Dalamánky ze staršího chleba

10. února 2012 v 12:59 |  Chléb a pečivo
Rozpis:
  • 140 g oschlého chleba
  • 250 ml horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce žitné chlebové mouky
  • 250 g hladké mouky
Kvásek:
  • 50 ml vlažné vody
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 50 g hladké mouky
Postup:
Starší - oschlý chleba i s kůrkou (cca 3 krajíce) nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do misky a přelijeme horkou vodou. Necháme máčet, pokud nezkyne kvásek. Na kvásek smícháme uvedené ingredience a necháme kynout. Rozmixujeme namočený chléb dohladka, nejlépe ponorným mixerem. Kvásek, rozmělněný chléb a ostatní ingredience vypracujeme robotem nebo v pekárně v těsto a necháme zkynout. Zkynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 8 dílů. Z dílků uděláme oválné dalamánky nebo kaiserky a vložíme na plech s pečícím papírem. Dalamánky nařízneme ostrým nožem a necháme nakynout. Před vložením do trouby je pomažeme slanou vodou a můžeme posypat semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 -200°C asi půlhodinku.
Inspirace: Pekárnománie - upraveno.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Alena T Alena T | 10. února 2012 v 13:20 | Reagovat

Ahoj Ivi, ty vypadají nádherně, moc se ti povedly, super nápad, ty určitě vyzkouším, chleba nám zbývá vždy dost. ;-)  :-)

2 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 10. února 2012 v 13:56 | Reagovat

Dalamánky,vypadají fakt dobře,ale já když zbyde chleba,vždycky ho nakrájím na kostičky a buď usuším v troubě(po pečení) nebo i na pánvi a máme do polévky,manžel to má moc rád.Hezký den! Alena :-)

3 Alis Alis | Web | 10. února 2012 v 14:38 | Reagovat

Ahoj Ivuš, tohle je úžasný recept. Chleba mi občas zbyde a teď už vím, jak hozužitkovat ;-)

4 Milada Milada | E-mail | 10. února 2012 v 19:20 | Reagovat

To jsem ještě nikdy neslyšela.Dalamánky vypadají úžasně :-)

5 Petra Petra | Web | 10. února 2012 v 19:27 | Reagovat

Ahoj Ivi, teda receptík opravdu zajímavý, dalamánky vypadají výborně a je to dobrý tip, jak zužitkovat příp. zbytky starého chleba:-). My ho teda teď asi mít nebudeme, zítra - pokud bude aspoň trochu slušný počasí - bychom chtěli jet nakrmit kachničky do vedlejší vsi na rybníček:-)

6 Iva Iva | Web | 10. února 2012 v 19:50 | Reagovat

Děvčata, děkuji. :-D Recept jsem našla v Pekárnománii. ;-)

7 Hanka Hanka | Web | 10. února 2012 v 21:02 | Reagovat

Ivi ahoj! Dalamánky jsou super a nápad skvělý. Už delší dobu se chystám na slané pečivo, tenhle recept musím vyzkoušet, kdybych se měla na hlavu postavit!!! ;-)  :-D
Zdravím tě, děkuji za milé komentáře a přeji krásný víkend! :-) Hanka

8 Iva Iva | Web | 11. února 2012 v 19:08 | Reagovat

[7]: Díky Hani. Také Ti přeji pohodu na zbytek víkendu. :-D

9 Eva Tanzi Kočí Eva Tanzi Kočí | 10. března 2012 v 19:38 | Reagovat

díky za rcp, jsou ohromné

10 Iva Iva | E-mail | Web | 10. března 2012 v 20:49 | Reagovat

[9]: Děkuji, nám také chutnaly. :-)  ;-)  :-D

11 blahová blahová | E-mail | 10. listopadu 2012 v 9:27 | Reagovat

Dobrý den, už peču podruhé a jen samá chvála. Děkuju za recept, web máte taky úžasný. :-)  :-D  :-)

12 Iva Iva | Web | 15. listopadu 2012 v 22:58 | Reagovat

[11]:Děkuji, jsem ráda, že se vám můj blog líbí. Potěší mě, pokud si vyberete z mých receptů. :-D Dalamánky mají úspěch i u naší rodiny. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama