Duben 2010

Masové kuličky po indicku

27. dubna 2010 v 19:42 Vepřové maso
Masové kuličky po indicku

Rozpis:
  • 400 g mleté vepřové plece
  • 2 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 cibule
  • Tandoori masala koření
  • pepř, sůl
  • česnek ( třeba medvědí)

Postup:
Smícháme všechny ingredience. Dobře promícháme v kutru nebo spirálami ručního šlehače a necháme alespoň 2 hodiny v chladu proležet. Rukou namočenou do vody děláme kuličky. Smažíme na oleji. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninou.       

Pampeliškový med

27. dubna 2010 v 19:41 Zavařování a konzervace
Pampeliškový med

Rozpis:
  • 300 květů pampelišky
  • 1 citron s kůrou
  • 1 citron oloupaný
  •  1/2 l vody
  • 1,5 kg krystalového cukru

Postup:
Květy pampelišky se mají sbírat nejlépe ráno ihned po rozkvětu (střed květu je ještě uzavřený), květy jsou voňavější. Nasbírané květy mírně propláchneme vodou, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nakrájené citrony (bez jader) a vaříme 20 minut. Uvařené pampelišky necháme 24 hodin louhovat. Zcedíme přes plátýnko - dobře vymačkáme. Do roztoku přidáme cukr a pozvolna vaříme. Při vaření stále sbíráme pěnu. Hotový med dáme do skleniček a uzavřeme víčkem.

Mini medovníky

23. dubna 2010 v 15:13 Drobné pečivo
Mini medovníky

Rozpis těsto:
  • 450 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 180 g hery
  • 1vejce
  • 3/4 lžičky sody
  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce mléka
Rozpis krém:
  • 1/2 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 300 g másla
  • 250 g svařeného Salka
Posyp:
  • 50 g upečené medovníkové placky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
Roztok na potření:
  • 80 ml převařené vody
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce rumu
Postup:
 Cukr, med, heru, vejce a mléko šleháme cca 5 minut nad párou. V míse promícháme mouku se sodou, přidáme našlehanou směs a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme v chladu chvíli odpočinout a prochladnout. Vyvalujeme plát 2 mm silný a vykrajujeme kolečka. Pečeme v troubě 180°C teplé dorůžova. Na krém svaříme mléko s pudinkem a necháme zchladnout. Vychladlý pudink vešleháme do změklého másla a přišleháme svařené salko. Zchladlá kolečka po třech slepujeme krémem a při plnění každé kolečko potřeme rumovým roztokem (prostřednímu a vrchnímu kolečku potřeme obě strany). Slepená kolečka necháme ztuhnout v chladničce a potom potíráme boky a vrch koleček, obalujeme ve směsi ořechů a nastrouhaných odřezků placky. Podle fantazie zdobíme. Dělala jsem kolečka o průměru 8 cm a bylo jich 51 ks. Měla jsem z této dávky 17 medovníčků. Při vyvalování se těsto nesmí moc podsypávat, protože se vyvaluje opakovaně - bylo by moc tuhé. Medovníky necháme rozležet.

Dršťková polévka z hlívy

22. dubna 2010 v 21:28 Polévky
Dršťková polévka z hlívy

Rozpis:
  • 400 g hlívy ústřičné
  • sádlo nebo olej
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 2 střední cibule
  • 1 kostka bujonu
  • paprika, majoránka
  • kmín, pepř, sůl
  • hladká mouka na zahuštění

Postup:
Hlívu nakrájíme na nudličky a prolijeme na cedníku vodou. Na tuku zpěníme cibuli s paprikou, vložíme hlívu a krátce restujeme. Zalijeme vodou, přidáme masox, česnek, majoránku, pepř, kmín a sůl. Vaříme do změknutí hlívy. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a chvíli povaříme. Podáváme s pečivem.

Sedmikráskový med

22. dubna 2010 v 19:56 Zavařování a konzervace
Sedmikráskový med

Rozpis:
  • 500 ks sedmikrásky- chudobky (cca 50 g)
  • 1 citron
  • 750 g cukru
  • 750 ml vody

Postup:
Natrhané květy sedmikrásky přendáme do skleněné nádoby a přelijeme vařící vodou. Přidáme na kolečka nakrájený citron bez jader. Necháme vyluhovat do druhého dne a vylisujeme přes husté plátno. Vylisovanou šťávu dáme do kastrolku, přidáme cukr a svaříme do hustoty sirupu. Hotový sirup přelijeme do skleniček (třeba od přesnídávky), zašroubujeme víčkem a uložíme.
Sirup je dobrý na zánět horních cest dýchacích a plicní nemoci.

Šlehačková bublanina

21. dubna 2010 v 14:14 Řezy a rolády
Šlehačková bublanina

Rozpis:
  • 4 vejce
  • 1/4 l šlehačky
  • 1/4 l cukru
  • 1/2 l polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • ovoce - čerstvé, mražené, kompot

Postup:
Smícháme žloutky, cukry, citronovou kůru a šlehačku. Přidáme mouku s pečivovým práškem a nakonec vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazaného vysypaného pekáče a poklademe ovocem. Můžeme posypat drobenkou. Pečeme při 180°C.

Pražské koláče

19. dubna 2010 v 21:33 Kynuté pečivo a různé koláče
Pražský koláč



Rozpis těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g majolky
  • 4 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • sůl
  • vejce na potření
Drobenka:
  • 120 g cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • skořice
Krémy:
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 200 g cukru
  • 2 žloutky
  • 400 ml šlehačky
  • 100 g másla
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 200 g tvarohu ve vaničce
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto, dobře vypracujeme a dáme kynout. Zkynuté těsto rozdělíme na sedm dílů, uděláme bochánky a přendáme na plech s pečícím papírem. Bochánky zmáčkneme na cca 2 cm placky, pomažeme vejcem, posypeme drobenkou a necháme chvíli nakynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Necháme na mřížce vychladnout.
Do kastrolku si dáme 400 ml mléka, ve zbytku mléka rozšleháme žloutky a pudink. Do vařícího mléka vsypeme cukr a přilijeme rozmíchaný pudink se žloutky a za stálého míchání uvaříme. Hotový pudink za občasného zamíchání necháme zchladnout. Ušleháme si šlehačky se ztužovači.
1. krém: Navážíme z vychladlého pudinku 200 g, přidáme tvaroh, vyšleháme, přidáme cca 1/3 z ušlehaných šlehaček a opatrně zamícháme.
2.krém: Zbytek pudinku dáme do mísy, zašleháme změklé máslo a vmícháme zbylou šlehačku.
Koláče v polovině rozkrojíme a plníme uvedenými náplněmí. Tvarohovou náplní jsem naplnila tři a pudinkovou čtyři koláče. Jsou dost plněné - máme je tak rádi.

Domácí tlačenka

16. dubna 2010 v 11:42 Vepřové maso
Domácí tlačenka

Rozpis:
  • 1.30 kg vařeného vepřového masa
  • 0.70 kg vařených vepřových jazyků (3 ks)
  • 0.60 kg kůží z vařených vepřových nožiček (5ks)
  • 1,30 l vývaru z nožiček
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 3 - 4 lžičky majoránky
  • 1 lžička pepře, sůl
  • 2 obaly na tlačenku (10 cm)


Postup:
Vepřové nožičky dobře očistíme, omyjeme a dáme vařit. Necháme chvilku povařit, vodu slijeme a toto opakujeme ještě jednou. Při třetím zalití vodou nožičky osolíme a necháme vařit do úplného rozvaření kůží. Nožičky obereme a umeleme. Vepřové jazyky opereme, ořežeme nevzhledné maso, vložíme do teplé osolené vody a vaříme do změknutí. Vepřové plecko také opereme a dáme vařit do teplé osolené vody. Můžeme vařit spolu s jazyky, ale ty se budou vařit déle. Jazyky po uvaření sloupneme ( bílý povlak) . Všechno vařené maso nakrájíme na kostky, vložíme do velké mísy (kastrolu) a přidáváme ostatní ingredience. Umleté kůže z nožiček vložíme do vývaru z nich a chvíli povaříme. Pokud máme menší množství vývaru, přidáme vývar z masa ( bez tuku). Majoránku a česnek spaříme naběračkou horkého vývaru - pro zjemnění. Do mísy k nakrájenému masu přilijeme mleté kůže s vývarem, přidáme spařený česnek s majoránkou, pepř a podle chuti dosolíme. Teplé plníme do tlačenkových obalů . Oba konce obalu obtočíme potravinářským provázkem, pevně zavážeme na uzle, přehneme obal a opět pevně zavážeme na uzle. Tlačenky necháme vychladnout do druhého dne. Není potřeba je povařit ve vodě, proto musí být maso měkké.

Kuřecí prsa na paprice se špeclemi

14. dubna 2010 v 14:36 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Křecí maso na paprice se špeclemi

Rozpis omáčka:
  • 300 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • pálivá paprika, sůl
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 ml mléka

Rozpis špecle:
  • 300 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 125 - 130 ml mléka
  • sůl
  • 1 lžička oleje

Postup:
Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme kuřecí maso nakrájené na kostky a restujeme.  K orestovanému masu přidáme osmahnout papriku, osolíme, přidáme sojovku, zalijeme smetanou a přidáme v mléce rozšlehanou mouku. Chvíli povaříme a můžeme podávat třeba se špeclemi, které připravíme takto:
Nejprve si dáme do hrnce vařit mírně osolenou vodu. Mouku, vejce, mléko, olej, rozmícháme, osolíme a přes síto na halušky protlačíme do vroucí vody. Když špecle vyplavou, necháme je ještě asi minutu povařit a zcedíme. Těsto má mít hustotu asi jako na kapání do polévky. Podle velikosti vajec přidáme nebo ubereme mléko.
Z tohoto množství jsou asi 3 porce.

Ořechový koláč

12. dubna 2010 v 19:25 Řezy a rolády
Rozpis těsto:
Ořechový koláč
  • 200 g hladké mouky
  • 90 g cukru
  • 90 g hery
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do perníku
  • citronová kůra
       
Ořechový povrch:
  • 200 - 250 g mletých ořechů
  • 50 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 3 lžíce meruňkové zavařeniny

Postup:
Z uvedených ingrediencí si zaděláme těsto, které rozválíme na pečícím papíru, přendáme na plech a propícháme vidličkou. Do misky dáme ořechy, cukry, vejce, zavařeninu, přidáme rozehřáté zchladlé máslo a zamícháme. Ořechovou hmotu rozetřeme na těsto a dáme péci při teplotě cca 170 °C - 15 až 20 minut.

Vaječná tlačenka

10. dubna 2010 v 16:59 Nepečené slané dobroty
Vaječná tlačenka
Rozpis:

  • želatina Natura
  • 6 vajec vařených natvrdo
  • 100 g šunkového salámu
  • 150 g majolky
  • 250 g  zeleniny Moravanka (zcezené)
  • 250 ml láku ze zeleniny (okurek)
  • 150 ml láku nebo ochucené vody
  • chilli omáčka, sůl, pepř

Postup:
Nakrájenou sterilovanou zeleninu (použila jsem domácí zeleninovou směs) dáme do mísy.  Přidáme majolku, pokrájený šunkový salám nebo šunku, pokrájená vejce a ochutíme. Do kastrolku si dáme 150 ml vody, přivedeme k varu a odstavíme. Želatinu za stálého míchání vsypeme do horké vody. Po rozpuštění želatiny vlijeme 250ml studeného láku. Promícháme a vlijeme do mísy k ostatním ingrediencím. Hotovou směs dáme do formy a necháme několik hodin ztuhnout. Pokud nemáme dostatečné množství láku ( použila jsem z okurek), přidáme na dochucení ocet nebo i trošku cukru a ještě dokořeníme. Do této tlačenky lze použít i houby v kyselém nálevu, musí se ubrat z uvedeného množství zeleniny.

Mini chlebíčky

9. dubna 2010 v 22:21 Nepečené slané dobroty
Rozpis:
Mini chlebíčky
  • celozrnná bageta
  • máslo nebo flora
  • vysočina salám
  • šunka
  • tatarka, rajčata
  • okurka, vejce
  • sůl, pepř, sýr
  • naťová cibule

Postup:

Bagetu nakrájíme na šikmé plátky. Namažeme máslem, dáme šunku nebo vysočinu a dozdobíme podle fantazie.
Bagetu pod plátky rajčat namažeme tatarkou (nejlépe pikantní), na plátky rajčat dáme cibuli, sýr, osolíme a opepříme.

Plněné čevabčiči

7. dubna 2010 v 18:29 Vepřové maso
Plněné čevabčiči

Rozpis:
  • 400 g mleté vepřové plece
  • 1 cibule
  • 2vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vrchovaté lžíce strouhanky
  • 1 lžička papriky
  • chilli omáčka
  • sůl
  • 100 g tvrdého sýra na plnění

Postup:

Mleté maso smícháme s cibulí nakrájenou na drobné kostičky, nasekanými několika listy medvědího česneku nebo lisovanými stroužky česneku a strouhankou. Ochutíme solí, sladkou paprikou a podle
chuti chilli omáčkou. Sýr si nakrájíme na 8 hranolků. Z dobře promíchané hmoty děláme placičky, do kterých zabalíme sýr. Hotové šištičky (čevabčici) smažíme ve friťáku nebo na pánvi na oleji.

Zapečené žampiony s hermelínem

6. dubna 2010 v 16:46 Houby
Zapečené žampiony s hermelínem

Rozpis:
  • 250 g žampionů nebo jiných hub
  • 1 hermelín
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • vegeta, pepř, sůl
  • olej
  • máslo na zapékací misku

Postup:

Na olej dáme osmažit nakrájenou cibulku dozlatava. Přidáme nakrájené houby (nožičky drobně nasekáme), česnek, vegetu, pepř a za stálého míchání dusíme 10 - 15 minut bez vody.  Měkké houby odstavíme z plotny a vmícháme na kostičky nakrájený hermelín. Měkký hermelín rozmačkáme  vidličkou. Dobře promícháme, sýr se začne rozpouštět, rozšleháme vejce a přimícháme do hub. Pokud je třeba ještě dosolíme. Opět dobře promícháme a nalijeme do máslem vytřené zapékací misky (slabou vrstvu) a dáme do trouby vyhřáté na 220 °C cca 20 minut nebo až se udělá kůrčička.

Meruňkové řezy

4. dubna 2010 v 19:55 Řezy a rolády
Rozpis těsto:
Meruňkové řezy
  • 4 vejce
  • 110 g cukru
  • 110g hladké mouky

Rozpis krém:
  • 2 másla
  • 800 ml mléka
  • 3 pudinkové prášky ( vanilkové)
  • 150 g cukru krupice
  • cukr moučka
meruňkový kompot
kulaté piškoty
rum
čokoládová poleva


Postup:

Bílky ušleháme do polotuha, přidáme cukr a ušleháme hustý sníh. Vmícháme žloutky a mouku. Těsto rozetřeme na dva plechy s pečícím papírem a upečeme dorůžova. Uvaříme hustý pudink z mléka, pudinku a cukru krupice. Vychladlý pudink zašleháme do změklého másla a podle chuti můžeme přišlehat moučkový cukr. Vychladlý piškotový plát (samozřejmě bez pečíciho papíru) pokapeme rumem, potřeme polovinou vyšlehaného krému, poklademe piškoty, dáme okapané meruňky, potřeme druhou polovinou krému a přiklopíme druhým plátem piškotu. Polijeme nebo pouze "pocákáme" čokoládovou polevou.

Velikonoční beránek

2. dubna 2010 v 14:44 Velikonoce

Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 250 g cukru
  • 6 vajec
  • 250 ml méka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g proslazeného ovoce
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 50 g alginátových kuliček
  • z 1/2 citronu kůru a šťávu
Postup:

Utřeme máslo, cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou šťávu. Do odvážené mouky zamícháme prášek do pečiva, nakrájené proslazené ovoce, sekané ořechy, rozinky, posekanou čokoládu, strouhanou citronovou kůru a alginátové kuličky. Do utřené hmoty vmícháme mouku s mlékem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto přendáme do dobře vymazaných a přesátou strouhankou vysypaných forem. Z tohoto množství je beránek (1 1/4 litru), slepička (150 ml ) a zajíček (250 ml). U všech forem jsou měřeny spodní díly. Do forem dáme těsto do roviny spodního dílu a jak těsto nabyde, vyplní se díl vrchní. Pečeme při teplotě cca 160°C. Po 30 minutách vrchní díly forem odklopíme aby zezlátl i vrchní díl. Beránka jsem pekla cca hodinu 15 minut a formu jsem odklopila cca po 50 minutách. Upečené figurky vyklopíme na rošt vychladnout. Vychladlé pocukrujeme, nebo zdobíme.