Leden 2010

Kuřecí roláda

31. ledna 2010 v 22:03 Kuřecí maso a ostatní drůbež

Rozpis:
  • 800 g kuřecího masa
  • 5 - 6 vajec
  • 200 g cigára
  • 4 plátky uzeného sýra
  • 200 g plátkové slaniny
  • červená paprika
  • pažitka nebo pórek
  • pepř, sůl

Postup:
Formu na biskupský chlebíček vyložíme alobalem nebo pečícím papírem. Kuřecí řízky nakrájíme, tence naklepeme, osolíme a opepříme. Asi 2/3 kuřecích plátků vyložíme připravenou formu. Rozprostřené maso poklademe plátky anglické slaniny. Část slaniny odložíme na přikrytí masa. Na slaninu rozklepnene syrová vejce, která trochu osolíme a posypeme pokrájenou pažitkou nebo zelenou částí pórku (podle chuti). Z papriky nakrájíme plátky a po délce formy položíme na vejce. Přikryjeme plátky slaniny a vrstvou kuřecího masa. Na tuto vrstvu položíme cigáro (nebo párek) a mezi něj uděláme roličku z uzeného sýra s plátkem papriky uprostřed.. Přikryjeme masem a vrstvou slaniny. Formu zakryjeme alobalem, dáme do vyhřáté trouby 180 - 190°C péct asi půl hodiny. Potom sundáme alobal a pečeme asi další půlhodinu. Upečenou roládu před vyklopením necháme ve formě asi 1/4 hodiny. Podáváme s různými přílohami teplé, ale studená je také dobrá s pečivem a zeleninou.

BeBe řezy

28. ledna 2010 v 23:35 Řezy a rolády

Rozpis piškot:
  • 160 g polohrubé mouky
  • 160 g cukru
  • 4 vejce
Krém:
  • 1 l mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 150 g másla
  • 50 g cukru
2 balení BeBe sušenek kakaových

Poleva:
  • 170 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce horké vody
Postup:
Ušleháme vejce s cukrem do husté pěny a vmícháme mouku.Těsto dáme do hlubokého plechu, který jsme vymazali a vysypali přesátou strouhankou a upečeme. Z uvedených ingrediencí uvaříme krém, který nalijeme na horký piškot a ihned poklademe sušenkami. Nad párou uděláme polevu a moučník polijeme.

Kačenky

28. ledna 2010 v 17:49 Drobné pečivo
Rozpis těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g hery
  • 70 g cukru
  • 90 g ořechů
  • 1 žloutek
  • citronová kůra

Krém:
  • 300 ml mléka
  • 1 pudinkový prášek
  • 200 g másla
  • cukr podle chuti

rum na namáčení
ořechy na obalování
trochu čokoládové polevy

Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a dáme do chladna alespoň na 1 hodinu ztuhnout. Z vyváleného plátu silného cca 3 mm vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm. Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C a necháme vychladnout. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Vychlazený potom zašleháme do změklého másla. Krémem namažeme jedno kolečko na povrchu, další ze spodní strany a třetí nenamazané namočíme do rumu. Rumové kolečko položíme na namazamé a přiklopíme třetím kolečkem. Namažu si vždy asi 5 párů koleček (více ne, aby se kolečka nelámala). Trojice slepených koleček dáme ztuhnout a potom je namažeme krémem po obvodu a namáčime v mletých ořechách. Na povrchu uděláme sáčkem s trubičkou "hrázku" a dáme opět ztuhnout. Potom na povrch nalijeme čokoládovou polevu a můžeme i dozdobit.

Slaný závin

24. ledna 2010 v 19:59 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis:
  • 500 g listového těsta
  • 200 g kabanosu
  • 150 g sýra eidamu, goudy ....
  • 2 vejce
  • 150 g pórku
  • grilovací koření
  • vejce na potření
  • sezam na posypání

Postup:
Nastrouháme kabanos a sýr. Dáme do misky, přidáme vejce, pokrájený pórek, ochutíme třeba grilovacím kořením a dobře promícháme. Z listového těsta vyválíme dva pláty, naplníme připravenou směsí, zavineme a dáme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C.

Kuřecí maso v zelenině

24. ledna 2010 v 19:57 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 350 g kuřecího masa
  • 400 g zeleninové směsi s houbami (mražená)
  • 3 lžíce oleje
  • světlá sojová omáčka
  • koření Adamova žebra

Postup:
Maso nakrájíme na malé kousky a naložíme do směsi koření, sojové omáčky a oleje na 1 - 2 hodiny. Proleželé maso opečeme na rozehřáté pánvi, přidáme zeleninu a restujeme asi 5 minut. Zelenina má být měkčí, ale křupavá. Podáváme s různě upravenými bramborami, nebo jen samotné. Já jsem dala mraženou zeleninu z Lidlu - mrkev, hrášek, kukuřice, paprika, perlová cibulka a žampióny (Gemu"sepfanne).
Toto množství je 2 - 3 porce.

Holandské jitrničky

21. ledna 2010 v 14:19 Vepřové maso

Rozpis:
  • 3 jitrnice
  • 3 vejce
  • 150 g strouhaného sýra
  • sádlo na vymazání zapékací misky

Postup:
Do misky vymačkáme jitrnice, přidáme strouhaný sýr a vejce. Dobře zamícháme a dáme do mírně vymazané zapékací misky. Zapékáme v troubě vyhřáté na 180 - 200°C dozlatava. Podáváme s různě upravenými bramborami nebo jen s pečivem.

Buchty

20. ledna 2010 v 19:07 Kynuté pečivo a různé koláče
Buchty
 
Rozpis:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 120 - 150 g cukru
  • 7 lžic oleje
  • 1 kostka droždí
  • 2 žloutky
  • asi 600 ml mléka
  • 1 rovná lžíce soli
  • citronová kůra
Náplň:
Tvarohová, maková, povidlová,....

Postup:
Nejprve si rozdrobíme kostku droždí do půl hrnku vlahého mléka s lžící cukru a necháme kynout. V míse smícháme mouku se solí, přidáme cukr, žloutky, olej, citronovou kůru a zkynutý kvásek. Pokud máme zchladlé vařené brambory, můžeme přidat jemně nastrouhanou větší bramboru. Přiléváme vlažné mléko podle potřeby a zaděláme nepříliš tuhé těsto, které dobře vypracujeme. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Dobře vykynuté těsto přidáváme po částech na vál, krájíme na čtverečky a plníme libovolnou náplní. Pekáč si dobře vymažeme rozehřátým máslem s herou (1 : 1). Buchty dáváme mírně od sebe a dobře promažeme, aby se neslepily. Necháme opět trochu vykynout a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zlatava. Upečené necháme mírně vychladnout a vyklopíme na mřížku. Já peču buchty v remoskových miskách - máme rádi krajové.

Zapečené kuřecí maso

19. ledna 2010 v 15:03 Kuřecí maso a ostatní drůbež

Rozpis:
  • kuřecí maso nebo kotlety
  • strouhaný sýr
  • trvanlivý salám (strouhaný)
  • cibule
  • žampiony
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání
  • šlehačka

Postup:
Kuřecí maso, kotlety nebo jiné libové vepřové maso naklepeme, osolíme, opepříme a rozložíme do mírně vymazané zapékací misky. Posypeme vrstvou strouhaného sýra, tence krájenými půlkolečky cibule, strouhanou nebo jemně nasekanou vysočinou a navrch rozložíme plátky čerstvých nebo sterilovaných žamponů. Polijeme šlehačkou a dáme péci, nejprve přiklopené asi 20 minut. Můžeme ještě dosypat na povrch tence sýrem (pro vzhled) a dopečeme bez pokličky. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Norský salát

17. ledna 2010 v 17:27 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 200 g krabích tyčinek
  • 1/2 ledového salátu
  • 100 g majonézy
  • 100 g zakysané smetany
  • hrstka zelené petržele
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Postup:
Krabí tyčinky necháme rozmrznout, nakrájíme je na kousky a vložíme do mísy. Přidáme ledový salát nakrájený na nudličky majonézu a zakysanku. Ledový salát můžeme nahradit měkkou zelenou částí čínského zelí (asi 100 g). Ochutíme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Při servírování posypeme petrželkou. Salát můžeme podávat s pečivem nebo uvařenými teplými bramborami.

Medovník se šlehačkou

15. ledna 2010 v 21:42 | inspirace v ekucharce |  Dorty

Rozpis medovník:
  • 340 g hladké mouky
  • 130 g hery
  • 130 g cukru
  • 1 malé vejce
  • 1 lžička sody
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička kakaa
Krém:
  • 800 ml šlehačky
  • 2 vanilkové cukry
  • 3 - 4 ztužovače šlehačky
Roztok na potírání:
  • 100 ml svařené zchladlé vody
  • 1,5 lžíce cukru
  • 2 lžíce rumu
Postup:
Heru, vejce, mléko, cukr a med šleháme asi 5 minut nad párou. V míse promícháme mouku, kakao, sodu, přidáme šlehaný krém a vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse přikryté folií odpočinout. Potom odebíráme těsto a postupně z něho vyválíme 6 placek o průměru 22 cm. Upečeme na plechu s pečícím papírem. Ušleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a ztužovačem šlehačky. Zchladlé placky potíráme roztokem a plníme šlehačkou. Boky a povrch dortu potřeme šlehačkou a zdobíme.

Medovníkový motýl

15. ledna 2010 v 21:41 | inspirace v ekucharce |  Dorty

Rozpis medovník:
  • 340 g hladké mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 130 g hery
  • 1 malé vejce
  • 3/4 lžičky sody
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička kakaa
Krém:
  • 70 g cukru cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 2 pudinkové prášky
  • 2/3 plechovky Salka (250 g)
  • 350 g másla
Roztok na potírání:
  • 1,5 lžíce cukru
  • 100 ml svařené vody
  • 2 - 3 lžíce rumu
Postup:
Nad párou ušleháme heru, vejce, mléko,med a cukr (asi 5 minut). V míse promícháme mouku se sodou a kakaem, přidáme ušlehaný krém a zaděláme hladké těsto. Necháme v míse přikryté folií chvíli odpočinout. Z mísy odebíráme těsto a vyvalujeme z něho placky ( o průměru 22 cm - 6 ks). Placky pečeme na plechu s pečícím papírem při 180°C. Z odřezků těsta vyválíme proužky a upečeme, použijeme je potom na tělíčko motýla.
Na krém si svaříme sladký pudink a za občasného zamíchání ho necháme vychladnout. Vychladlý pudink zašleháme do změklého másla. Odebereme si asi 300 g krému a dáme ho do chladna (ne do ledničky). Do zbylého krému vešleháme svařené zchladlé Salko. Placky překrojíme v polovině, potíráme roztokem, slepujeme krémem a hlavně nezapomínáme na provazování s tělíčkem motýla. Slepený korpus dáme do chladničky ztuhnout, potom vykrájíme tvar motýla. Potřeme boky a vrch krémem, posypeme boky drobečky smíchanými s mletými ořechy. Vrch dozdobíme. Na potření vrchu a zdobení použijeme odložený krém. Podle chuti si ho ještě můžeme dosladit.

Škubánkové placky

12. ledna 2010 v 14:53 Placky
Rozpis:
  • škubánky
  • vejce
  • anglická slanina
  • hrubá mouka
  • olej


Postup:
Zbylé škubánky dáme do misky, přidáme drobně nakrájenou anglickou slaninu (uzeninu, uzené maso...), 1 - 2 vejce, podle potřeby osolíme a zamícháme. Na prkénko si dáme hrstku mouky, lžíci odebereme kousek "těsta" a pomocí mouky uděláme malou a necelý centimetr vysokou placku. Dáme na plech s pečícím papírem potřeným olejem péci při 180°C do křupava. Placky také můžeme smažit na pánvi s troškou oleje. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Vajíčková pomazánka

11. ledna 2010 v 18:34 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 6 vařených vajec
  • 2 lžíce majolky
  • 1 menší okurka
  • kousek pórku
  • sůl
  • bílý pepř

Postup:
Vařená vejce nakrájíme kolečkem na kostičky, přidáme majolku, strouhanou sladkokyselou okurku, kousek (podle chuti) jemně krájené bílé části pórku, pepř a sůl. Zamícháme, mažeme na pečivo a zdobíme.

Škubánky

11. ledna 2010 v 15:05 Sladké pokrmy

Rozpis:
  • 1,5 kg brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl
  • mletý mák
  • cukr moučka
  • sádlo nebo olej

Postup:
Oloupané a omyté brambory dáme vařit do horké osolené vody. Z téměř vařených brambor slijeme vodu a navrch nasypeme hrubou mouku. Vařečkou protlačíme ke dnu hrnce několik děr, do nich nalijeme část vody a necháme na trochu teplé plotýnce propařit asi 15 minut. Brambory propracujeme mačkadlem na brambory a vařečkou vymícháme do hladka. Lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujeme škubánky na talíř, posypeme mákem s moučkovým cukrem a pomastíme sádlem nebo olejem

Pečené chlebíčky

10. ledna 2010 v 20:15 Večeře - rychlovky
Rozpis:
  • chlebíčková veka
  • máslo
  • strouhaný sýr
  • rajčata
  • sýr Niva
  • vařená vejce
  • salám
  • okurky
  • pórek
  • konzerva tuňáka
Postup:
Plátky veky mírně namažeme máslem.
  • 1./ Dáme plátek salámu, vejce, okurku a posypeme strouhaným sýrem.
  • 2./ Poklademe plátky rajčat, posypeme krájeným pórkem a navrch dáme plátek Nivy.
  • 3./ Opět plátek salámu, vejce, plátek rajčete, posypeme kolečky pórku a strouhaným sýrem.
  • 4./ Tuňáka z konzervy přecedíme, dáme na veku, posypeme pórkem a strouhaným sýrem.
Na veku můžeme kombinovat i různé zbytky z ledničky. Chlebíčky dáme na plech s pečícím papírem a zapečeme do křupava v troubě vyhřáté na 180 - 200°C asi 10 - 15 minut (podle výkonu trouby). Podáváme teplé.

Ovocný koláč

9. ledna 2010 v 14:08 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g tuku
  • 5 lžic cukru
  • 300 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli

Drobenka:
  • 150 g hrubé mouky
  • 70 g cukru
  • 70 g másla
Čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce.

Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme řidší těsto. Rozprostřeme na vymazaný hluboký plech /pekáč/. Necháme chvíli kynout. Na těsto dáme ovoce, posypeme podle potřeby cukrem. Navrch dáme žmolenku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.

Mleté řízky s nivou

9. ledna 2010 v 14:05 Vepřové maso
Rozpis:
  • 400 g vepřového masa
  • 150 g nivy
  • 60 g strouhanky
  • mléko
  • sůl, pepř
  • strouhanku na obalení
  • olej na smažení
Postup:
Vepřové maso umeleme, nivu nastrouháme na velkých okách struhadla. V míse smícháme mleté maso, sýr, strouhanku, sůl, pepř a 200 - 250 ml mléka (podle potřeby). Dobře vymícháme, děláme malé placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji.

Chudí rytíři

5. ledna 2010 v 18:35 Večeře - rychlovky
Rozpis:
  • chlebíčková veka
  • vejce
  • mléko
  • strouhanka
  • povidla, džem, paštiková náplň
  • olej na smažení
Paštiková náplň:
  • 100 g játrové paštiky
  • 30 g cibule
  • 30 g papriky
Postup:
Paštiku rozetřeme a přimícháme do ní drobně nakrájenou papriku a cibuli. Náplní potřeme plátek chlebíčkové veky (asi 1/2 cm) a druhým plátkem přiklopíme. Veku také můžeme potírat povidly nebo džemem. Podle množství plněných plátků veky si připravíme vejce a strouhanku. Vždy počítáme na jedno vejce 2 lžíce mléka - rozšlehat, plátky veky namáčíme do vajec a obalujeme ve strouhance. V rozpáleném oleji zprudka osmažíne. Název tohoto receptu jsem převzala od své babičky, která nám tuto námi oblíbenou pochoutku dělala.

Bramborové knedlíky plněné houbami

5. ledna 2010 v 12:45 Brambory
Rozpis:
Knedlíky-
  • 500 g vařených brambor
  • 1 dětská krupička
  • 1 vejce
  • sůl
Náplň-
  • 500 g hub
  • 1 cibule
  • 2 - 3 vejce
  • olej, sůl,
  • pepř, česnek

Postup:
Drobně nakrájené čerstvé nebo mražené houby dusíme na zpěněné cibulce, ochutíme a vmícháme vejce. Necháme vychladnout a připravíme si bramborové těsto. Uvařené vychladlé brambory nastrouháme, přidáme vejce a podle potřeby krupičku - někdy nemusíme dát celý sáček (podle druhu brambor). Vypracujeme těsto, vyválíme podlouhlou šišku a krájíme stejné dílky. Plníme houbovou náplní, spojíme v menší knedlíčky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Podáváme s osmaženou cibulkou a podle chuti třeba se zelným salátem.

Kuřecí stehna na divoko

3. ledna 2010 v 11:01 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 4 kuřecí stehna
  • 100 g slaniny
  • 3 celé pepře
  • 250ml vývaru z masoxu
  • 3 zrnka jalovce
  • 2 zrnka nového koření
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • sůl
  • 40g másla
  • 2 hrnky rýže
  • 1/2 cibule
  • 1 hřebíček
  • 1/2 banánu
  • olej

Postup:
Kuřecí stehna očistíme a opereme. Na velký kastrol dáme rozpustit na kostičky pokrájenou slaninu a když zesklovatí, přidáme máslo a na rozpálený tuk vložíme kuřecí stehna. Opečeme na obou stranách, přidáme pokrájenou cibuli a orestujeme. Podlijeme vodou, přidáme koření, sůl a pod pokličkou v troubě dusíme za občasného podlévání. Do kastrolu dáme rozpálit olej a krátce na něm opranou a okapanou rýži opečeme. Podlijeme čtyřmi hrnky vody, osolíme, vmícháme na tenké plátky nakrájený banán, polovinu cibule, do které zapíchneme hřebíček. Dusíme v troubě, rýži nemícháme. Hotovou rýži podáváme jako přílohu k pečenému kuřeti.