Červen 2012

Špenátová dobrotka

28. června 2012 v 23:11 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis:
  • 80 ml mléka
  • 4 vejce
  • 5 lžic krupice
  • 30 g másla
  • 200 g špenátu
  • 2 velké stroužky česneku
  • 150 g strouhané Goudy
  • sůl, pepř
Postup:
Do misky nasypeme krupici, zalijeme teplým mlékem, ve kterém jsme rozehřáli máslo a necháme 20 minut stát. Pokud použijeme špenát čerstvý, omytý povaříme cca 3 minuty a necháme okapat na cedníku. Zchladlý vymačkáme rukou a nakrájíme na proužky. Použila jsem domácí mražený špenát, samozřejmě po rozmrznutí. Myslím, že můžeme použít i kupovaný, ale nemletý.
Do misky s odleželou krupicí zamícháme špenát, lisovaný česnek, žloutky, opepříme a osolíme. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a cca 25 minut zapečeme. Potom posypeme strouhaným sýrem a necháme sýr zezlátnout. Po upečení vyklopíme z formy. Je možné podáva teplé i studené.
Inspirace: Varecha.sk

Koláče trošku jinak

27. června 2012 v 13:21 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 50 g oleje
  • 2 vejce
  • 20 g droždí
  • 1 lžička soli
Náplň:
  • povidlová, maková, nutela, ...
  • vejce na potření
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme v pekárně nebo ručně těsto. Zkynuté těsto rozdělíme na 16 dílů. Uděláme kuličky a z nich vyválíme na pomoučněném válu tenký oválek. Asi polovinu oválku rozřežeme na proužky - vytvoříme chobotničku. Dáme náplň a překryjeme těstem, které dobře přitlačíme, aby náplň nevytekla . Koláček srolujeme, vložíme na plech a necháme cca 30 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180°C pečeme 20 - 30 minut.
Inspirace: Varecha.sk

Slaný koláč dvou chutí

26. června 2012 v 14:12 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis:
  • 500 g listového těsta
Náplň 1:
  • 100 g libové slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g pórku
  • 100 g strouhaného sýra
  • 60 g červené papriky
  • česneková pažitka, grilovací koření
  • 2 vejce
Náplň 2:
  • 1 konzerva tuňáka (140 g masa)
  • 150 g pórku
  • 100 g strouhaného sýra
  • 100 g barevné papriky
  • sůl, pepř
  • 2 vejce
Postup:
Slaninu opečeme na oleji, přidáme drobně pokrájený pórek a chvíli zarestujeme. Do vychladlého vmícháme pokrájenou papriku, česnekovou pažitku ( můžeme nahradit česnekem), sýr, vejce, okořeníme.
Tuňáka zcedíme, vymačkáme šťávu a vložíme do misky. Vmícháme pokrájený pórek a papriku, strouhaný sýr, vejce, osolíme a opepříme.
Listové těsto rozválíme, polovinu plátu potřeme první a druhou polovinu druhou náplní.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190 - 200°C.

Koláč s jostou

25. června 2012 v 19:48 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 vejce (velká)
  • 50 ml mléka
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 g josty
Poleva:
  • 100 g bílé čokolády
  • 30 g másla
  • 150 g zakysané smetany
Postup:
Žloutky ušleháme s máslem a cukrem, přidáme další ingredience, nakonec vmícháme dotuha ušlehané bílky se špetkou soli. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové nebo koláčové formy o průměru 26 cm. Poklademe opranou a okapanou jostou bez stopek a "bubáků". Pečeme v troubě vyhřáté na cca 170°C. Na polevu rozehřejeme čokoládu s máslem a vmícháme do zakysanky. Po vychladnutí koláč potřeme polevou. Necháme v chladničce ztuhnout.

