Koláč s jostou

25. června 2012 v 19:48 |  Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 vejce (velká)
  • 50 ml mléka
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 g josty
Poleva:
  • 100 g bílé čokolády
  • 30 g másla
  • 150 g zakysané smetany
Postup:
Žloutky ušleháme s máslem a cukrem, přidáme další ingredience, nakonec vmícháme dotuha ušlehané bílky se špetkou soli. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové nebo koláčové formy o průměru 26 cm. Poklademe opranou a okapanou jostou bez stopek a "bubáků". Pečeme v troubě vyhřáté na cca 170°C. Na polevu rozehřejeme čokoládu s máslem a vmícháme do zakysanky. Po vychladnutí koláč potřeme polevou. Necháme v chladničce ztuhnout.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Adriana Adriana | E-mail | Web | 25. června 2012 v 23:23 | Reagovat

Ivka, ja milujem taketo kolaciky........ ten tvoj vyzera velmi dobre. Pekne si urobila tu polevu. ;-)  :-)

2 Jana H. Jana H. | 26. června 2012 v 11:00 | Reagovat

Ivo, moučníček vypadá moc pěkně. Jsem zvědavá jestli letos josta bude, mám slíbený džem. Je moc dobrý. :-D

3 Alis Alis | Web | 26. června 2012 v 12:04 | Reagovat

Ahoj Ivuš,  koláč vypadá nármaně jedle :-)Zaujala mě ta úžasná poleva :-)

4 Iva Iva | Web | 26. června 2012 v 14:06 | Reagovat

[1]: Děkuji. :-D

5 Iva Iva | Web | 26. června 2012 v 14:07 | Reagovat

[2]: Jani, u nás bylo letos josty dost. Zaké dělám marmeládu. ;-)  :-D

6 Iva Iva | Web | 26. června 2012 v 14:08 | Reagovat

[3]:Ahoj Ali, děkuji. :-D  ;-)

7 tetkapernikarka tetkapernikarka | 27. června 2012 v 20:39 | Reagovat

Jostu jsem "zobala" vždycky u tety :-) Ivi,koláč musel být dobroučký :-P  :-)

8 Iva Iva | Web | 28. června 2012 v 23:08 | Reagovat

[7]: Ali, díky. ;-)  :-D

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. června 2012 v 6:33 | Reagovat

Ivo co je to JOSTA? Černý rybíz? ;-)

10 Iva Iva | Web | 30. června 2012 v 22:14 | Reagovat

[9]: Ahoj Maruško, josta je kříženec černého rybízu a angreštu. Chuťově je víc podobná angreštu a tvarově rybízu. :-D  ;-)

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 1. července 2012 v 21:10 | Reagovat

[10]: Díky tak už to vím. Opravdu je jak rybíz. :-)

12 Pavla Pavla | Web | 6. července 2012 v 22:45 | Reagovat

Taky pěstuju jostu recept vyzkouším :-)

13 klára klára | 15. července 2012 v 14:43 | Reagovat

Ahojky. Chci se zeptat jestli tento koláč někdo zkusil udělat s jinou polevou, protože u nás doma nikdo nemá rád bílou čokoládu. Jestli ano prosím o recept :-)

14 Iva Iva | Web | 15. července 2012 v 21:22 | Reagovat

[13]: Tento koláč dělám s touto polevou. Určitě je možné použít jinou podle vlastní fantazie a chuti. Neboj se experimentovat. :-D Také si někdy recept pozměmím. ;-) Možná by bylo možné použít i z tmavé čokolády. :-?

15 Beatris Beatris | 16. července 2013 v 22:49 | Reagovat

Opravdu jen 5O ml mléka?

16 Beatris Beatris | 16. července 2013 v 23:05 | Reagovat

A jak dlouho má být v troubě? xD :-D

17 Iva Iva | Web | 17. července 2013 v 16:55 | Reagovat

[15]:

[16]: Do koláče patří opravdu jen 50 ml mléka. Já používám domácí vajíčka a ta dvě mívají tak 128 - 132 g (dnes jsem je vážila ve skořápce). Pokud použijete malá vajíčka, budete zřejmě muset přidat nepatrně mléka.
Koláč peču cca 25 minut, ale každá trouba peče jinak, tak propečení raději zkontrolujte špejlí.
Čokoládovou polevu někdy nahradím smícháním tvarohu se zakysankou, cukrem a želatinovým ztužovačem za studena. :-D  ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama