Pampeliškový med

27. dubna 2010 v 19:41 |  Zavařování a konzervace
Pampeliškový med

Rozpis:
  • 300 květů pampelišky
  • 1 citron s kůrou
  • 1 citron oloupaný
  •  1/2 l vody
  • 1,5 kg krystalového cukru

Postup:
Květy pampelišky se mají sbírat nejlépe ráno ihned po rozkvětu (střed květu je ještě uzavřený), květy jsou voňavější. Nasbírané květy mírně propláchneme vodou, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nakrájené citrony (bez jader) a vaříme 20 minut. Uvařené pampelišky necháme 24 hodin louhovat. Zcedíme přes plátýnko - dobře vymačkáme. Do roztoku přidáme cukr a pozvolna vaříme. Při vaření stále sbíráme pěnu. Hotový med dáme do skleniček a uzavřeme víčkem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 1. května 2010 v 14:05 | Reagovat

a co se dělá s tou posbíranou pěnou?
asi se ptám hloupě, ale budu to zkoušet prvně =)

2 babciny-recepty babciny-recepty | 1. května 2010 v 16:13 | Reagovat

:-)Sbírám pěnu odpěňovačkou (cedníkovou naběračkou).Je hustá,dobře se sbírá a není ji moc. Pěnu nelze použít a spláchnu ji do dřezu. Med je voňavý a dobrý,přeji úspěch ve vaření. :-D

3 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 2. května 2010 v 12:42 | Reagovat

tak mám nasbíráno a uvařeno, uvidíme, jak se mi zítra povede finiš :-D

4 babciny-recepty babciny-recepty | 2. května 2010 v 17:15 | Reagovat

:-)Ať se zadaří, hlavně pozvolna vařit!!!!!!! :-P

5 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 3. května 2010 v 15:05 | Reagovat

pozvolna mě napadlo =) a jak dlouho asi? a až to bude uvařený, bude to teda mít hustotu jako med? vim, že se zase ptám hloupě, ale pro jistotu =)

6 babciny-recepty babciny-recepty | 3. května 2010 v 19:09 | Reagovat

:-) Hustotu si vyzkoušíte kápnutím na talířek. Po chvilce zchladnutí poznáte hustotu. Dobu nemohu napsat, záleží na teplotě při vaření a na jakém sporáku vaříte. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama