Staročeské perníčky

6. listopadu 2009 v 20:18 |  Perníčky
Rozpis:
  • 400 g celozrnné mouky
  • 100 g hery
  • 100 g cukru

  • 5 lžic medu
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 70 g mletých ořechů
  • 1 lžičku kakaa
  • 1 vrchovatou lžičku perníkového koření
  • 2 necelé lžičky sody

Postup:
Na vál dáme mouku, cukr, ořechy, koření, kakao,vejce a žloutky, vlažné rožehřáté máslo, teplý med a sodu rozpuštěnou ve lžíci mléka. Zaděláme a propracujeme. Těsto necháme alespoň 2 dny v chladnu odležet. Po odležení vykrajujeme perníčky a pečeme při teplotě 180°C. Vychladlé plníme ochucenými švestkovými povidly, poléváme cukrovou nebo čokoládovou polevou a zdobíme. Dala jsem mouku celozrnnou žitnou a špaldovou - od každé polovinu. Perníčky lze péci také z hladké mouky.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 zdenazov zdenazov | E-mail | Web | 10. března 2013 v 19:06 | Reagovat

Přijde mladík do cukrárny a ptá se prodavačky:
"Máte perníkové srdce s nápisem Jsi moje jediná?"
"Ano, máme."
"Tak pětkrát." :-D

2 Iva Iva | Web | 11. března 2013 v 15:10 | Reagovat

[1]: :-)  ;-)  :-D

3 Mirka Mirka | E-mail | 30. března 2015 v 1:08 | Reagovat

Pani Ivo, muzu nahradit heru maslem?
Dekuji!

4 Iva Iva | E-mail | Web | 30. března 2015 v 22:38 | Reagovat

[3]: Ano, máslo lze také použít. :-D  ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama