Duben 2011

Prošívaná deka

30. dubna 2011 v 17:16 Řezy a rolády
Rozpis těsto:
  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
Tvarohová náplň:
  • 2 kostky tvarohu
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
ovoce nebo povidla

Postup:
Nejprve smícháme všechny uvedené ingredience na tvarohovou náplň, kterou si dáme do cukrářského sáčku. Ušleháme cukr, žloutky a olej. Vmícháme mléko, mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru a nakonec sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vymazaný tukem a vysypaný přesátou strouhankou. Tvarohem uděláme mřížky a doprostřed vložíme kousek ovoce nebo trochu povidel. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 - 180°C.

Kynuté chryzantémy

30. dubna 2011 v 17:13 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 700 g polohrubé mouky
  • 200 g vlažné rozehřáté hery
  • 1 kostka droždí
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 2 - 3 lžíce cukru
  • citronová kůra
olej na potření
cukr se skořicí na posypání

Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto v míse nebo v pekárně. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 dílů. Z každého dílku vyválíme váleček cca 20 cm dlouhý. Stočíme do šneka (prostřední část musí být výše) a vložíme na plech s pečícím papírem. Nůžkami nastříháme, potřeme olejem, posypeme cukrem se skořicí a necháme cca 10 minut nakynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 - 20 minut.
Inspirace: toprecepty.cz - upraveno


Ptáčky z mletého masa

27. dubna 2011 v 14:44 Mleté maso
Rozpis:
  • 600 - 700 g mletého masa
  • 1 lžíce Solamylu
  • plnotučná hořčice
  • pepř, sůl
  • 2 tenké párky
  • 2 cibule
  • sterilované okurky
  • hladká mouka
  • sojová omáčka
  • 2 vařená vejce
  • olej
Postup:
Mleté maso vložíme do mísy. přidáme škrob, cca 100 ml vody, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Maso necháme alespoň hodinu v lednici proležet. Na fólii uděláme z masa placičky, potřeme hořčicí, posypeme cibulí nakrájenou na kostičky, položíme kousek párku a proužek kyselé okurky. Plátky zabalíme a zprudka opečeme na oleji - opatrně obracíme, aby se ptáčky nerozpadly. Opečené vyjmeme na talíř a na olej dáme osmahnout nakrájenou cibuli, přidáme lžíci hořčice, sůl, pepř a zalijeme vodou. Po krátkém provaření vložíme orestované ptáčky do trouby. Pečeme při 200°C za občasného opatrného otočení 35 - 40 mimut. Ptáčky vyjmeme a uložíme na teplém místě. Omáčku zahustíme moukou, krátce provaříme, dochutíme sojovou omáčkou a můžeme přilít i nepatrně láku z okurek. Ptáčky dáme na talíř, přelijeme omáčkou, dozdobíme vařeným vejcem a podáváme třeba s rýží (zde).





Polévka ragů s máslovými knedlíčky

25. dubna 2011 v 16:06 Polévky
Rozpis:
  • 400 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 250 g zeleniny
  • 3 lžíce hrášku
  • 3 lžíce oleje
  • 150 ml šlehačky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • petrželka
Máslové knedlíčky:
  • 100 g strouhanky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 30 g másla
  • mléko
  • sůl, muškátový oříšek
  • pepř, petrželka
Postup:
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme mleté maso, osolíme, opepříme, orestujeme a zalijeme vodou. Když je maso téměř měkké, vložíme zeleninu a hrášek (čerstvou nebo mraženou polévkovou směs). Můžeme zahustit lžící hladké mouky rozmíchané v trošce vody. Přidáme knedlíčky a chvíli povaříme. Nakonec vlijeme smetanu, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem a přidáme petrželku. Odstavíme z plotýnky a podáváme.
Na máslové knedlíčky utřeme změklé máslo se žloutkem, přidáme strouhanku, mouku, pepř, sůl, strouhaný muškátový oříšek, posekanou petrželku, postupně přiléváme mléko (necelých 100 ml) a zamícháme. Hmota na knedlíčky nemá být hustá ani řídká. Knedlíčky děláme malé - navaří se.

