Září 2011

Slaný koláč

30. září 2011 v 21:15 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis:
  • 1 listové těsto ( cca 500 g )
  • 150 g pórku
  • 200 - 250 g šunky
  • 350 ml mléka
  • 3 tavené sýry ( t.j. 300 g )
  • 4 vejce
  • pikantní koření
Postup:
Do kastrůlku nalijeme mléko a vložíme tavené sýry, které rozvaříme a necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na plát, dáme na plech, okraje těsta zvýšíme. Posypeme pokrájeným pórkem, na nudličky nakrájenou šunkou a nakonec kořením - použila jsem Medvědí gril. Do vychladlé sýrové omáčky rozšleháme vejce a celý povrch polijeme. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 190°C. Upečený koláč podáváme teplý i studený.

Hruškový koláč

28. září 2011 v 21:16 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • z 1/2 citronu kůra
  • olej na vymazání plechu
  • hrušky
  • skořice
Drobenka:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
Postup:
Nejprve si uděláme drobenku. Smícháme všechny ingredience a hotovou drobenku vložíme do ledničky ztuhnout.Do mísy vsypeme mouky a promícháme se solí. Uděláme důlek, nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme asi třetinou mléka. Po nakynutí kvásku přidáme vejce, olej, kůru, zbytek mléka a vypracujeme těsto. Necháme na teplém místě nakynout. Zkynuté těsto rozprostřeme na plech vymazaný olejem, potřeme také okraje a necháme cca 15 minut nakynout. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jadřince. Nakrájíme je na měsíčky, kterými poklademe těsto. Můžeme posypat skořicí nebo dát skořici do drobenky. Posypeme drobenkou a pečeme v troubě vytřáté na cca 180°C po dobu 25 - 35 minut. Upečený koláč bude mít zlatavé okraje.

Cibulový chléb

26. září 2011 v 22:55 Chléb a pečivo
Rozpis:
  • 350 g pšeničné mouky chlebové
  • 150 g žitné mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce oleje
  • 80 - 100 g osmažené cibule
  • 320 ml vlažné vody
Postup:
Nejprve si uděláme kvásek z droždí, cukru a trošky vlažné vody. Do mísy nasypeme mouky, přidáme ocet, sůl, kmín (dávám mletý), olej, zkynutý kvásek a zbytek vody. Vypracujeme těsto a nakonec zapracujeme cibuli osmahnutou dozlatova. Necháme dobře cca hodinu vykynout. Z těsta uděláme šišku a vložíme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme dalších 15 - 20 minut nakynout. Před vložením do trouby chléb potřeme slanou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 210 - 220 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170°C a pečeme dále asi 30 minut. Po vytažení z trouby chleba opět potřeme vodou.

Holašovické koláčky

24. září 2011 v 19:55 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3 žloutky
  • 100 g hery
  • 250 ml vlažného mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce sádla
  • vejce na potření
Postup:
Droždí smícháme s lžičkou cukru, přilijeme mléko a necháme nakynout kvásek. V míse smícháme mouky s cukry, solí, citronovou kůrou a přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a zbytek mléka. Vypracujeme těsto a nakonec vmícháme sádlo. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu na teplém místě kynout. Po hodině dáme těsto na vál, rozválíme na válečky a odkrajujeme stejně velké kousky. Uděláme kuličky, které přendáme na plechy s pečícím papírem a přikryté fólií necháme cca hodinu kynout. Potom do kuliček uděláme důlky, potřeme vejcem a naplníme náplní. Koláčky necháme asi 10 minut na teplém místě a upečeme v troubě vyhřáté na 190°C.
Inspirace: Kluci v akci + ekuchařka

Bezé miniroládky

24. září 2011 v 19:52 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 4 bílky
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 40 g polohrubé mouky
Krém:
  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 - 3 lžíce cukru
  • 200 g másla
  • mletá káva
Postup:
Bílky ušleháme do polotuha, přidáme cukr a došleháme dotuha. Mouku smícháme s ořechy a pozvolna zamícháme do sladkého sněhu. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem potřeným olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 2 - 3 minuty (nevysušit). Roládu stáčíme z obou delších stran proti sobě a tak nám vzniknou dvě minirolády. Svaříme mléko, pudinkový prášek a 2 lžíce moučkového cukru na hustý pudink. Necháme vychladnout a vešleháme do změklého másla. Dochutíme mletou kávou a pokud chceme ještě vešleháme cukr. Po vychladnutí roládky rozřízneme, opatrně roztočíme a plníme. Hotové dozdobíme.

Vídeňské dortíčky

23. září 2011 v 18:05 Cukroví
Rozpis:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 140 g mletých ořechů
  • 140 g cukru moučky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • 250 g hery
  • 1 vejce
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • citronová kůra
Krém:
  • 250 ml mléka
  • 1 pudinkový prášek
  • 100 g másla
  • 40 g cukru
  • rum
Meruňkový džem
Čokoládová poleva

Postup:
Zaděláme těsto a necháme cca 1/2 hodiny v ledničce odpočinout. Vyválíme plát 3mm silný a vykrajujeme kolečka. Pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě vyhřáté na 190°C. Na krém svaříme z mléka, cukru a pudinkového prášku pudink. Necháme vychladnout a vešleháme do změklého másla. Dochutíme rumem. Po vychladnutí dvě kolečka slepíme meruňkovým džemem, třetí kolečko potřeme krémem a nalepíme na vrch dvou slepených. Slepená kolečka dáme do ledničky ztuhnout, polijeme čokoládovou polevou a dozdobíme.

Kapučíno srdíčka

23. září 2011 v 18:04 Cukroví
Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 280 g Stely
  • 40 g čokoládového kapučína
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
Krém:
  • 250 ml mléka
  • 1 pudinkový prášek
  • 150 g svařeného salka
  • 100 g másla
Čokoládová poleva

Postup:
Zadělané těsto necháme v chladničce odležet. Vyválíme plát cca 3 mm silný a vykrajujeme srdíčka. Pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě vyhřáté na 190°C.
Na krém si svaříme mléko s pudinkovým práškem. Vychladlý pudink vešleháme do změklého másla, přidáme salko a našleháme. Vychladlá srdíčka plníme krémem, necháme v chladničce ztuhnout, polijeme čokoládovou polevou a dozdobíme.
Salko svaříme 1 hodinu ve vodní lázni v papiňáku. Po vychladnutí konzervu otevřeme. Zbytek svařeného salka přendáme do plastové krabičky a uchováme v chladničce pro další použití.

Housky

22. září 2011 v 17:19 Domácí pekárna
Rozpis:
  • 150 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky soli
  • 50 g oleje
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 bílek se lžící vody na potření
Postup:
Ve vodě s mlékem rozšleháme žloutek a nalijeme do pekárny. Dále přidáme ingredience podle rozpisu a zapneme program Těsto. Po skončení programu přendáme těsto na vál a rozdělíme na 10 dílů. Každý dílek rozdělíme na 3 kousky, ze kterých vyválíme válečky a upleteme houstičky. Necháme cca 15 minut nakynout, potřeme bílkem rozšlehaným se lžící vody. Pečeme v troubě při teplotě cca 190°C. Pře pečením můžeme posypat semínky ( mák, sezam, kmín...)

Nudlové těsto v domácí pekárně

21. září 2011 v 20:59 Domácí pekárna
Rozpis:
  • 550 g hrubé mouky
  • 5 vajec (300 g)
  • 50 ml vody
  • 1 lžička soli
  • mouka na podsypání při vyvalování
Postup:
Do pekárny nalijeme vodu a vejce, přidáme mouku a sůl. Zapneme program 7 - Nudlové těsto. Tento program pouze 14 minut hněte. Po skončení programu těsto vyjmeme z pekárny a necháme cca 10 minut přikryté odpočinout. Z těsta vyvalujeme co nejtenší pláty, necháme oschnout a nakrájíme tvary podle potřeby.

Slunečnicový chléb

19. září 2011 v 15:44 Domácí pekárna
Rozpis:
  • 320 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky kukuřičného sladu nebo cukru
  • 6 lžic slunečnicových semínek
  • 60 g vařených brambor (jemně strouhaných)
  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 450 g pšeničné chlebové mouky
  • 14 g čerstvého droždí
Postup:
Na pánvi si nasucho opražíme slunečnicová semínka a necháme je vychladnout. Do pekárny vložíme ingredience podle rozpisu, zapneme program Celozrnný chléb. Po posledním hnětení těsto vyklopíme na vál a vyndáme hnětací hák. Těsto urovnáme do pekárny a necháme pokračovat program (kynutí a pečení). Po upečení potřeme chleba vlažnou vodou a přendáme na mřížku vychladnout.
Inspirace: Pekárnománie - upraveno.

Rohlíčky s nutelou

17. září 2011 v 20:48 Domácí pekárna
Rozpis:
  • 200 ml mléka
  • 1 neplná lžička soli
  • 100 ml oleje
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 400 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1/2 kostky droždí
  • nutela na plnění
  • žloutek na potření

Postup:
Do pekárny vložíme ingredience podle rozpisu. Zapneme program "těsto". Po ukončení programu těsto přendáme na vál a rozdělíme na 5 dílů. Z každého vyválíme kruh, rozdělíme na 6 výsečí, naplníme a stočíme do rohlíčků. Přendáme na plech s pečícím papírem a necháme 20 - 30 minut nakynout. Potom rohlíčky potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící vody. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 180°C 15 - 20 minut.

Dračí tlamy

17. září 2011 v 20:02 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 4 plátky šunky
  • 4 feferonky nebo plátky papriky
  • 200 g nivy
  • bílý pepř, sůl
  • olej, lžíce másla
  • 4 olivy s paprikou

Postup:
Maso naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Na každý plátek masa položíme plátek šunky, plátek papriky a přehneme, aby kousek šunky a paprika vyčnívaly ven. Spíchneme kovovými jehlami nebo párátky. Na pánvi s rozehřátým olejem opečeme kažký plátek z obou stran. Po opečení podlijeme a dusíme cca 15 minut. Měkké maso posypeme strouhanou nivou, opět zakryjeme pokličkou a necháme sýr roztavit. Maso vyndáme, přisypeme do pánve zbytek nivy, přidáme lžíci másla, necháme rozpustit sýr a můžeme podávat. Z půlek oliv uděláme drakům oči.
Příloha: pečené brambory, krokety, hranolky nebo rýže.
Inspirace: Maminčiny recepty

Vícezrnný chléb

15. září 2011 v 22:25 Domácí pekárna
Rozpis:
  • 2 lžíce oleje
  • 350 ml vody
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 450 g mouky pšeničné tmavé chlebové
  • 150 g mouky žitné tmavé chlebové
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce sezamových semínek
Postup:
Do pekárny vložíme uvedené ingredience v pořadí podle rozpisu, pouze semínka přidáme později. Zapneme program Celozrnný chléb. Když zazní zvukový signál, vsypeme semínka. Po posledním hnětení vyjmeme těsto z pekárny, vyndáme hnětací hák a těsto vložíme zpět do pekárny, urovnáme a necháme pokračovat nastavený program. Upečený chléb potřeme vlažnou vodou a necháme na mřížce vychladnout.


Bosáky

15. září 2011 v 14:45 Přílohy a knedlíky
Rozpis:
  • 4 syrové brambory
  • 1 vejce
  • cca 200 g hrubé mouky
  • sůl
Postup:
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme v misce chvíli stát a slijeme přebytečnou vodu (nesmíme vylít škrob). Brambory ( měla jsem cca 500 g) osolíme, přidáme vejce a mouku. Množství mouky dáme , aby bylo těsto husté asi jako na noky. Lžící nabíráme těsto a zakulatíme vlhkýma rukama do koulí menších než tenisáky. Můžeme udělat jeden zkušební knedlík, jestli se nerozvaří. Pokud se zkušební vzorek bude rozvářet, přidáme malé množství mouky. Vaříme podle velikosti 10 - 13 minut v osolené vodě. Po vyndání propícháme vidličkou.
Podáváme k pečeným nebo uzeným masům se zelím.


Rohlíky

14. září 2011 v 20:29 Domácí pekárna
Rozpis:
  • 250 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 1lžička soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 lžičky práškového droždí
Postup:
Uvedené ingredience vložíme do pekárny v pořadí podle rozpisu a zapneme program "těsto". Po vykynutí těsto přendáme na vál, rozdělíme na 10 kousků, uděláme rohlíky a přendáme je na plech s pečícím papírem. Necháme cca 15 minut nakynout, potřeme vejcem a posypeme třeba mákem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 - 190°C.

Placičky z mletého masa s paprikou

13. září 2011 v 12:36 Mleté maso
Rozpis:
  • 400 g mletého masa H + V
  • 1 cibule
  • 100 g paprikového lusku
  • 2 vejce
  • 150 g vařené rýže
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • hladká mouka na obalení
  • sojová omáčka
  • chilli omáčka
  • 250 ml smetany
Postup:
Mleté libové maso vložíme do mísy, přidáme vodu a vejce. Dobře promícháme a necháme cca hodinu v chladničce. Cibuli a papriku drobně pokrájíme, orestujeme na másle do sklovita. Smícháme odpočaté maso, zchladlou orestovanou směs, rýži a lžíci hladké mouky. Podle chuti osolíme a opepříme. Utvoříme malé placičky, obalíme je v mouce a oklepeme. Smažíme na horkém oleji z obou stran. Placičky přendáme do mísy na teplé místo. Do výpeku nalijeme smetanu na vaření a sojovku. Mícháme, až vznikne zahuštěná omáčka. Ochutíme a podáváme k placičkám.
Příloha: různě upravené brambory nebo rýže a zeleninový salát.

Ovocné košíčky

9. září 2011 v 21:39 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 250 g hery
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
Krém:
  • 750 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 5 lžic cukru
  • 250 g másla
  • rum
Ovoce

Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které vložíme do chladničky. Vychlazené rozvalujeme na pláty cca 3 mm silné a z nich vykrajujeme formičkou o průměru 6 cm kolečka. Vkládáme do formiček a propíchneme vidličkou, aby se košíčky nedeformovaly bublinou. Formičky stačí vymazat poprvé a potom už nemusíme. Pečeme při teplotě 170°C.
Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, sebereme škraloup a postupně vešleháme do másla o stejné teplotě. Dochutíme rumem.
Sáčkem s trubičkou naplníme vychladlé košíčky krémem. Navrch dáme čerstvé nebo kompotované ovoce. Vychlazené košíčky namáčíme do želatiny (např. Dortové želé Dr. Oetker) připravené podle návodu na sáčku, aby ovoce neoschlo.

Bramborové placky s uzeným masem

7. září 2011 v 19:56 Placky
Rozpis:
  • 750 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • hrubá mouka (cca 300g )
  • 100 - 150 g uzeného masa
  • sůl
  • špetka prášku do pečiva
Postup:
Zchladlé oloupané brambory nastrouháme. Přidáme mouku, vejce, prášek do pečiva, drobně pokrájené uzené maso a osolíme. Množství mouky dáme podle potřeby a zaděláme vláčné těsto. Z těsta uděláme váleček, odkrajujeme plátky a na pomoučněném vále rozválíme placky cca 1 cm silné. Smažíme na pánvi mírně potřené olejem.

Kedlubnové řízky

6. září 2011 v 21:38 Zelenina
Rozpis:
  • 1 - 2 velké kedlubny
  • 2 vejce
  • mléko
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl
  • olej na smažení
Postup
Velké kedlubny oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm vysoké plátky. Dáme vařit na 5 minut do vařící osolené vody. Vychladlé obalujeme v trojobalu a smažíme na oleji.
Příloha: různě upravené brambory, tatarka a třeba rajčatový salát.

Rajčatový salát s bazalkou

6. září 2011 v 21:34 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • rajčata
  • cibule
  • ocet balsamico
  • cukr, sůl
  • pepř, citronová šťáva
  • bazalka
Postup:
Rajčata a cibuli si nakrájíme na kolečka nebo na kousky a vložíme do misky. Smícháme cukr, balsamico ocet, citronovou šťávu a trošku vody. Osolíme, opepříme a tímto nálevem polijeme rajčata v misce. Navrch posypeme posekanou bazalkou. Množství si upravíme podle počtu strávníků.