Únor 2011

Bramborový závin se špenátem a slaninou

27. února 2011 v 19:46 Vaření v parním hrnci Tefal
Rozpis těsto:
  • 400 g vařených brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g krupice
  • 1 žloutek
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička octa
  • hrubá mouka na podsypání těsta při rozvalování
Náplň:
  • 100 - 150 g listového špenátu
  • 150 g krájené libové anglické slaniny
Postup:
Listy špenátu spaříme horkou vodou a necháme dobře okapat. Uvařené vychladlé brambory nastrouháme, přidáme ostatní ingredience a zaděláme klasické bramborové těsto. Rozválíme na obdélník 1 cm silný, poklademe zchladlým okapaným špenátem a na něj rozložíme plátky libové anglické (šunky, moravského uzeného,...). Plát zarolujeme, vložíme do parního hrnce na úzký proužek alobalu nebo pečícího papíru (pro pozdější bezproblémové mytí roštu parního hrnce). Paříme 30 minut.
Z tohoto množství jsou 2 - 3 porce.

Borůvkový koláč

26. února 2011 v 21:42 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru
  • 5 lžic oleje
  • 2 žloutky
  • 1/2 kostky droždí
  • 200 ml mléka
  • citronová kůra
  • 1 lžička soli
  • drobenka

  • tvarohová náplň ze 2 kostek tvarohu
  • 3 hrnky borůvek
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto, které necháme cca hodinu zkynout. Zkynuté těsto rozprostřeme na plech vymazaný olejem, potřeme tvarohovou náplní, posypeme borůvkami a nakonec drobenkou. Pokud máme mražené borůvky, necháme koláč nakynout bez borůvek a plníme ho až po nakynutí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C.



Švýcarský kuřecí plátek

26. února 2011 v 19:32 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 100 g šunky
  • 100 g tvrdého sýra
  • 5 lžic oleje
  • grilovací koření
  • sůl

Postup:
Kuřecí prsíčka mírně naklepeme, posypeme kořením, naložíme do oleje a necháme cca hodinku proležet. Nakrájíme šunku, nastrouháme sýr a v misce smícháme. Prsíčka zprudka opečeme do zlatova na rozehřáté pánvi. Posypeme směsí sýra a šunky a vložíme do trouby vyhřáté na cca 200°C zapéct.
Podáváme s kroketami (zde), bramborami a zeleninovou oblohou.

Bramborové krokety

26. února 2011 v 19:29 Přílohy a knedlíky
Rozpis:
  • 400 g brambor
  • 50 g hrubé krupice
  • 120 - 150 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • špetka prášku do pečiva
  • sůl
  • strouhanka a vejce na obalení
  • olej na smažení

Postup:
Smícháme nastrouhané brambory, žloutek, sůl, krupici a mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto, množství mouky dáme podle velikosti žloutku a druhu brambor. Těsto rozdělíme na stejné dílky a děláme kuličky o průměru 2 cm nebo válečky, Obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme v kastrolku ve vyšší vrstvě oleje nebo ve friťáku.

Zapečená brokolice s poličanem

22. února 2011 v 19:27 Zelenina
Rozpis:
  • 500 g brokolice
  • 150 g poličanu nebo paprikáše
  • 2 cibule
  • 4 vejce
  • 150 g tvrdého sýra
  • 5 g másla
  • sůl, pepř

Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky, vložíme do vařící vody, povaříme do poloměkka, scedíme a propláchneme studenou vodou. Zapékací misku mírně vymažeme částí másla a narovnáme do ní růžičky brokolice. Zbytek másla vložíme do pánvičky, přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, chvilku orestujeme, vsypeme nastrouhaný nebo jemně pokrájený poličan (paprikáš) a mírně osmažíme. V misce rozšleháme vejce, osolíme, opepříme, nalijeme do pánve s orestovanou cibulí a salámem a ihned odstavíme z plotýnky. Směs dobře promícháme a rozprostřeme na brokolici. Navrch nastrouháme tvrdý sýr. Vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a zapékáme do růžova cca 30 - 40 minut.
Podáváme s bramborami a zeleninou.
Zapékaná brokolice s poličanem

Zapékaná brokolice s poličanem

Slaný domek

21. února 2011 v 18:57 Slané dorty
Rozpis:
Slaný domek
  • 1 a 1/4 toustového chleba
  • 250 g šunky
  • 6 vajec vařených natvrdo
  • 150 g uzeného sýra Bluedino
  • 150 g paprikového salámu

Sýrová pomazánka:
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 300 g taveného sýra
  • 100 g majonézy
  • 200 g zakysané smetany (husté)
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra
  • chilli omáčka, bílý pepř, česnek

Postup:
Z uvedených ingrediencí si uděláme pomazánku. U toustového chléba si nepatrně seřízneme křivé okraje. Spotřebujeme necelý jeden a čtvrt velkého balení. Plátky skládáme na sebe, provazujeme mezi sebou, aby po délce domek dobře držel.  Jednotlivé řady promazáváme a objednu řadu vložíme šunku a vejce. Skládáme a tvarujeme domek , obložíme plátkovým sýrem a střechu - tašky uděláme z paprikového salámu. Podle fantazie dozdobíme (komín, okna, dveře, stromy atd.).

Kynuté koláčky s rumem

20. února 2011 v 21:00 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 600 g hladké mouky
    Kynuté koláčky s rumem
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 1 kostka droždí
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžička soli
  • strouhaná citronová kůra
  • 1 vejce na potření koláčků
  • náplně podle chuti
  • drobenka

Postup:
Nejprve si uděláme kvásek z části vlažného mléka, trošky cukru a kostky droždí. V míse smícháme mouku, cukr, sůl. Přidáme žloutky, olej, rum, citronovou kůru, zkynutý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme cca hodinu nakynout. Zkynuté těsto krájíme na kousky, ze kterých děláme kuličky a ty na pomoučněném vále rozmáčkneme na placičky. Přendáme na plech s pečícím papírem a pomocí pomoučněného dna skleničky vymáčkneme důlek. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, naplníme náplní a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 - 180°C.
Inspirace: Dortománie

Zapečené masové klopsy

19. února 2011 v 13:24 Mleté maso
Zapečené masové klopsy
Rozpis:
  • 600 g mletého masa
  • 1 velká cibule
  • 2 vejce
  • 3 vrchovaté lžíce oliv
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky papriky
  • sůl, pepř
  • chilli omáčku 
  • 100 - 150 g nivy
  • 200 ml smetany na vaření

Postup:
Libové mleté maso (hovězí + vepřové), drobně nakrájenou cibuli, pokrájené olivy, mouku, vejce, sůl, koření, pár kapek chilli omáčky dobře promícháme a necháme chvíli odležet. Do pekáčku dáme cca 4 lžíce smetany a na ní položíme 8 klopsů, které jsme udělali z odleželé směsi. Postrouháme nivou, polijeme zbytkem smetany a vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200°C. Pečeme 30 - 40 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo bramborami.

Tulipán

18. února 2011 v 23:51 Bábovky
Rozpis:
Tulipán
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 4 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce vody
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 2 lžičky prášku do pečiva (necelé)
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce mletého máku
  • tuk na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy
Postup:
Utřeme žloutky, olej, cukry a citronovou kůru. Přidáme teplou vodu a mouku s práškem do pečiva, nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na tři díly. Do prvního dílu přimícháme 3 rovné lžíce mletého máku a těsto vložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy srnčího hřbetu. Do druhého dílu přimícháme 2 lžíce kakaa a dáme do formy na první těsto. Navrch přidáme třetí díl těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě nejprve při teplotě 190°C a potom dopékáme při teplotě 160°C.

Pikantní kotlety

18. února 2011 v 23:51 Vepřové maso
Pikantní kotlety
Rozpis:
  • vepřové kotlety bez kosti
  • koření Asado
  •  olej
Postup:
Vepřové kotlety mírně naklepeme. Potřeme olejem, posypeme kořením Asado (nebo jiným oblíbeným pikantním kořením) a necháme alespoň hodinu odležet. Odleželé kotlety zprudka opečeme na pánvi s nepřilnavým povrchem nebo na trošce oleje. Ihned podáváme s oblohou a pečenými bramborami, kroketami, atd.

Pečené brambory

18. února 2011 v 23:37 Přílohy a knedlíky
Pečené brambory
Rozpis:
  • syrové brambory
  • koření
  • olej

Postup:
Syrové brambory dobře omyjeme (vydrhneme kartáčkem), nakrájíme i se slupkou na plátky, rozložíme na plech s pečícím papírem, posypeme kořením      (koření na americké brambory, mletý kmín, grilovací koření nebo jiné podle chuti). Vložíme do vyhřáté trouby cca na 200°C a pečeme. Pečící papír a brambory můžeme také před pečením i potřít olejem. Podle potřeby dosolíme. 

Rybí filé na másle

14. února 2011 v 12:59 Ryby
Rozpis:
Rybí filé na másle
  • 4 porce rybího filé
  • 50 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • koření na ryby
  • citronová šťáva
  • sůl
Postup:
Na pánev s rozehřátým olejem a máslem položíme 4 velké nebo 8 malých kostek filé. Pokapeme šťávou z citronu nebo pomeranče, posypeme kořením na ryby a opékáme. Po chvíli otočíme a opékáme z druhé strany. Délku opékání si musíme přizpůsobit podle velikosti a zmrazení kostek ryby. Podáváme s různě upravenými bramborami, třeba brambory na cibulce (zde) a zeleninou.

Brambory na cibulce

14. února 2011 v 12:54 Přílohy a knedlíky
Brambory na cibulce
Rozpis:
  • vařené brambory
  • olej nebo jiný tuk
  • cibule
  • sůl, pepř
Postup:
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji. Přidáme brambory nakrájené kolečkem a opékáme. Osolíme a opepříme, podle chuti můžeme přidat česnek, pažitku, petrželku nebo bylinky. Na opékání si dáme záležet, aby byly v bramborách opékánky. Podáváme k dušeným masům, rybám nebo zelenině.

Hrníčkový zapečený sýr

13. února 2011 v 14:22 Sýrové pokrmy
Zapečený hrníčkový sýr
Rozpis:
  • 200 g hrubě strouhaného sýra
  • 250 g drobně pokrájené šunky
  • 4 vejce
  • máslo na vymazání
  • strouhanka na vysypání
  • hrnečky nebo misky na suflé
Postup:
Hrnečky nebo misky dobře vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do hrnečku vložíme vrstvu sýra, vrstvu šunky nebo šunkového salámu. Na to rozklepneme vejce ( můžeme dát i rozšlehané) a opět navrstvíme šunku a sýr. Hrnečky dáme do pekáčku s vodou (cca 2 cm) a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme 20 - 25 minut do zezlátnutí.
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo se salátem vorařů (zde).

Bramborový salát vorařů

13. února 2011 v 14:19 Přílohy a knedlíky
Bramborový salát vorařů
Rozpis:
  • 300 g vařených brambor
  • 1 větší cibule
  • 50 g pórku
  • 1 kyselá okurka
  • 20 g hořčice
  • 50 g zakysané smetany
  • špetka cukru, sůl, pepř
Postup:
Brambory vařené ve slupce, oloupané a vychladlé nakrájíme na větší kousky. Smícháme nastrouhanou kyselou okurku, hořčici a zakysanku. Vmícháme spolu s jemně pokrájenýn pórkem a cibulí do brambor. Dochutíme solí, pepřem a podle chuti můžeme přidat i špetku cukru.
Inspirace: Ajina kuchařka

Houbová nádivka

11. února 2011 v 13:29 Houby
Houbová nádivka
Rozpis:
  • 300 g pokrájených hub
  • 2 rohlíky
  • 2 -3 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • hrstka petrželky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Na pánev nalijeme olej, necháme rozpálit a opečeme na něm nakrájené rohlíky. Čerstvé nebo mražené houby podusíme bez tuku do odpaření vody. Přidáme vejce, promícháme a necháme je srazit. Stáhneme z ohně a vmícháme ostatní ingredience. Pokud je nádivka hustá, přidáme mléko a do řídké strouhanku. Nádivkou plníme vepřové, kuřecí nebo krutí maso.

Šneci se skořicí

10. února 2011 v 17:04 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 300 g polohrubé mouky
    Šneci se skořicí
  • 20 g cukru
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 50 g změklé hery
  • 1 žloutek
  • 150 ml mléka
  • 1/3 kostky droždí
  • citronová kůra
  • 1/4 lžičky soli
Náplň:
  • 100 - 150 g cukru krupice nebo krystalu
  • 1/3 lžičky skořice
  • 50 g másla
Postup:
Z vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Zkynutý kvásek dáme do mouky, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Zkynuté těsto rozválíme na mírně pomoučněném vále na obdélník 60 x 30 cm, potřeme vlažným rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí (množství cukru podle chuti). Obdélník rozkrojíme podélně. Vzniklé pruhy (15 x 60 cm) stočíme do rolky. Krájíme na cca 2 cm proužky, klademe řeznou stranou na plech s pečícím papírem a rukou nahrbíme. Necháme opět nakynout, vložíme do trouby vyhřáté cca 200°C a pečeme 12 - 15 minut. Vychladlé šneky můžeme pilkovým nožem překrojit. Na promazání použijeme ochucená švestková nebo jablková povidla.

Kakaové mufiny

6. února 2011 v 22:05 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
        čerstvé nebo kompotované ovoce


Postup:
Smícháme všechny ingredience. Vzniklé těsto rozlijeme do formy na mufiny vyložené papírovými košíčky. Do těsta v košíčkách vložíme kousek čerstvého nebo kompotovaného ovoce a mírně zamáčkneme. Upečeme v troubě vyhřáté na 190°C. Upečené mufiny necháme na roštu vychladnout a potom můžeme dozdobit.
Z tohoto množství  je 24 ks.

Kuřecí plátky s lečem a nivou

5. února 2011 v 16:36 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Kuřecí plátky s lečem a nivou
Rozpis:
  • 6 plátků kuřecích prsíček
  • 1 velká sklenice leča
  • 200 g sýra nivy
  • 200 ml smetany
  • sůl, pepř

Postup:
Kuřecí maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a narovnáme do pekáče. Poklademe lečem, posypeme strouhanou nivou a zalijeme smetanou. Upečeme v troubě vyhřáté na 190 - 200°C. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovou oblohou.

Apetito koláče

4. února 2011 v 19:30 Drobné pečivo
Rozpis:Apetito koláče
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g hery
  • 100 g sýra Apetito (2 kostičky)
  • špetka soli
  • ořechová nádivka (zde odkaz)
  • cukr na obalení (moučkový s vanilkovým)

Postup:
Nejprve zpracujeme mouku, heru, špetku soli, přidáme Apetito sýr a dobře propracujeme. Těsto dáme do ledničky cca na hodinu odpočinout. Připravíme si náplň podle receptu. Dala jsem ořechovou, můžeme dát i jinou podle chuti. Těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé si uděláme váleček, rozkrájíme na 18 stejných dílků. Uděláme z nich kuličky a na plechu s pečícím papírem uděláme šroubovacím víčkem (o průměru 3 cm) namáčeném v mouce důlek. Naplníme nádivkou a pečeme v troubě vyhřáté na 190°C dorůžova. Po vyjmutí z trouby koláče sesuneme na pečící papír posypaný moučkovým cukrem a koláčky z vrchu posypeme. Můžeme je v cukru také obalovat.