě posypeme cukrem.

Hraběnčiny řezy

21. října 2009 v 22:05 Řezy a rolády

Těsto:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g hery
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • mléko podle potřeby

200 g mletých ořechů
7 - 8 jablek
4 bílky
4 lžíce cukru
skořicový cukr


Postup:
Zaděláme těsto a část dáme do lednice. Zbývající těsto vyválíme na hluboký vymazaný plech, posypeme ořechy, dáme hrubě strouhaná jablka. Ušleháme z bílků sníh a přišleháme cukr. Sladkým sněhem zakryjeme jablka a postrouháme těstem z lednice. Jablka můžeme také posypat skořicovým cukrem.

Bramborový dort

21. října 2009 v 22:04 Dorty
Těsto:
  • 400 g brambor uvařených a nastrouhaných
  • 8 vajec
  • 80 g hrubé mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa

Krém:
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 150 g moučkového cukru
  • 250
  • 250 g másla
  • asi 30 g ztuženého tuku


Čokoládová poleva:
  • 100 g čokolády na vaření
  • 60 g ztuženého tuku
  • 2 lžičky oleje

Postup:
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme ostatní ingredience a nakonec vmícháme sníh z bílků. Dáme zvolna péci ve vymazané a vysypané dortové formě. Necháme vychladnout, potřeme krémem /část si necháme na zdobení/ a poléváme čokoládovou polevou a povrch zdobíme. Na krém uvaříme pudink s částí cukru a ztuženým tukem. Necháme vychladnout a zašleháme do ušlehaného másla s cukrem. Na polevu rozehřejeme ve vodní lázni všechny ingredience, necháme vychladnout a poléváme.

Taštičky s tuňákovou náplní

19. října 2009 v 18:21 Slané pečivo a rychlé pohoštění



Náplň:
  • 1 konzerva tuňáka v oleji 175 g
  • 100 g strouhaného sýra
  • cibule
  • barevná paprika
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
listové těsto
1 vejce na potření
sezanová semínka na posypání


Postup:
Tuňáka vyndáme z konzervy na cedník okapat. Nakrájíme menší cibuli, papriku /podle chuti/, přidáme sýr, okapaného tuňáka, vejce a dochutíme. Listové těsto rozválíme asi 2 mm, děláme různé tvary a velikosti taštiček a plníme náplní. Dobře uzavřeme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme při 180 - 200°C.

Zbojnický salát

19. října 2009 v 12:54 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 500g kabanosu
  • 100 g majolky
  • 100 g tatarky
  • 2 kyselé okurky
  • 3 cibule
  • 4 lžíce worčestru
  • 4 lžíce kečupu
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:
Nejprve povaříme worčestr, kečup, hořčici, vodu a necháme vychladnout. Nakrájíme kabanos, okurky, cibuli a přidáme další ingredience. Pokud chceme mít salát pikantní, přidáme ještě chilli omáčku. Necháme v chladničce proležet.

Linecký dort

19. října 2009 v 12:53 Dorty
Rozpis:
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 200 g cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 ml silné černé kávy
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 3/4 prášku do pečiva
  • citronová kůra

Postup:
Máslo, žloutky a oba cukry utřeme, přidáme ostatní ingredience a nakonec sníh ze dvou bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy upéct. Můžeme plnit zavařeninou nebo krémem. Je dobrý i pouze pocukrovaný.

Koláč s pudinkem

19. října 2009 v 12:53 Řezy a rolády
Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 5 vajec
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Pudink:
  • 1 jahodový pudink
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce cukru

Poleva:
  • 400 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce práškového cukru
  • 1 lžíce skořicového cukru

Postup:
Nejdříve uvaříme pudink a necháme vychladnout. Cukr utřeme s vejci a přidáme ostatní ingredience. 2/3 těsta dáme na vymazaný a vysypaný hluboký plech. Do třetího dílu vmícháme kakao a uděláme mramorování. Malou lžičkou dáváme na těsto malé kopečky pudinku. Dáme péct. Po upečení ihned potřeme zakysanou smetanou s moučkovým cukrem a povrch posypeme skořicovým cukrem. Dáme vychladnout a do lednice ztuhnout. Do těsta můžeme přidat i ovoce - koláč bude s pudinkem barevnější.

