Květen 2011

Roláda s čokoládovým krémem

31. května 2011 v 19:48 Řezy a rolády
Rozpis:
Roláda s čokoládovým krémem
  • 6 vajec
  • 120 g cukru krupice
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 prášku do pečiva (necelá)
Krém:
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 120 - 150 g čokolády na vaření
Postup:
Ušleháme celá vejce s cukrem a vmícháme mouku promíchanou se škrobem a práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C.
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Do téměř ušlehané šlehačky vešleháme zchladlou, ale ještě tekutou čokoládu. Vychladlou roládu plníme a na povrchu potřeme čokoládovým krémem.

Kuřecí stehna s nudlemi

22. května 2011 v 14:27 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 4 kuřecí stehna
  • jarní cibulka
  • česneková pažitka nebo česnek
  • mletý kmín, pepř, sůl
  • 50 g másla
  • sterilované žampiony ( 290 g )
  • vařené nudle
Postup:
Omytá a očištěná kuřecí stehna kořeníme a vložíme do pekáčku s máslem. Přidáme dvě hrsti pokrájené jarní cibulky, cca 3 lžíce pokrájené česnekové pažitky nebo podle chuti lisovaný česnek a vlijeme sterilované žampióny i s lákem. Podlijeme troškou vody a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Stehna pečeme přikrytá za občasného mírného podlévání. Měkká stehna rozložíme na povrch směsi a necháme je odkrytá zezlátnout. Potom stehna vyjmeme, do pekáčku vložíme vařené nudle (nebo jiné těstoviny) a promícháme. Na talíř dáme těstoviny se směsí, navrch stehno a dozdobíme.

Ananasový koláč s kokosovou drobenkou

18. května 2011 v 20:45 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 5 vajec
  • 150 g hery
  • 150 ml ananasové šťávy
  • 1 plechovka ananasu (560 g)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
Drobenka:
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g kokosu
Postup:
Ananasový kompot necháme okapat na cedníku a pokrájíme na menší kousky. Připravíme si drobenku z uvedených ingrediencí. Utřeme žloutky, cukry a heru. Přidáme mouku s práškem do pečiva, šťávu z ananasového kompotu a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, poklademe kousky ananasu a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 190°C.


Othello řezy

14. května 2011 v 19:26 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce horké vody
Krém:
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 lžíce rumu
strouhaná čokoláda na posypání

Postup:
Žloutky s cukrem a horkou vodou ušleháme do husté pěny, přidáme mouku. Kakao umíchané s olejem na kašičku zašleháme do žloutkové pěny a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.. Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a upečeme při teplotě 190°C cca 10 minut.
Na krém si uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku. Necháme vychladnout, odstraníme škraloup a vešleháme do ušlehanéha másla s moučkovým cukrem. Dochutíme rumem. Upečený, vychladlý piškot rozřízneme podélně na tři stejné pruhy a spojíme krémem. Krémem potřeme i povrch řezů, posypeme strouhanou čokoládou a dáme do ledničky ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na řezy.

Uzené maso pečené na zelí

13. května 2011 v 22:12 Uzené maso
Rozpis:
  • 600 g uzeného masa
  • 400 g kysaného zelí
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce sádla
  • sůl, kmín
Postup:
Uzenou krkovici nebo libový bůček uvaříme v tlakovém hrnci do poloměkka. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme drobně posekaný česnek a krátce ho orestujeme, vložíne kysané zelí a uzené maso. Okmínujeme a podle potřeby osolíme, pečeme a poléváme vývarem z uzeného masa.
Příloha: bramborové knedlíky zde.

Bramborové knedlíky

13. května 2011 v 22:08 Přílohy a knedlíky
Rozpis:
  • 800 g vařených brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce octa
Postup:
Zchladlé brambory nastrouháme, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Na rošt parního hrnce dáme proužek alobalu nebo pečícího papíru ( pro lepší mytí), z těsta vytvarujeme válečky a vložíme do hrnce. Paříme 30 minut. Knedlíky můžeme také vařit v mírně osolené vodě cca 20 minut.

Zapečené medvědí řízky

8. května 2011 v 18:32 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 750 g kuřecích prsíček
  • 150 - 200 g anglické slaniny
  • 250 g strouhaného sýra
  • 200 g cibule
  • koření Medvědí gril, sůl
  • 1 - 2 hrsti medvědího česneku ( můžeme nahradit plátky česneku)
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na malé řízečky okořeníme a promícháme. Zapékací misku vyložíme krájenou anglickou slaninou, dáme vrstvu okořeněných řízečků a navrstvíme polovinu cibule pokrájenou na kolečka. Posypeme drobně nasekaným medvědím česnekem nebo plátky česneku a dále polovinou strouhaného sýra. Ještě jednou vrstvu opakovat a poslední dáme vrstvu sýra. Rukou namočenou ve vodě vrstvy zmáčkneme a necháme v chladu alespoň 2 hodiny proležet. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 190°C 30 minut přikryté alobalem a potom dalších 30 minut odkryté.
Příloha: šťouchané brambory.

Ředkvičková pomazánka

6. května 2011 v 19:44 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 250 - 300 g ředkviček
  • 100 g másla
  • 3 tavené sýry
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • sůl, pepř, mletá paprika
Postup:
Utřeme máslo s taveným sýrem, přidáme pokrájené ředkvičky, sůl, pepř, papriku a nakonec vmícháme vejce nakrájená na drobno. Pomazánku promícháme a mažeme na pečivo.
Inspirace: Obľúbené recepty - upraveno.

Sýrové bochánky

5. května 2011 v 15:59 Sýrové pokrmy
Rozpis:
  • 3 hermelínové sýry
  • 5 vajec
  • 50 g cibule
  • 100 g šunkového salámu
  • 2 vrchovaté lžíce strouhanky
  • 1 lžíce Vegety
  • pažitka
  • pepř, sůl
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
Postup:
Sýr nastrouháme na velkých okách struhadla. Přidáme vejce, drobně nakrájenou cibuli, strouhanku, podle chuti pažitku, Vegetu, pepř a nakonec salám nakrájený na malé kousky. Podle potřeby osolíme. Hmotu promícháme a vytvarujeme z ní 8 oválných bochníčků. Obalíme ve strouhance a smažíme v oleji po obou stranách.

Koláč s ořechovou nádivkou

5. května 2011 v 15:58 Řezy a rolády
Rozpis těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 140 g hery
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru moučky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • citronová kůra
Nádivka:
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 140 g cukru moučky
  • 4 žloutky
  • 1 bílek
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme cca hodinku v chladničce odpočinout. Těsto rozdělíme na dva díly, větší (cca 250 g) na pomoučněném válu rozválíme na kruh o průměru 34 cm. Vložíme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 28 cm a tak nám vzniknou okraje cca 3 cm. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mleté ořechy a důkladně promícháme, nakonec zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílku. Nádivku natřeme na těsto ve formě a přiklopíme plackou vyválenou z menšího dílu. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 - 190°C.