Roládkové špízy

24. dubna 2011 v 16:07 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 4 kuřecí prsíčka
  • 200 g plátkové libové slaniny
  • koření Zlaté kuře
  • jarní cibulka
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce světlé sojovky
  • pár kapek Chilli omáčky
Postup:
Kuřecí prsa rozklepeme na plátky, posypeme z obou stran kořením a potřeme sojovkou smíchanou s troškou čili. Na plátek masa položíme plátky slaniny a naťovou cibulku
(nebo pórek), pevně stočíme roládu a nakrájíme na 4 cm plátky. Roládky napícháme na špejle, potřeme olejem a necháme cca hodinu proležet. Pozvolna opékáme ze všech stran, můžeme i podlít troškou vody.
Příloha: zapékané pikantní brambory (zde), zeleninová obloha a tatarská omáčka.

Zapékané pikantní brambory

24. dubna 2011 v 16:00 Přílohy a knedlíky
Rozpis:
  • 700 g brambor
  • 3 lžičky koření Medvědí gril
  • 100 ml šlehačky
  • máslo na vymazání pekáčku
Postup:
Oloupané syrové brambory nakrájíme na cca 1/2 cm plátky, vložíme do misky, posypeme kořením (může být koření podle chuti), zalijeme šlehačkou a dobře promícháme. Brambory naskládáme pouze do jedné řady (obdobně jako na snímku) do pekáčku, polijeme zbytkem šlehačky z misky, přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po čtvrthodině brambory odklopíme a dopečeme.

Medovníkové vejce

24. dubna 2011 v 15:55 Dorty
Rozpis těsto: zde
Rozpis krém:
  • 1 plechovka svařeného Salka
  • 300 ml mléka
  • 1 pudinkový prášek
  • 1 máslo
Roztok na potírání:
  • 100 ml převařené vody
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce rumu
Postup:
Zaděláme těsto, tvary vykrajujeme podle papírových šablon ( 8 kusů ) a upečeme.Z mléka a pudinkového prášku si uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout a postupně věšleháme do našlehaného másla se salkem. Placky potíráme roztokem a slepujeme krémem. Povrch dortu potřeme krémem a posypeme strouhanými pečenými odkrojky těsta smíchamými s mletými ořechy. Necháme v chladničce proležet do druhého dne..


Pórková krémová polévka

21. dubna 2011 v 16:40 Polévky
Rozpis:
  • 2 pórky
  • 3 - 4 brambory
  • kousek másla
  • 2 zeleninové bujóny
  • 150 ml šlehačky
  • kari koření, sůl
  • petrželka
Postup:
Dobře omyté pórky nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle. Přidáme oloupané syrové brambory drobně pokrájené, zeleninový bujón a zalijeme vodou. Vaříme cca 20 minut. Měkké brambory a pórek rozmixujeme, přilijeme šlehačku, dochutíme kari kořením a krátce povaříme. Podle chuti dosolíme. Podáváme s osmaženými krutónky a drobně sekanou petrželkou.

Hrachová kaše

20. dubna 2011 v 15:09 Luštěniny
Rozpis:
  • 400 g žlutého loupaného hrachu
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, majoránka, sautrejka
Postup:
Hrách propláchneme teplou vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme lžíci hladké mouky a uděláme cibulovou jíšku. Uvařený hrách prolisujeme nebo nasekáme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme vodu, cibulovou jíšku, bujón, lisovaný česnek, saturejku (zmírní nadýmání) a podle chuti dosolíme. Chvíli povaříme a nakonec přidáme majoránku. Podáváme s osmaženou cibulkou, uzeným masem nebo uzeninou a okurkou.

Jidáše

16. dubna 2011 v 14:09 Velikonoce

Rozpis:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 2 žloutky
  • 60 g cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 30 g droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • citrónová kůra
  • sůl
  • vejce na potírání
Postup:
Z části vlažného mléka, vanilkového cukru a droždí uděláme kvásek. Smícháme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru, olej, žloutky, zkynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Vypracujeme těsto a necháme dobře vykynout. Z vykynutého těsta vytvoříme slabé válečky a z nich děláme různé tvary. Vložíme na plech s pečícím papírem a necháme na teplém místě cca 10 minut nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat mákem nebo semínky. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 - 190°C. Jidáše se servírují s tekutým medem.

Velikonoční nádivka

16. dubna 2011 v 14:07 Velikonoce
Rozpis:
  • 6 rohlíků
  • 500 - 600 g uzeného masa
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 2 hrsti posekaných kopřiv
  • 250 ml mléka
  • sůl, muškátový oříšek, pepř
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem, ve kterém rozšleháme žloutky a necháme chvili nasáknout. Přidáme uzené maso nakrájené na kostky, posekané kopřivy, osolíme, okořeníme a promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Nádivku vložíme do formy nebo pekáčku vymazaného tukem a vysypaného strouhankou. Urovnáme povrch a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 - 200°C.
Příloha: různě upravené brambory nebo bramborový salát (zde)

Bramborový salát

16. dubna 2011 v 13:34 Přílohy a knedlíky
Rozpis:
  • 1,20 kg brambor
  • 500 g zeleniny do salátu (zde)
  • 1 malou konzervu hrášku
  • 200 g šunkového salámu
  • 4 - 5 vařených vajec
  • 2 cibule
  • 250 g majonézy
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 - 2 lžíce hořčice
  • pepř, sůl
Postup:
Uvařené, zchladlé brambory oloupeme a nakrájíme kolečkem na kostičky. Přidáme zcezenou zeleninu, hrášek, salám a cibuli nakrájené na kostičky, majonézu, zakysanku, hořčici, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme, pokud je potřeba dochutíme nálevem ze zeleniny nebo z okurek. Nakonec vmícháme nakrájená vajíčka. Salát je vhodné nechat do druhého dne odležet.

Velikonoční dortíčky

16. dubna 2011 v 8:43 Velikonoce


Rozpis piškot:
  • 3 velká vejce
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 80 g polohrubé mouky
Krém:
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 g másla
Punčovina:
  • 200 g piškotových drobečků
  • 100 g jahodového džemu
  • 2 vrchovaté lžíce krému
  • rum
  • mleté ořechy na obalování
  • čokoládová poleva
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny a vmícháme mouku promíchanou s pudinkovým práškem. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na cca 180°C. Z oslazeného mléka a pudinkového prášku uvaříme krém, který necháme za občasného zamíchání vychladnout. Ušleháme změklé máslo a po částech přidáváme pudink. Krém můžeme dochutit rumem a našleháme . Ze zchladlého plátu vykrojíme formičkou tvar vejce. Zbylé odkrojky rozdrobíme a přidáme drcené piškoty do celkové váhy 200 g. Do tohoto množství vmícháme džem, uvedené množství krému a podle potřeby rum ( pro děti mléko nebo džus). Vzniklou hmotou potřeme polovinu vykrájených tvarů, druhou polovinou přiklopíme a urovnáme. Slepené dortíky po stranách potřeme krémem a obalíme v ořechách. Zdobičkou vytvoříme krémem po obvodu hranu a vložíme do chladničky ztuhnout. Nakonec zalijeme vrchní plochu čokoládovou polevou. Dále můžeme ještě dozdobit.

Bůčkové rolky plněné zelím

10. dubna 2011 v 19:52 Vepřové maso
Rozpis:
  • 600 - 800 g libového boku bez kosti
  • 500 g kysaného zelí
  • 4 velké cibule
  • mletý kmín, sůl
Postup:
Z vepřového boku nakrájíme proužky 6 - 7 cm široké. Každý proužek překrojíme, ale
nedokrojíme a tak nám vzniknou plátky. Maso osolíme, vnitřek plátku posypeme kmínem, dáme kopeček zelí (cca 30g), plátek stočíme do roládky a zajistíme párátkem nebo jehlou. Na dno pekáčku rozložíme zbytek zelí, na něj kolečka cibule, navrch závitky, posypeme kmínem, solí a mírně podlijeme vodou. Pečeme přikryté poklicí při teplotě kolem 200°C. Po změknutí masa dopékáme bez poklice.
Příloha: bramborové nebo houskové knedlíky.

Houskové knedlíky

10. dubna 2011 v 19:47 Vaření v parním hrnci Tefal
Rozpis:
  • 2 housky
  • 250 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 20 g droždí
  • 150 ml mléka
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
Postup:
Housky nakrájíme na kostky a osmahneme na oleji. Z části vlažného mléka a droždí uděláme kvásek. Do mísy vsypeme mouku, sůl, přidáme žloutky, zbytek mléka, zkynutý kvásek a zaděláme řidší těsto. Přisypeme zchladlé opečené kostky rohlíků a promícháme. Do koše parního hrnce vložíme proužek pečícího papíru ( lépe se nám bude mýt rošt) a na něj utvoříme rukama namočenýma ve vodě z těsta šišku cca 22 cm. Paříme 35 minut. Hotový knedlík potřeme na povrchu olejem.
Inspirace: Prostřeno

Lehký jahodový moučník

9. dubna 2011 v 18:35 Řezy a rolády
Rozpis těsto:
  • 3 vejce (velká)
  • 120 g cukru
  • 120 g polohrubé mouky
Rozpis krém:
  • 400 g tvarohu ve vaničce
  • 150 g jahodového džemu
  • 200 ml šlehačky
  • 1 ztužovač za studena
  • 50 ml vody
čerstvé jahody
želatina v prášku
cukr
Postup:
Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny a vmícháme mouku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy nebo do pekáčku ( 30 x 22 cm ) a upečme v toubě vyhřáté na 170 - 190°C.
Na krém smícháme tvaroh, jahodový džem, dotuha ušlehanou šlehačku a podle chuti můžeme dosladit moučkovým cukrem. Želatinový ztužovač rozšleháme metličkou ve vodě a vmícháme do krému. Krém rozetřeme na vychladlý piškot, poklademe pokrájenými jahodami a polijeme želatinou připravenou podle návodu na sáčku. Před podáváním necháme v chladničce ztuhnout.

Indická kuřecí prsíčka

9. dubna 2011 v 15:56 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 300 g kuřecích prsíček
  • koření Garam Masala
  • 2 lžíce oleje
  • sojová omáčka Indonesia
  • chilli omáčka
  • sůl
  • solamyl
  • 100 ml smetany
Postup:
Rozehřejeme pánev s olejem, osmahneme okořeněná prsíčka nakrájená na větší kostky. Přidáme koření, sojovku, chilli omáčku, sůl a zahustíme necelou 1/2 lžičkou škrobu, který rozmícháme v trošce vody. Povaříme, vmícháme smetanu a dochutíme. Smetanu můžeme nahradit kokosovým mlékem.
Příloha: rýže, těstoviny, brambory.
Z tohoto množství jsou 2 porce.

Kynuté rohlíčky se slanou náplní

2. dubna 2011 v 14:30 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml važného mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 kostka droždí
  • vejce na potření
  • semínka na posypání
Náplň:
  • ochucené mleté maso
  • ochucená mletá uzenina
  • syrová sekaná
  • eidam nebo niva a.p.
Postup:
Zaděláme těsto a necháme vykynout. Zkynuté těsto rozdělíme na 5 dílů a z každého vyválíme kolo. Kulatou placku rozdělíme na 8 výsečí. Plníme různými slanými náplněmi nebo sýrem. Zabalíme rohlíčky, vložíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky nebo kořením a necháme cca 20 minut nakynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 190°C

Dortíčky s čokoládovým krémem

2. dubna 2011 v 13:47 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g hery
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • citronová kůra
Krém:
  • 1 čokoládový pudink
  • 50 g cukru
  • 300 ml mléka
  • 150 g másla
  • čokoládová poleva

Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a vložíme do chladničky. Ze ztuhlého těsta vyválíme plát cca 3 mm silný a vykrajujeme kolečka, která přendáme na plech s pečícím papírem. Upečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 - 190°C a necháme vychladnout.
Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvaříme hustý pudink. Ušleháme máslo a vychladlý pudink (na stejnou teplotu jako má máslo) po částech přišleháme. Krémem kolečka slepíme (nejlépe sáčkem s ozdobnou trubičkou). Povrch potřeme čokoládovou polevou a dozdobíme. Necháme do druhého dne v chladnu uležet.