Červen 2010

Jahodový džem

29. června 2010 v 16:13 Zavařování a konzervace

Rozpis:
Jahodový džem
  • 900 g jahod (čistá váha)
  • 350 g cukru
  • 1 Gelfix Super 3:1

Postup:
Dobře vyzrálé jahody opereme, necháme okapat a odstraníme stopky. Jahody rozmačkáme, dáme do kastrolu. Z odváženého cukru odebereme 2 rovné lžíce, vmícháme sáček Gelfixu a přidáme k ovoci. Mícháme a vaříme cca 2 minuty. Přidáme zbývající cukr a opět přivedeme do varu. Vaříme za stálého míchání alespoň 5 minut. Odstavíme, sebereme pěnu a ihned plníme do připravených skleniček. Uzavřeme víčkem a otočíme dnem nahoru na cca 10 minut.

Zamražené jahody

29. června 2010 v 14:23 Zavařování a konzervace
Zamražené jahopdy

Rozpis:
  • jahody
  • cukr
  • tlačenkové sáčky
Postup:
Jahody opereme, necháme okapat a zbavíme stopek. Rozmačkáme nebo rozmixujeme, prosladíme podle chuti a necháme cca 30 minut odležet - lépe se rozpustí cukr. Tlačenkový sáček na jednom konci zavážeme a naplníme jahodami. Sáček dobře zavážeme i na druhém konci a vložíme do mrazáku.  Jahody potom použijeme na moučníky, knedlíky, poháry nebo můžeme podávat místo mražené jahodové dřeně. Z "válečku" si vždy odkrojíme kolik potřebujeme a zbytek uložíme do igelitového sáčku zpět do mrazáku.

Těstoviny se sýrovou omáčkou

28. června 2010 v 13:53 Těstoviny
Těstoviny se sýrovou omáčkou

Rozpis:
  • 300 - 400 g těstovin
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 ml mléka
  • 150 g sýra nivy
  • 100g smetanového sýra
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • pepř

Postup:
Uvaříme libovolné těstoviny podle návodu na obalu.
Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce osmahneme na másle. Přilijeme smetanu a mléko, přidáme tavený sýr a rozdrobenou nivu. Opepříme, mícháme a vaříme. Sýry se rozvaří a zahustí omáčku. V případě potřeby dosolíme.
Omáčku nalijeme na teplé těstoviny, zdobíme a podáváme.

Pindruše

27. června 2010 v 18:03 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta

Rozpis:
  • 2 listová těsta (500 g) 
  • švestková povidla
  • rozinky v rumu
  • vejce na potření
  • drobenka
Pindruše
Tvarohová náplň:
  • 1 tvaroh polotučný
  • 1 žloutek 
  • 2 lžíce cukru
  • citronová kůra
Postup:
Z polohrubé mouky, másla, cukru a trošky vanilkového cukru si uděláme drobenku a dáme ji do chladničky. Švestková povidla ochutíme skořicí, citrononou kůrou, vanilkovým cukrem a podle potřeby dosladíme (dělala jsem z domácích a spotřebovala skleničku 370 ml). Tvaroh (balený- ne ve vaničce) rozmícháme s cukrem, žloutkem a citronovou kůrou.
Listové těsto rozválíme na obdélník 28 x 21 cm, rozkrájíme na čtverečky po 7 cm. Na každý čtvereček dáme lžičku tvarohové náplně, dvě rozinky, zabalíme do uzlíčku - pevně přimáčkneme, dáme na plech s pečícím papírem hladkou stranou nahoru. Víčkem od rumu uděláme dolíček, potřeme rozšlehaným vejcem, naplníme povidly a posypeme drobenkou. Stejně postupujeme i z druhého listového těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatava (15 - 20 minut).
Inspirace: Jitulčiny recepty.

Buchty s višněmi

27. června 2010 v 18:02 Kynuté pečivo a různé koláče

Rozpis:
  • 1 kg polohrubé mouky
    Buchty s višněmi
  • 3 žloutky
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleje
  • 1 kostka droždí
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 rovná lžíce soli
  • 550 - 600 ml mléka
      višně, skořicový cukr


Postup:
Z trochy vlažného mléky, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí uděláme  kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, zamícháme sůl, přidáme ostatní ingredience a kvásek. Přiléváme vlažné mléko,
zaděláme těsto a dobře propracujeme. Dáme dobře vykynout. Zkynuté těsto dáme po částech na vál a  rozdělíme na dílky -  jak chceme mít velké buchty. Každý kousek těsta roztáhneme na čtverečky, přidáme podle chuti skořicový cukr. Na každý dílek vložíme oprané a oschlé višně. Zabalíme buchty a vkládáme na pekáč mírně od sebe. Každou pomažeme vlahým rozpuštěným máslem s olejem (2:1). Necháme mírně nakynout a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatava.
Já dělám buchty v remoskových miskách, máme rádi krajové.

Mexické fazole

24. června 2010 v 13:40 Luštěniny
Rozpis:
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 500 g loupaných rajčat
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 velké stroužky česneku
  • 10- 15 lžic ostrého kečupu
  • 2 plechovky červených fazolí
  • sůl, pepř, kmín, chilli omáčka

Postup:
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme mleté hovězí maso a restujeme. Maso musí být zcela oddělené a opečené dohněda. Vložíme loupaná rajčata (dala jsem sterilovaná, ale lze použít i čerstvá loupaná), osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme česnek (podle chuti můžeme přidat i více než 4 velké stroužky). Do směsi dáme kečup, 100ml vody a dusíme 15 - 20 minut. Podle potřeby vodu ještě dolijeme. Přidáme zcezené fazole, chilli omáčku, dochutíme a necháme fazole ve směsi prohřát. Podáváme s rýží, těstovinami nebo s pečivem.

Mumie

22. června 2010 v 23:01 Slané pečivo a rychlé pohoštění

Rozpis:
Mumie
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g ztuženého tuku
  • 125 ml šlehačky
  • slabé kratší párky
  • vejce na potření

Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme nastrouhaný tuk a šlehačku. Zaděláme hladké těsto, rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme plát cca 2mm silný. Nakrájíme na pruhy 2 - 3 cm široké. Párky ovineme pruhem těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě 200°C, cca 15 - 20 minut. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Aztécký poklad

22. června 2010 v 12:51 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
Aztécký poklad
  • 300 g kuřecích prsou
  • 500 g zmrazené zeleninové směsi
  • koření Aztécký poklad
  • 3 lžíce omáčky PAD THAI
  • 1 lžíce omáčky Teriyaki Sauce
  • chilli omáčku, pepř, sůl
  • 2 lžíce oleje

Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přidáme koření Aztécký poklad, sladkou omáčku Pad Thai, omáčku Teriyaki (chuťově podobná vorčestru) a podle chuti chilli omáčku. Zamícháme a necháme cca hodinu proležet.
Maso dáme na pánev s horkým olejem a orestujeme. Přidáme mraženou zeleninu (dala jsem směs Italienische art z Lidlu) a restujeme. Zelenina musí zůstat křupavá. Podle potřeby ještě dochutíme a podáváme s různou přílohou (rýže, těstoviny....).

Narozeninová podkova

19. června 2010 v 21:28 Dorty

                     

Narozeninová podkova


                    Podkova babče k 90. narozeninám.
































                 


Omelety se sladkou náplní

10. června 2010 v 16:39 Sladké pokrmy
Rozpis:
Omelety s jahodovým džemem
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce cukru
  • sůl
  • olej na smažení
Náplň:
  • jahodový džem, meruňkový džem.........
  • šlehaný tvaroh s ovocem .......
  • kompotované nebo čerstvé ovoce se šlehačkou...


Mléko, žloutky, mouku promícháme a osolíme.
Přidáme ušlehaný sníh z bílků a zamícháme. Smažíme na pánvi s olejem. Plníme sladkou náplní, zdobíme a podáváme.

Ferrero rocher na plech

10. června 2010 v 16:31 Řezy a rolády

Rozpis těsto:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
    Ferrero rocher na plech
  • vanilka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 1/2 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • kakao
  • 1 prášek do pečiva
Náplň a zdobení:
  • 1 Tatra Grand 9% ( neslazená)
  • 200 g másla
  • 100 g nugety
  • 5 arašídových tatranek
  • 100 g arašídů nesolených
  • čokoládová poleva
  • hrst nesolených arašídů

Postup:
Všechny ingredience na piškot smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech. Pečeme při teplotě 170°C 20 - 25 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
Den dopředu si uvaříme v plechovce kondenzované mléko.  Po uvaření je stále tekuté a má karamelovou barvu. Vmíse ušleháme nugetu s máslem. Přidáme nastrouhané arašídy a tatranky. Přiléváme vařené neslazené kondenzované mléko (poslouží nám jako pojidlo) a promícháme. Náplň rozetřeme na korpus, polijeme čokoládovou polevou a posypeme sekanými neslanými arašídy. Můžeme také posypat arašídy a pocákat polevou. Hotové řezy dáme ztuhnout do lednice.
Zdroj: Receptíky
       

Větrníky se šlehačkou a jahodami

9. června 2010 v 20:19 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 300 ml vody
    Větrníky se šlehačkou a jahodami
  • 100 g hery
  • 170 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • špetka soli
Pudinkový krém:
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 80 g cukru
  • 250 ml šlehačky
Šlehačkový krém:
  • 250 ml šlehačky
  • 1 ztužovač šlehačky
  • cukr podle chuti
  čerstvé jahody

Postup:
Na plotýnku dáme kastrol s vodou. Přidáme heru, sůl, po rozpuštění hery přisypáváme za stálého míchání polohrubou mouku. Mícháme a vaříme až se těsto nelepí na kastrol ani vařečku. Odstavíme z plotýnky a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Do zchladlého těsta přidáváme vejce za stálého míchání - nejlépe šlehat ručním šlehačem. Z hladkého těsta děláme malé hromádky na plech s pečícím papírem. Můžeme je dělat i cukrářským sáčkem s trubičkou. Větrníčky děláme dál od sebe a malé - hodně nabydou. Pečeme v troubě vyhřáté na  200 °C. Prvních 8 minut troubu neotvíráme. Potom zmírníme troubu na 190°C a dopékáme. Jeden větrník si na zkoušku rozkrojíme, abychom zkusili jsou-li propečené. Upečené vlažné větrníky rozkrojíme.
Z mléka, pudinkového prášku a cukru si uvaříme pudink. Necháme vychladnout, sebereme škraloup, pudink přendáme do mísy, promícháme a zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. Tento krém dáme na spodek rozkrojeného větrníku. Potom ušleháme šlehačku se ztužovačem a popřípadě osladíme moučkovým cukrem. Ušlehanou dáme cukrářským sáčkem na pudinkový krém, ze stran vložíme kousky čerstvých jahod a přiklopíme vrchní díl větrníku. Navrch posypeme moučkovým cukrem.

Višňový závin s tvarohem

9. června 2010 v 15:58 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Višňový závin

Rozpis:
  • 500 g listového těsta
  • kompotované vypeckované višně            ( 720 ml)
  • 2 kostky polotučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • cukr - podle chuti
  • mouka na podsypání těsta
  • bílek na potření

Postup:
Listové těsto rozdělíme na polovinu, rozválíme na plát cca 2mm silný. Do středu plátu rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe dobře okapanými višněmi. Plát zavineme, přendáme na plech a potřeme rozšlehaným bílkem. Z druhé poloviny těsta postupujeme stejně. Záviny upečeme na plechu s pečícím papírem v troubě vyhřáté na 200 °C.

Květákový koláč

9. června 2010 v 15:33 Zelenina
Květákový koláč

Rozpis:

  • 300 - 350 g květáku
  • 100 g sýra
  • 100 g libové slaniny nebo uzeného masa
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce mléka
  • cibule, pažitka, muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • špetka prášku do pečiva
Postup:
Květák rozdělíme na malé růžičky a vložíme do mísy. Přidáme nakrájenou libovou anglickou slaninu nebo uzené maso, cibuli, pažitku, nastrouhaný sýr, olej, mléko, žloutky, osolíme a okořeníme. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané koláčové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě 180°C cca 30 - 40 minut. Koláč je dobrý teplý i studený.

Omelety se špenátem

8. června 2010 v 21:24 Zelenina
Rozpis:
Omelety se špenátem
  • 250 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 vejce (velká)
  • sůl, pepř
  • olej na smažení
Špenátová náplň:
  • 400 g  špenátu
  • 2 vejce
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • sůl

Postup:
Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme do sklovata na oleji. Přidáme trochu povolený mražený listový špenát, česnek a chvilku podusíme. Osolíme, zamícháme vejce a necháme zhoustnout.
Na omeletu smícháme žloutky s mlékem a moukou. Osolíme, opepříme a vmícháme sníh z bílků. Smažíme na pánvi s olejem. Plníme špenátovou náplní a podáváme.

Zeleninový salát s kuřecím masem a ananasem

4. června 2010 v 9:19 Saláty a pomazánky

Rozpis:
  • 150 g kuřecího masa
  • 100 g ananasu
  • 30 - 50 g naťové cibulky
  • 80 g červené kapie
  • 80 g salátové okurky
  • 150 g ledového salátu
  • 2 - 3 lžíce zakysanky nebo majonézy
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup:
Na kostičky nakrájíme ananas (může být z konzervy), kapii, okurku, přidáme nakrájenou naťovou cibulku, pokrájené kuřecí maso a drobně natrhaný salát. Vmícháme zakysanku nebo majolku, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Podáváme s pečivem.
Kuřecí maso dáme vařené, pečené nebo orestované na oleji a vždy musí být studené.
Z tohoto množství jsou 3 porce.

Kuřecí stehna pečená v leču

3. června 2010 v 15:43 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Kuřecí stehna pečená v leču

Rozpis:
  • 4 kuřecí stehna
  • kořenící směs na drůbež
  • 720 g sterilovaného leča
  • cibule
  • 50 g másla
  • sůl
Postup:
Orestujeme na másle  kuřecí stehna, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji do sklovata. Maso okořeníme směsí na drůbež, mírně osolíme, přidáme sterilované lečo (dala jsem domácí) a vložíme do trouby péci pod poklicí. V případě potřeby mírně podléváme vodou. Když je maso téměř měkké, sundáme poklici a za občasného polití výpekem necháme dopéct. Podáváme s rýží, bramborami, bramborovými knedlíky a pod.

Špenátové muffiny

2. června 2010 v 14:46 Muffiny
Rozpis:

  • 200 g špenátového protlaku
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • česnek, sůl

Postup:
Špenát smícháme se žloutky, moukou, osolíme, přidáme lisovaný česnek a sníh z bílků. Do tohoto základního těsta můžeme přidat uzené maso nebo uzeninu, strouhanou cihlu nebo nivu. Těstem naplníme formy muffin a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 10 minut. Necháme trochu zchladnout, muffiny vyklopíme na rošt a necháme vychladnout. Podáváme samostatně se zeleninou nebo třeba se sýrovou omáčkou.
Z tohoto množství je 12 ks.

Kuřecí kostky na pórku

2. června 2010 v 14:44 Vaření v parním hrnci Tefal
Kuřecí kostky na pórku

Rozpis:
  • 300 g kuřecích prsíček
  • 100 g pórku
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky pikantního koření (Bolivie)
  • solamyl
  • nové brambory
  • sůl
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme, přidáme nakrájený pórek, olej, okořeníme a vložíme do misky, kterou dáme na druhý rošt parního hrnce. Do spodního roštu umístíme oškrábané brambory. Paříme cca 40 minut. Masovou směs přendáme na pánvičku, dáme na plotýnku a vmícháme cca 1 lžičku škrobu  rozmíchanou ve lžíci vody a povaříme, případně dosolíme. Podáváme se zeleninovou oblohou.