Vaječné lívance

23. června 2012 v 14:27 Večeře - rychlovky
Rozpis:
  • 4 vejce
  • 100 g pórku
  • 60 g libové slaniny (šunky)
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • sůl, pepř
Postup:
Pokrájený pórek vsypeme do vroucí vody, necháme změknout (do poloměkka) a prolijeme na cedníku studenou vodou. V misce rozšleháme vejce s moukou, přidáme pórek, jemně pokrájenou slaninu, osolíme a opepříme. Smažíme pozvolna v lívanečníku. Podáváme se zeleninou.
Uvedené množství stačí na 2 porce.

Kombinovaná kolečka

21. června 2012 v 13:45 Drobné pečivo
Rozpis 1. těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 200g hery
  • 1 vejce
  • citronová kůra
2. těsto:
  • 150 g hery
  • 60 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 150g hladké mouky
  • marmeláda nebo džem

Postup:
Z uvedených ingrediencí zpracujeme 1. těsto a vložíme ho do chladničky ztuhnout. Potom z těsta vyválíme plát cca 3mm silný. Vykrajujeme kolečka, dáváme na plech s pečícím papírem a připravíme si 2. těsto. Ušleháme heru, vejce, cukr a med a nakonec vešleháme mouku.
Sáčkem s trubičkou děláme na vykrájená kolečka z tohoto těsta kroužky a doprostřed dáme zavařeninu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C.

Ořechové muffiny s čokoládou

20. června 2012 v 10:06 Muffiny
Rozpis:
  • 3 vejce
  • 100 g hery
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g mletých ořechů
  • 80 - 100 g drobně posekané čokolády na vaření
  • 1 prášek do pečiva
  • 125 ml mléka
  • citronová kůra
Postup:
Utřeme žloutky, cukry a heru. Vmícháme ostatní ingredience a nakonec sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy na muffiny nebo formy vyložené papírovými košíčky. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 170°C.
Z tohoto množství je 18 ks.

Višňové řezy s galaretkou

17. června 2012 v 18:06 Řezy a rolády
Rozpis piškot:
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 240 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 rovná lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
Želatinový krém:
  • 1kg vypeckovaných višní
  • 500 ml vody
  • 3 višňové galaretky
  • 150 g cukru moučky
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 400 g zakysané smetany
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
Postup:
Bílky se solí ušleháme dotuha, přisypeme cukr a šleháme dokud se nerozpustí. Postupně zašleháme žloutky, vodu a olej. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč (42 x 33 cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme piškot vychladnout na mřížce a vložíme zpět do čistého pekáče.
Višně cca 2 minuty povaříme a slijeme šťávu. Do šťávy přidáme vodu, zahřejeme a podle návodu na sáčku vmícháme galaretky. Tuto směs nalijeme do višní a dobře promícháme. Necháme mírně ztuhnout. Mezi tím si smícháme tvaroh, zakysanku a cukr. Obě směsi (ovocnou i tvarohovou) smícháme a nalijeme na piškot v pekáči. Necháme v chladničce do druhého dne ztuhnout. Nakonec ušleháme smetanu se ztužovači a potřeme želatinový povrch.

Barevná roláda

14. června 2012 v 8:37 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 5 vajec
  • 120 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice
  • 1 rovná lžička prášku do pečiva
  • 2 rovné lžičky kakaa
  • špetka soli
Náplň:
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml zakysané smetany
  • 80 - 100 g moučkového cukru
  • 1 želatinový stužovač
  • 300 g jahod
Postup:
Vyšleháme vejce s cukry a špetkou soli do husté pěny. Vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Dvě třetiny těsta naneseme pomocí stěrky na plech s pečícím papírem. Těsto nanášíme v pruzích tak, aby mezi nimi vznikly mezery. Do zbylého těsta opatrně vmícháme prosáté kakao a tímto těstem vyplníme mezery na plechu. Pečeme v troubě předehřáté na 180 - 190°C.
Upečený plát ihned vyklopíme na papír pocukrovaný moučkovým cukrem. Pečící papír, na kterém se pekl, odstraníme a plát přikryjeme vlhkou utěrkou.
Na náplň smícháme zakysanku s moučkovým cukrem. Ušleháme smetanu a opatrně ji vmícháme do zakysanky. Želatinový ztužovač připravený podle návodu na obalu vmícháme do náplně. Po důkladném promíchání natřeme rovnoměrně na vychladlý piškot. Poklademe pokrájenými jahodami a vložíme na 10 minut do chladničky ztuhnout. Potom plát svineme do rolády a necháme nejlépe přes noc vychladit.

Višňový koláč

11. června 2012 v 20:56 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g hery
  • 30 g cukru
  • 1 vejce
  • 1/3 kostky droždí
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • citronová kůra
  • cca 100 ml mléka
Vypeckované višně
Drobenka:
  • zde - z 2/3 dávky
  • 1/2 lžičky skořice
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme vláčné těsto a necháme vykynut. Z vykynutého těsta vyválíme kruh a vložíme do koláčové nebo velké dortové formy vymazané máslem. Poklademe vypeckovanými višněmi a posypeme drobenkou se skořicí.
Pečeme v troubě vyhřáté na cca 170°C.

Koláč s tvarohem a višněmi

9. června 2012 v 22:43 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1/3 kostky droždí
  • 5 lžic oleje
  • cca 100 ml vlažného mléka
  • citronová kůra
  • 1/2 lžičky soli
Tvarohová náplň:
  • 250 g měkkého tvarohu (kostka)
  • 50 g cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
Vypeckované višně
Drobenka:
  • zde - z poloviční dávky
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme hladké těsto a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme kruh a vložíme do koláčové nebo velké dortové formy vymazané máslem. Potřeme tvarohovou náplní a poklademe vypeckovanými višněmi. Navrch posypeme drobenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180°C. Po deseti minutách snížíme teplotu na 150°C a dopečeme.

Krtkův dort

4. června 2012 v 8:47 Dorty
Rozpis:
  • 320 g hladké mouky
  • 180 g cukru
  • 4 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 150 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
Krém:
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 400 ml zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml mléka
  • 1 a půl vanilkového pudinku
  • 6 lžic cukru
  • 100 g čokolády na vaření
  • 4 banány
Postup:
Nejprve si uvaříme z mléka, pudinků a cukru hustý pudink na krém. Než pudink vychladne, upečeme korpus. Ušleháme žloutky s cukrem do pěny a postupně zašleháme olej a mléko. Do ušlehaného prosijeme mouku s kakaem a práškem do pečiva, promícháme a vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 28 cm. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C cca 30 minut.
Vychladlý korpus vydlabeme, mírně potřeme stracciatelovým krémem, poklademe banány podélně rozpůlenými a navršíme zbytek krému. Nakonec posypeme rozdrobenou vydlabanou buchtou.
Stracciatelový krém:
V míse ušleháme tvaroh se zakysankou a vanilkovým cukrem. Po částech vešleháme studený pudink a nastrouhanou čokoládu. Šlehačku ušleháme dohusta a vmícháme do krému.
Z tohoto množství se může dělat také dort na plech. Pokud budeme dort dělat do menší formy, upravíme si množství surovin.
Inspirace: Dortománie.

Sekaná

2. června 2012 v 19:57 Mleté maso
Rozpis:
  • 1 kg masa
  • 5 vajec
  • 10 vrchovatých lžic hrubé mouky
  • 2 cibule
  • 5 velkých stroužků česneku
  • sůl, majoránka, pepř
  • mletý kmín
Postup:
Umeleme maso hovězí, vepřové, kousek uzeného, cibuli a česnek. V míse utřeme vejce s kořením, přisypeme hrubou mouku a dobře promícháme. Umleté ingredience přidáme do mísy, osolíme a dobře promícháme. Promíchanou sekanou vložíme do chladničky přes noc uležet. Druhý den se sekaná vytvaruje do jedné dlouhé nebo do dvou krátkých šišek. Vložíme do pekáče, mírně podlijeme a upečeme.