Prosinec 2009

Novoroční přání

30. prosince 2009 v 13:46 Přání



Veselého a pohodového Silvestra.


Do roku 2010 oceán zdraví,

moře lásky, řeku štěstí,

potok radosti a jen pramínek

všedních starostí přeje

Iva


Italské roštěnky

30. prosince 2009 v 13:44 Hovězí maso

Rozpis:
  • 4 plátky roštěnek
  • 1 velká cibule
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • rajčatová šťáva
  • hladká mouka
  • pepř, majoránka, sůl
  • olej nebo sádlo

Postup:
Hovězí roštěnky nebo kvalitní zadní maso naklepeme, po stranách nařízneme, osolíme, potřeme lisovaným česnekem a opepříme. Na omastku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme majoránku a naklepané maso. Chvíli restujeme a podlijeme rajčatovou šťávou. Dusíme doměkka, v trošce studené vody rozmícháme dvě lžíce hladké mouky a omáčku zahustíme. Podáváme s těstovinami nebo i rýží.

Slané košíčky

30. prosince 2009 v 13:43 Slané pečivo a rychlé pohoštění

Rozpis:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 70 g hery
  • 1 neplná lžička cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • nepatrné množství soli

Postup:
Na vál dáme mouku, v jejím středu uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, sůl, cukr, mléko a rum. Směs uprostřed mouky vymícháme na hladké těstíčko, přidáme měkkou heru a vypracujeme těsto. Necháme alespoň 1/2 hodiny v ledničce odpočinout. Na vále jemně posypaném moukou vyválíme plát 3 mm silný a vykrajujeme z něho kolečka velikosti košíčků. Vložíme do suchých formiček a mírně přitiskneme ke stěnám. Upečené, vychladlé košíčky plníme různými slanými pěnami, pomazánkami a saláty.

Pomazánka na chlebíčky

30. prosince 2009 v 13:41 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce dijónské hořčice
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 2 kostky cukru
  • 200 g majolky
  • 400 g měkkého salámu
  • 1 velká cibule
  • 3 sladkokyselé okurky
  • česnek

Postup:
Kečup, ocet, hořčici, chilli, cukr a přivedeme do varu, odstavíme a necháme vychladnout. Měkký salám si necháme v mrazáku mírně (!) ztuhnout a nastrouháme. Přidáme vychladlý základ, jemně nakrájenou cibuli, nastrouhané okurky, majolku a podle chuti česnek. Dobře promícháme, mažeme na veku nebo jednohubky a dozdobíme. Pomazánka je chutná i bez česneku.

Sýrové tyčinky

30. prosince 2009 v 13:36 Slané pečivo a rychlé pohoštění

Rozpis:
  • 250g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 140 g strouhaného sýra

Postup:
Zaděláme těsto. Vyválíme plát a rádýlkem vykrajujeme pruhy (tyčky) nebo formičkou různé tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a sezamem, oříšky,sekanými mandlemi a podobně. Pečeme na pečícím papíru.

Preclíky

30. prosince 2009 v 13:35 Slané pečivo a rychlé pohoštění

Rozpis:
  • 120 g hery
  • 300 g polohrubé mouky
  • sušené droždí
  • mléko

Postup:
Zaděláme těsto. Droždí dáme podle návodu na balíčku (na 300 g mouky), mléka asi 10 lžic. Těsto necháme vykynout, vyválíme tyčky a tvarujeme preclíky, potíráme rozšlehaným vejcem, sypeme hrubou solí, sezamem, kmínem a podobně. Pečeme na plechu s pečícím papírem do světle růžova.

přání

23. prosince 2009 v 6:00 Přání




Všem příznivcům mého blogu

přeji

krásné prožití Vánoc, pohodu,

klid a pevné zdraví


Iva












Játrový svítek do polévky

22. prosince 2009 v 16:25 Polévky
Rozpis:
  • 3 velké žloutky
  • 100 g hladké mouky
  • mléko
  • sůl
  • sníh ze 3 bílků
  • 250 g játrové zavářky

Postup:
Ze žloutků, hladké mouky, asi 3 lžic mléka utřeme hustší těstíčko, osolíme a přidáme ušlehané bílky. Vzniklé těsto rozetřeme na plech s pomaštěným pečícím papírem. Pečeme dorůžova ve středně vyhřáté troubě. Ihned po vytažení z trouby přikryjeme mokrou utěrkou. Když plát vystydne, potřeme domácí nebo kupovanou játrovou zavářkou a rozřízneme na 6 - 8 dílů. Každý dílek svineme po delší straně do roládky a dáme vařit. V mikrovlnce 3 minuty na nejvyšší stupeň a na pařáčku asi 10 minut. Je lépe se přesvědčit příčným rozříznutím roládky, že je játrová zavářka uvařená. Roládky nakrájíme na kolečka, podáváme v misce na stůl. Každý si bere dle své chuti a vkládá je do hovězího vývaru se zeleninou a kousky masa.

Kornoutky

22. prosince 2009 v 0:11 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 7 bílků
  • 250 g cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 150 g hladké mouky

Postup:
Ušleháme bílky, cukr, přidáme ořechy a hladkou mouku. Na pomaštěném plechu děláme menší kolečka. Upečené a ještě teplé rychle stočíme. Vychladlé plníme krémem nebo pařížským krémem.

Vánočka

19. prosince 2009 v 23:14 Kynuté pečivo a různé koláče

Rozpis těsto:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 kostka droždí
  • 2 žloutky
  • sůl
  • citronová kůra
  • 60 g mandlí
  • 60 g rozinek
  • necelý 1/2 litr mléka
  • vejce na potření
  • 100 g oříšků na posypání

Postup:
Zaděláme klasické kynuté těsto, dobře vypracujeme a nakonec vpracujeme mandle s rozinkami. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout. Těsta musí být dvakrát tolik, doba kynutí je závislá na teplotě v místnosti. Polovinu těsta dáme na vál a rozdělíme na 9 dílů. Upleteme cop ze čtyř pramenů, dáme na plech s pomaštěným pečícím papírem a uprostřed cop prohloubíme. Dále pleteme cop ze tří pramenů, dáme jej do prohloubeného čtyřpramenného copu a také prohloubíme. Nakonec stočíme zbývající dva prameny, dáme je navrch a konce dobře přitiskneme. Hotovou vánočku necháme ještě vykynout, potom jí potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými oříšky. Méně zkušené kuchařky mohou ještě na dvou místech středem vánočky zapíchnout špejle /až na plech/ a vánočku si tak zajistí, aby se nesesula. Vánočku vkládáme do dobře vyhřáté trouby a po zapečení snížíme teplotu a pomalu dopékáme. Z tohoto množství jsou dvě střední vánočky.

Ořechové laskonky

19. prosince 2009 v 16:13 Cukroví

Rozpis:
  • 6 bílků
  • 330 g cukru krupice
  • 170 g mletých ořechů
  • 100 g moučkového cukru

Postup:
Bílky s krupicovým cukrem šleháme nad párou do tuhé pěny /asi 15 minut/, odstavíme a necháme trochu vychladnout. Ořechy smícháme s moučkovým cukrem a lehce přimícháme do sněhu. Pečící papír na plechu mírně potřeme olejem. Na polovinu plechu položíme šablonu a stěrkou vnášíme hmotu opatrně do každého oválku. Uhladíme a setřeme přebytečné těsto. Formičku pomalu z jedné strany nadzvedáváme, aby laskonky postupně odpadávaly. Stejně uděláme i druhou polovinu plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 120°C a zapékáme 15 minut, až laskonky naběhnou. Potom snížíme teplotu na 80 °C a necháme dosoušet při pootevřených dvířkách trouby asi 15 minut. Upečené laskonky opatrně odloupneme a pokud nejsou ještě zcela suché, necháme ještě chvíli dosušit. Vychladlé slepujeme krémem a můžeme zdobit.

Kuřecí játra ve slanině

19. prosince 2009 v 14:29 Kuřecí maso a ostatní drůbež

Rozpis:
  • 500 g kuřecích jater
  • 250 g slaniny
  • 150 g pórku
  • 150 g papriky
  • chilli omáčka
  • švestková omáčka
  • světlá sojová omáčka
  • pepř, sůl
  • olej

Postup:
Z omytých kuřecích játer odstraníme blány a pokud jsou vyšší, překrojíme je. Játra opepříme, zabalíme do plátků anglické slaniny a rolky zajistíme párátky, aby se nerozbalovaly. Na pánev dáme 5 lžic oleje a zabalená játra pomalu opékáme. Hotové játrové rolky vyjmeme, do výpeku dáme pórek s paprikou nakrájené na nudličky a orestujeme. Přidáme chilli omáčku, sojovou omáčku a 6 lžic švestkové omáčky, osolíme a chvíli provaříme. Při podávání odstraníme párátka a rolky polijeme výpekem se zeleninou a omáčkami.

Kotlety naruby

19. prosince 2009 v 14:23 Vepřové maso
Rozpis:
  • 4 kotlety
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 sklenička Moravanky
  • strouhanka
  • sůl, pepř
  • olej

Postup:
Kotlety naklepeme a potřeme rozetřeným česnekem s olejem. Osolíme, opepříme a obalíme ve strouhance - strouhanku namačkáme do masa. Obalené kotlety protáhneme v rozšlehaných vejcích a dáme smažit do oleje. Usmažené kotlety narovnáme do pekáčku, poklademe přecezenou Moravankou a dáme zapéct 15 minut při 180°C. Podáváme s bramborovou kaší.

Bílá houbová polévka

17. prosince 2009 v 13:02 Polévky
Rozpis:
  • 800 g oloupaných brambor
  • 200 g zeleniny do polévky
  • 150 - 200 g hub
  • 1 střední cibule
  • 3 rovné lžíce hladké mouky
  • 200 ml šlehačky
  • sůl, celý pepř
  • celé nové koření
  • bobkový list
  • petrželka
  • asi 8 vařených vajec

Postup:
Do hrnce dáme nakrájené brambory, zeleninu, houby /čerstvé nebo mražené/, nakrájenou cibuli a nalijeme necelé 2 l vody. Přidáme sůl, 6 středních kuliček pepře, 4 střední kuličky nového koření, 2 střední bobkové listy a vaříme. Když jsou brambory téměř měkké přidáme mouku rozkvedlanou v trošce vody a chvíli povaříme. Vypneme plotýnku, přidáme šlehačku a pokrájenou petrželku. Při servírování dáme na talíř pokrájené, nebo rozpůlené vejce. Polévka je odleželá ještě chutnější, proto se u nás vaří vždycky větší množštví. Toto je 6 - 8 porcí.

Pikantní pomazánka

16. prosince 2009 v 19:08 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 300g salámu
  • 1 zelenina Moravanka /370 ml/
  • 200 g majolky
  • 1 cibule
  • sůl, pepř

Postup:
Sterilovanou zeleninu scedíme a umeleme se salámem a cibulí. Přidáme majolku, pepř, sůl a vše promícháme. Hotovou pomazánku mažeme na pečivo.

Bramborové placky

15. prosince 2009 v 13:09 Placky
Bramborové placky

Rozpis:
  • 600 g strouhaných vařených brambor
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • škvarky
  • olej na smažení

Postup:
Z brambor, polohrubé mouky, vajec, soli a hrstky pokrájených škvarků vypracujeme těsto. Uděláme váleček v průměru asi 10 cm, z něho ukrajujeme plátky a ty rozválíme na kolečka 1 cm silná. Smažíme na pánvi potřené olejem. Z tohoto množství je 15 středně velkých placiček- asi 3 porce.

Rychlé řezy

13. prosince 2009 v 22:24 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta

Rozpis:
  • 1 balíček listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 40 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 100 g másla
  • rumové aroma

Postup:
Listové těsto rozdělíme na polovinu . Vyválíme pláty velikosti plechu, přendáme je na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C. Do kastrolu dáme mléko, máslo, cukr a přivedeme do varu. V trošce mléka rozmícháme 2 lžíce mouky, 2 pudinkové prášky a nalijeme do vroucího mléka. Chvíli povaříme, přidáme pár kapek rumového aroma, nalijeme na upečený plát z listového těsta a druhým plátem přiklopíme. Necháme vychladnout a ztuhnout, pocukrujeme a krájíme. Pro obměnu můžeme na povrchu potřít marmeládou a polít citronovou polevou.

Zapékané kuřecí řízky

13. prosince 2009 v 14:16 Kuřecí maso a ostatní drůbež

Rozpis:
  • 400 g kuřecího masa
  • 150 g anglické slaniny
  • 250 g cibule
  • 250 g strouhaného sýra
  • 3 velké stroužky česneku /i více/
  • grilovací koření
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na malé řízečky, mírně naklepeme a posypeme grilovacím kořením. Zapékací misku vyložíme anglickou slaninou, dáme řízečky, posypeme plátky cibule, česneku a zasypeme polovinou strouhaného sýra. Opět dáme anglickou, maso, cibuli, česnek a nakonec vrstvu sýra. Vše v zapékací misce umačkáme a necháme asi hodinu odležet, aby se promísily chutě. Přikryjeme alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a 20 minut zapékáme. Odstraníme alobal a ještě asi 20 minut pečeme. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Sýrový špíz

11. prosince 2009 v 12:18 Sýrové pokrmy

Rozpis:
  • 250 g sýra cihly
  • 20 malých plátků anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 2 - 3 lžíce mléka
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup:
Sýr nakrájíme na 3 cm hranolky, ze kterých krájíme 1 cm silné plátky. Kousky sýra zabalíme do kousku libové anglické, kladenské, nebo nějakého dobrého nářezu a napichujeme na špejle. Na jednu porci napíchneme 5 čtverečků. Obalíme v klasickém trojobalu a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Perníkové nádraží a sněhuláci

10. prosince 2009 v 22:40 Perníčky

Rozpis
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g hery
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička perníkového koření

Postup:
Zaděláme těsto a necháme alespoň 1 den odležet.
Podle předem nakreslených šablon z papíru nebo formiček, si
vykrájíme jednotlivé díly. Pečeme v dobře vyhřáté troubě,
horké potíráme rozšlehaným vejcem. Druhý den slepíme
jednotlivé díly a po řádném zaschnutí - nejlépe další den zdobíme kornoutkovou technikou.

Cukr na zdobení:
  • 1 bílek
  • 140 g cukru moučky přesáté přes husté sítko
  • 1 lžíce solamylu
  • pár kapek citronové šťávy
Všechny ingredience dáme do misky a třeme do zhoustnutí - asi 15 minut. Na polevu cukr trochu zředíme vodou.