Vánočka

19. prosince 2009 v 23:14 |  Kynuté pečivo a různé koláče

Rozpis těsto:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 kostka droždí
  • 2 žloutky
  • sůl
  • citronová kůra
  • 60 g mandlí
  • 60 g rozinek
  • necelý 1/2 litr mléka
  • vejce na potření
  • 100 g oříšků na posypání

Postup:
Zaděláme klasické kynuté těsto, dobře vypracujeme a nakonec vpracujeme mandle s rozinkami. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout. Těsta musí být dvakrát tolik, doba kynutí je závislá na teplotě v místnosti. Polovinu těsta dáme na vál a rozdělíme na 9 dílů. Upleteme cop ze čtyř pramenů, dáme na plech s pomaštěným pečícím papírem a uprostřed cop prohloubíme. Dále pleteme cop ze tří pramenů, dáme jej do prohloubeného čtyřpramenného copu a také prohloubíme. Nakonec stočíme zbývající dva prameny, dáme je navrch a konce dobře přitiskneme. Hotovou vánočku necháme ještě vykynout, potom jí potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými oříšky. Méně zkušené kuchařky mohou ještě na dvou místech středem vánočky zapíchnout špejle /až na plech/ a vánočku si tak zajistí, aby se nesesula. Vánočku vkládáme do dobře vyhřáté trouby a po zapečení snížíme teplotu a pomalu dopékáme. Z tohoto množství jsou dvě střední vánočky.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama