Červenec 2010

Pozdrav z lázní

26. července 2010 v 16:00

Tvarohové řezy

20. července 2010 v 16:10 Řezy a rolády

Rozpis:
Tvarohové řezy

Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g hery
  • 100 g cukru moučky
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
Náplň:
  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 50 ml oleje
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
    2 mandarinkové kompoty


Postup:
Zadělané hladké těsto rozválíme na pečícím papíru o rozměrech 30 x 40 cm. Přeneseme i s papírem na hluboký plech (pekáč) a zvýšíme cca 2 cm okraje.
Všechny suroviny na krém rozšleháme v míse dohladka. Na plech s připraveným těstem rozprostřeme okapané mandarinky a opatrně zalijeme náplní. Pečeme 30 - 40 minut v troubě vyhřáté na cca 180°C. Vychladlé řezy můžeme zdobit čokoládou. Zkusila jsem udělat řezy s meruňkovým a švestkovým kompotem nakrájeným na proužky a jsou také dobré.
Inspirace: Hera je radost / Hera je pečení.

Guláš strýce uzenáře

18. července 2010 v 20:54 Hovězí maso
Rozpis:
Guláš strýce uzenáře
  • 700 g hovězího masa
  • 300 g vařeného uzeného masa
  • 600 g cibule
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • feferonka
  • pepř, sůl
  • sádlo nebo olej

Postup:
Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle do sklovita. Přidáme hovězí maso nakrájené na kostky, papriku, pepř, kmín, česnek, feferonku, sůl a restujeme. Dokořeníme ještě majoránkou, trochu osmahneme a zalijeme vodo nebo vývarem. Maso dusíme do změknutí. Pro urychlení můžeme použít papiňák. Hotovou omáčku zahustíme lžící hladké mouky rozmíchané v trošce vody nebo strouhaným tvrdým chlebem. Přidáme nakrájené uzené maso, necháme chvilku povařit, dochutíme a podáváme s různými přílohami nebo pouze s chlebem. Ještě lepší je guláš druhý den.

Slaná střecha

17. července 2010 v 16:57 Slané dorty

Střecha z toustového chleba


Slaná střecha

Pudinkové banánky

17. července 2010 v 14:00 Drobné pečivo

Rozpis:
Pudinkové banánky
  • 500 g hladké mouky
  • 250g hery (másla)
  • 250 g cukru moučky
  • 3 vejce
  • 3 - 4 lžíce mléka
  • 5 vanilkových pudinků
  • 1/2 prášku do pečiva
    čokoládová poleva
    džem na slepování

Postup:
Změklý tuk utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme vejce a mléko a opět utřeme. Nakonec vmícháme mouku s pudinkovými prášky a práškem do pečiva. Těsto naplníme do cukrářského sáčku se zdobící trubičkou a na plech s pečícim papírem děláme banánky. Můžeme také tvarovat v mlýnku s nástavcem na strojkové cukroví. Pečeme v troubě při 180°C cca 15 minut.
Vychladlé banánky slepujeme džemem a namáčíme do polevy nebo pouze pocákáme čokoládou.

Želvičky z mletého masa

15. července 2010 v 14:47 Mleté maso

Rozpis:
Želvičky z mletého masa
  • 500g mletého masa (směs)
  • vejce, cibule, česnek
  • sůl, kmín, majoránka
  • strouhanka
  • anglická slanina
  • kratší tenké párky 

Postup:
Uděláme si klasickou sekanou. Nejprve si vytvoříme ze sekané tělíčka želv, trošku menší než dlaň. Dlouhé plátky anglické sekané (široké podélně rozkrojíme na polovinu) spleteme jako košík. Sekanou do slaniny zabalíme, konce zasuneme dospodu. Dobře uhladíme, nejlépe mírně navlhčenou rukou. Párky rozkrojíme na asi 3 cm dlouhé kousky. Na hlavu a ocásek použijeme celé, pouze nakrojíme tlamičku. Na nožičky rozkrojíme v polovině a mírně nakrojíme konce na dotvarování ( pozor dost se rozevřou). Želvičky upečeme mírně podlité dozlatava.
Inspirace: www. toprecepty.cz

Meruňkový koláč

15. července 2010 v 14:03 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
Meruňkový koláč
  • 250 g hladké mouky
  • 70 g hery
  • 40 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1/3 kostky droždí
  • 100 - 150 ml mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra
     meruňky, drobenka, mletá skořice

Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozprostřeme do vymazané kulaté formy o průměru 28 cm. Poklademe půlkami meruněk, hustě posypeme drobenkou a navrch skořicí. Pokud jsou málo zralé meruňky, můžeme je ještě trochu posypat cukrem nebo udělat sladší drobenku. Necháme  ještě mírně nakynout (asi 10 minut). Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatava.

Žampionová omáčka s těstovinami

12. července 2010 v 13:33 Houby
Zampionová omáčka s těstovinami

Rozpis:
  • 200 g žampionů
  • 100 g smetanového taveného sýra
  • 1 zeleninový bujón
  • 100 ml vody
  • 250 ml mléka
  • cibule
  • 2 lžíce pikantního kečupu
  • hladká mouka
  • 2 lžíce oleje

Postup:
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme žampiony nakrájené na plátky a vše osmahneme. Přilijeme vodu, vložíme kostku zeleninového bujonu a chvílí povaříme. Vmícháme tavený sýr a mléko. Omáčku mícháme do rozvaření sýra, pokud je řídká přidáme necelou lžičku hladké mouky rozmíchané v trošce vody a povaříme. Nakonec přidáme dvě lžíce ostrého kečupu a pokud byl méně slaný sýr dosolíme. Podáváme s těstovinami.

Linecká kolečka s punčovinou

9. července 2010 v 20:32 Drobné pečivo
Rozpis:
Linecká kolečka:
Linecká kolečka s punčovinou
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 120 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra

Punčovina:
  • 150 g mletých piškotových drobečků
  • 150 g mletých ořechů
  • 150 g meruňkového džemu
  • 50 g cukru moučky
  • 50 ml rumu
1 citronová poleva v prášku ( Vitana)


Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto, které necháme v lednici odpočinout (nejlépe do druhého dne). Rozválíme těsto na plát 3 - 4 mm silný a vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm. Upečeme na plechu s pečícím papírem pří 180°C dorůžova a necháme vychladnout.
Smícháme piškotové drobečky, ořechy, cukr, džem (nebo jinou zavařeninu) a rum. Utvoříme měkkou hmotu, kterou plníme kolečka. Pokud pečeme pro děti, dáme rumové aroma a mléko. Naplněná kolečka pomažeme citronovou polevou (uděláme trochu hustší, aby nám z koleček nestékala) a dozdobíme. Necháme proležet do druhého dne.

Rajčatový salát

7. července 2010 v 18:27 Saláty a pomazánky
Rozpis:
Rajčatový salát
  • 5 - 6 velkých rajčat
  • 1 bílá paprika
  • 1 malá salátová okurka
  • 1 cibule
  • 4 vařená vejce
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 200 g šunkového salámu
  • 2 lžíce majonézy ( zakysanky, jogurtu)
  • sůl, pepř
Postup:
Nakrájíme cibuli na kostičky, rajčata a papriku na menší kousky. Přidáme nastrouhanou neloupanou  okurku a nastrouhaný sýr - obojí na velkých okách struhadla. Vmícháme nakrájený šunkový salám, majonézu nebo zakysanku (jogurt), osolíme a opepříme. Vejce nakrájená
na kolečkovém kráječi přimícháme až nakonec, aby se moc nerozpadla. Hotový salát vychladíme v lednici a podáváme s pečivem.

Masové kuličky v rajské omáčce

7. července 2010 v 17:38 Mleté maso
Rozpis:

Masové kuličky:
Masové kuličky v rajské omáčce
  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 3  lžíce strouhanky
  • sůl, pepř, česnek
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
Rajská omáčka:
  • 2 cibule
  • 2 rajské protlaky ( po 140 g)
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička tymiánu, špetka skořice
  • 3 střední bobkové listy, sůl
  • 4 kuličky nového koření, cukr
  • 6 kuliček pepře, 2 hřebíčky
  • masový vývar nebo kostka masoxu

Postup:
Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme koření a necháme také malou chvilku orestovat. Přidáme rajský protlak, sůl a  po chvilce zalijeme vývarem. Vaříme cca 30 minut a přecedíme. Omáčku zahustíme trochou mouky rozmíchané ve studené vodě. Povaříme, osladíme a dochutíme.  Na masové kuličky smícháme všechny ingredience, dobře propracujeme a tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme ve friťáku nebo na pánvi s olejem.
Podáváme s těstovinami.

Mlsná buchta

6. července 2010 v 17:44 Řezy a rolády

Rozpis:
  • 200 g hladké mouky
    Mlsná buchta
  • 300 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 kakaové pudinky
  • 1 lžička kakaa
  • 750 ml mléka
  • 2 zakysané smetany
  • 3 lžíce svařeného Salka

Postup:
Šleháme žloutky, cukr (150 g), olej a postupně přišleháváme vlažnou vodu. Do ušlehaného vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech. Uvařený pudink z mléka, pudinkových prášků, kakaa a druhé poloviny cukru lijeme (lžící) na syrové těsto. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C. Zakysanou smetanu smícháme se salkem a polijeme touto směsí upečenou teplou buchtu. Dozdobíme a necháme vychladnout.

Pohanková nastavovaná kaše

6. července 2010 v 17:43 Různé

Rozpis:
Pohanková nastavovaná kaše
  • 250 ml pohankové lámanky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl, majoránka, česnek
  • 350 ml vody
  • 400 g brambor
  • mléko

Postup:
Pohankovou lámanku přebereme, propereme na cedníku a krátce orestujeme na oleji s osmahnutou cibulkou. Zalijeme 350ml vody, osolíme a pod pokličkou cca 2 minuty povaříme. Stáhneme z plotýnky a necháme 20 - 25 minut "dojít". Z brambor si uděláme obvyklým způsobem bramborovou kaši.  Pohanku smícháme s bramborovou kaší, ochutíme majoránkou, lisovaným česnekem a podle potřeby dosolíme. Podáváme s osmaženou cibulkou a uzeninou nebo uzeným masem.

Čtyřlístek

5. července 2010 v 14:00 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
Bramborák:
Čtyřlístek
  • 600 g strouhaných syrových brambor
  • 150 ml horkého mléka
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžička majoránky
  • sůl, pepř
  • olej na smažení
Špenát:
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1 malá cibule
  • 3 menší stroužky česneku
  • sůl
Kuřecí maso:
  • 400 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g pórku
  • koření Zlaté kuře nebo grilovací

Postup:
Nejprve si uděláme kuřecí maso. Drobně nakrájená kuřecí prsa naložíme cca do dvou lžic oleje a koření alespoň na hodinu. Odleželé maso orestujeme na pánvi, přidáme pórek a ten také zarestujeme, nepatrně podlijeme a dusíme do rozdušení pórku. Nakonec musí být pouze maso s pórkem. Z uvedených ingrediencí si připravíme klasickým způsobem bramborák. Smažíme malé bramboráčky na lívanečníku. Špenát si také upravíme obvyklým způsobem. Do bramboráčku a špenátu dávám česneku trochu méně něž obvykle, aby se netříštily chutě. Na talíř dáme bramboráčky, na ně špenát a navrch maso. Můžeme posypat strouhaným sýrem.

Vepřové maso v kedlubnech a mrkvi

2. července 2010 v 19:47 Vepřové maso
Rozpis:
Vepřové maso v kedlubnech a mrkvi
  • 500 g vepřového plecka
  • 1 velká cibule
  • 50 g másla
  • 300 g mrkve
  • 300 g kedlubnů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
Postup:
 Do kastrolu dáme polovinu másla, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme plecko nakrájené na kostky a orestujeme. Osolíme, opepříme, zalijeme cca 250 ml horké vody a dusíme do měkka ( třeba v papiňáku). Mrkev nakrájíme na kolečka a kedlubny na kostky - snažíme se o stejně silné plátky. Do kastrolu dáme druhou polovinu másla a mrkev s kedlubny na něm restujeme dozlatava. Osolíme, opepříme a opečenou zeleninu zaprášíme dvěmi rovnými lžícemi hladké mouky, necháme opět zezlátnout. Zalijeme teplou vodou a dusíme za občasného zamíchání doměkka. Přidáme měkké maso, necháme spolu cca 5 minut povařit, případně dochutíme a podáváme.