Jablečná drolenka

19. října 2009 v 12:49 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • mletá skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 500 g oloupaných jablek bez jadřinců
  • 60 g cukru
  • 4 lžíce vody
  • rozinky
  • máslo na vymazání formy

Postup:
Jablka nakrájíme na kousky, přidáme cukr, vodu a rozdusíme na kaši. Do rozměklého másla dáme cukr, krupičku a ochutíme špetkou mleté skořice, rozdrolíme a přidáme hrubou mouku s pečivovým práškem. Dobře promícháme. Polovinu směsi nasypeme ve stejnoměrné vrstvě do vymazané dortové formy. Na směs rozložíme jablečnou kaši, dáme spařené přebrané rozinky a posypeme druhou plovinou moučné směsi.

Frankfurtská polévka

19. října 2009 v 12:06 Polévky

Rozpis:
  • 2 párky /asi 150 g/
  • 60 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • mletá paprika
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • 1 1/2 litru vody
  • petrželka
  • sůl, pepř

Postup:
Cibuli drobně nakrájíme a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme mouku a po chvilce smažení dáme ještě papriku, necháme krátce osmahnout, zalijeme studenou vodou a přidáme bujón. Vaříme asi 10 - 15 minut, dochutíme, okořeníme, přidáme párek nakrájený na tenká kolečka a nakrájenou petrželku. Necháme krátce povařit a podáváme. Na talíř dáme lžíci zakysané smetany a tu si každý rozmíchá do polévky.

Florida dort

18. října 2009 v 14:01 Dorty
Piškot:
  • 4 vejce
  • 140 g cukru
  • 140 g polohrubé mouky

Krém:
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • cukr podle chuti
  • 125 g másla
  • 250 ml šlehačky
broskvový bompot
250 ml šlehačky

Postup:
Ušleháme celá vejce s cukrem do zhoustnutí a zlehka vmícháme mouku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme sladší pudink. Do vychladlého /ne ledového/ pudinku, bez škraloupu, opatrně vmícháme změklé máslo a nakonec ušlehanou šlehačku. Namažeme na piškot, dáme okapané a nakrájené broskve, opět dáme krém. Necháme trochu ztuhnout a navrch dáme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a nazdobíme.

Točený perník

18. října 2009 v 14:00 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 180 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 150 g hery
  • 2 velká vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • mletá skořice
povidla
kokos
mleté ořechy
2 -3 lžíce rumu
vejce na potření

Postup:
Zaděláme těsto a necháme v chladu ztuhnout. Povidla smícháme s kokosem a rumem /odhadem, aby povidla netekla/. Vychlazené těsto vyválíme na hodně pomoučněném vále na tenký plát. Potřeme povidlovou náplní a hustě posypeme ořechy. Uděláme dlouhou "šišku". Kraje nemusíme přehýbat - povidla nevytečou. Dáme na plech s pečícím papírem, povrch propícháme vidličkou a potřeme vejcem. Pečeme na 180°C asi 20 minut.

Tvarohové knedlíky s ovocem

18. října 2009 v 13:59 Sladké pokrmy


Těsto:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu /ne ve vaničce/
  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • sůl

Postup:
Utřeme tvaroh, máslo, žloutky a sůl. Dáme na vál do mouky a zpracujeme vláčné těsto. Na pomoučněném vále uděláme z těsta váleček, rozdělíme na stejné díly, které plníme ovocem. Vaříme v osolené vodě 5 - 7 mimut. Posypeme strouhaným tvarohem, skořicovým cukrem, osmaženou strouhankou /podle druhu ovoce/ a mastíme máslem.

Koblihy s majolkou

18. října 2009 v 13:55 Kynuté pečivo a různé koláče
Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g majolky
  • 2 lžíce cukru
  • 3 žloutky
  • 300 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 50 ml rumu
  • lžička soli /rovná/
  • citronová kůra
olej na smažení
meruňkový džem

Postup:
Zaděláme těsto a necháme vykynout. Zkynuté těsto rozválíme na asi 1/2 cm plát, vykrájíme kolečka, dáme džem a druhým kolečkem přiklopíme. Opět vykrojíme - tím se nám dobře uzavřou kraje. Zvolna smažíme. Podáváme sypané cukrem.