Duben 2012

Kotlety v majonéze

30. dubna 2012 v 13:33 Vepřové maso
Rozpis:
  • 4 vepřové kotlety
  • 4 velké cibule
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl
  • 200 g majonézy
  • 1 lžička kari
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 3 lžičky kremžské hořčice
Postup:
Z majonézy, koření a hořčice si uděláme marinádu, do které vložíme naklepané a osolené kotlety. Marinujeme v chladničce, nejlépe do druhého dne. Tři cibule nakrájíme na měsíčky a rozložíme na dno pekáčku. Narovnáme marinované kotlety a potřeme na povrchu zbytkem marinády. Nakrájíme zbylou cibuli a posypeme povrch kotlet. Pekáček zakryjeme vrchním dílem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 50 minut. Maso posypeme strouhaným sýrem a dopečeme odkryté dalších 20 minut.
Inspirace: Ajina kuchřka.

Pizza rohlíky

22. dubna 2012 v 11:37 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis:
  • 600 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 150 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • lžička cukru (na kvásek)
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 2 lžičky oregana
Dále potřebujeme:
  • kečup, koření na pizzu
  • anglická slanina nebo šunkový salám
  • vejce na potření
  • strouhaný sýr nebo semínka na posypání

Postup:
Z droždí, cukru a trošky mléka zaděláme kvásek. Mouku smícháme se solí a kořením. Přidáme olej, vejce, zkynutý kvásek, mléko a zaděláme hladké těsto. Dáme nakynout, potom těsto rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu uděláme bochánek a necháme opět cca 10 minut nakynout. Bochánky rozválíme do kruhu a rozřežeme na 6 výsečí. Potřeme kečupem, posypeme pizza kořením, dáme plátek slaniny nebo salámu a stočíme do rohlíčků. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem nebo oblíbenými semínky. Po krátkém nakynutí pečeme v troubě vyhřáté na 170°C dozlatava.

Holandský řízek

21. dubna 2012 v 14:47 Vepřové maso
Rozpis:
  • 400 g mletého vepřového masa
  • 120 g strouhaného sýra
  • 100 ml mléka
  • sůl, bílý pepř
  • hladká mouka
  • 1 - 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení
Postup:
Mletý libový bok dobře prohněteme s mlékem. Přidáme strouhaný tvrdý sýr, osolíme a opepříme, opět dobře promícháme a necháme v ledničce alespoň 2 hodiny vychladit. Ze směsi utvoříme čtyři řízky a obalíme v klasickém trojobalu. Smažíme na oleji.

Pomazánka z tresky

17. dubna 2012 v 17:40 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 100 g tresky ala losos
  • 200 g pomazánkového másla
  • 100 g tvarohu ve vaničce
  • bílý pepř
Postup:
Drcenou tresku ala losos vyšleháme s pomazánkovým máslem a tvarohem. Okořeníme bílým pepřem a pokud je třeba dosolíme.
Pomazánku mažeme na pečivo nebo použijeme při přípravě slaných dortů.

Koláč s mletým masem

15. dubna 2012 v 15:55 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g hery
  • 1 vejce
  • 2 - 3 lžíce mléka
  • sůl
Náplň:
  • 400 g mletého masa
  • 2 lžíce oleje
  • 2 bílky + 1 vejce
  • 1 cibule
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • medvědí česnek nebo 2 stroužky česneku
  • omáčky chilli a worčestrová
  • sůl, pepř
Bešamel:
  • 30 g másla
  • 2 rovné lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a necháme cca 1/2 hodiny odpočinout v chladničce.
Na pánvi s olejem orestujeme cibuli pokrájenou na kostičky, vložíme mleté maso a další ingredience mimo parmazánu a vajec. Restujeme cca 10 minut a mícháním maso rozdrobíme. Necháme zcela vychladnout, přidáme rozšlehané bílky s vejcem a parmazán.
Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme mlékem, povaříme do zhoustnutí, osolíme a opepříme. Do zchladlého bešamelu vmícháme žloutky a parmazám.
Z odpočinutého těsta vyválíme plát, vložíme do formy o průměru 28 cm a uděláme po obvodu 2 cm okraj. Na těsto rozložíme masovou směs a navrch potřeme bešamelem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30 minut.
Podáváme teplé i studené se zeleninovým salátem.

Kuřecí rychlovka

12. dubna 2012 v 21:41 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 500 g kuřecích prsíček
  • 250 g pórku
  • 150 g šunky
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • kari koření, sůl
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na kostky a opečeme na másle. Vložíme pórek nakrájený na nudličky, posypeme kari kořením, osolíme a krátce orestujeme. Zalijeme smetanou, přidáme šunku nakrájenou na nudličky a povaříme do zhoustnutí.
Příloha: těstoviny, různě upravené brambory.


Velikonoční hnízda

5. dubna 2012 v 17:51 Velikonoce
Rozpis:

  • 200 g strouhaných ořechů
  • 50 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 100 g piškotových drobečků
  • 50 g višňového džemu
  • 50 ml rumu
  • čokoládová poleva
  • marcipánová hmota na zdobení
Postup:
Upečeme si linecké košíčky podle odkazu a necháme je vychladnout. Uděláme si náplň: utřeme máslo s cukrem, přimícháme ořechy, višňový džem ( nebo jiný oblíbený), piškotové drobečky a rum. Plníme košíčky tak, aby uprostřed vznikl důlek. Necháme ztuhnout, polijeme čokoládovou polevou a dozdobíme marcipánem.

Linecké velikonoční cukroví

5. dubna 2012 v 17:48 Velikonoce
Rozpis:
  • 750 g hladké mouky
  • 500 g hery
  • 220 g cukru moučky
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • marmeláda na slepení
  • citronová poleva
  • čokoládová poleva
  • marcipánová hmota

Postup:
Zaděláme těsto, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Z odpočinutého těsta vyvalujeme plát 3 - 4 mm silný a vykrajujeme tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 180°C. Vychladlé slepujeme marmeládou a necháme do druhého dne zatuhnout. Poléváme cukrovou nebo čokoládou polevou a zdobíme.

Pohoštění pro koledníky

4. dubna 2012 v 19:36 Velikonoce
Rozpis:
Postup:
Dvě formy na hřbet vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Nádivku si uděláme podle receptu v odkazu, vložíme do formy a upečeme. Vychladlou nakrájíme na plátky, položíme na plátky veky a dozdobíme čerstvou zeleninou.