Srpen 2012

Švestková nutela

31. srpna 2012 v 21:22 Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 1,5 kg vypeckovaných švestek
  • 350 - 500 g cukru
  • 150 g kakaa
Postup:
Měkké, hodně zralé švestky rozvaříme. Snažíme se vyvařit i hodně šťávy. Necháme prochladnout, přidáme kakao, rozmixujeme a vmícháme cukr. Doslazujeme podle chuti a zralosti švestek.
Dobře promíchanou nutelu vložíme do skleniček, uzavřeme víčkem a zavařujeme cca 15 minut při teplotě 80°C.
Pro dospělé můžeme přidat i rum.

Brokolice s těstovinami a sýry

30. srpna 2012 v 23:23 Zelenina
Rozpis:
  • 1 brokolice (600 g)
  • 250 g těstovin
  • 200 g nivy
  • 200 g tvrdého sýra
  • 150 g šunky
Postup:
Těstoviny uvaříme ve slané vodě téměř doměkka. Brokolici vložíme do vařící slané vody, uvaříme do poloměkka a ihned zchladíme studenou vodou. Nastrouháme sýry a nakrájíme šunku, cca 50 g tvrdého strouhaného sýra si necháme na posypání povrchu. Při vaření těstovin a brokolice vodu solíme mírně, počítáme s tím, že jsou sýry slané. Vychladlé těstoviny vložíme do mísy, přidáme nakrájenou brokolici, sýry, šunku a zamícháme. Zamíchanou směs přendáme do máslem vymazané zapékací mísy. Upečeme v troubě vyhřáté na 170°C, posypeme zbylým sýrem, dáme znovu do trouby cca na 5 minut, aby se sýr roztavil.

Dalamánky se semínky

27. srpna 2012 v 22:04 Domácí pekárna
Rozpis:
  • 400 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • 3 rovné lžičky soli
  • 1 vrchovatá lžička kmínu
  • 100 g semínek (slunečnicové, sezamové, lněné)
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 200 g chlebové pšeničné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a necháme vykynout. Zkynuté těsto rozdělíme na 12 dílů, vytvarujeme dalamánky nebo bagetky a vložíme na plech s pečícím papírem. Necháme cca 20 minut nakynout, potom potřeme mírně slanou vodou, nařízneme ostrým nožem nebo žiletkou a posypeme hrubou solí. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200°C a upečeme.

Muchomůrky

24. srpna 2012 v 20:53 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 4 rajčata
  • cherry rajčátka
  • 4 natvrdo vařená vejce
  • chlebíčkový salát z 1/2 dávky
  • majolka na ozdobu
  • různé bylinky na ozdobu
Postup:
Do salátu na talířku postavíme oloupané vejce. Podle velikosti vejce seřízneme rajče od stopky a vydlabeme dužinu. Rajče nasadíme na vejce - na klobouk muchomůrky uděláme tečky špejlí namočenou do majonézy. Dozdobíme bylinkami a cherry rajčátky.
Podáváme s pečivem.

Chlebíčkový pochoutkový salát

24. srpna 2012 v 20:51 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 400 g šunkového salámu
  • 200 g okurek z nálevu
  • 1 malá konzerva hrášku (130 g)
  • 30 g cibule
  • 200 g majonézy
Marináda:
  • 1 lžíce octu
  • 1 lžíce vorčestrové omáčky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru (vrchovatá)
Postup:
Připravíme si marinádu rozmícháním uvedených ingrediencí. Salám nahrubo nastrouháme nebo drobně nakrájíme, přidáme okurky (také nahrubo nastrouhané), jemně nakrájenou cibuli a malou konzervu hrášku. Všechny ingredience promícháme s marinádou a nakonec vmícháme majonézu. Salát je dobré nechat 1 - 2 hodiny v chladničce odležet. Je opravdu výborný - díky Alis.
Inspirace: internet.

Švestková bublanina

22. srpna 2012 v 20:23 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 40 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 40 g solamylu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1lžička strouhané citronové kůry
  • cca 300 g švestek
Drobenka:
  • 50 g másla
  • 80 g hrubé mouky
  • 40 g cukru
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukry a žloutky. Vmícháme citronovou kůru a mouku prosátou se solamylem a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Poklademe vypeckovanými nakrájenými švestkami a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C.

Marmeláda z rajčat

22. srpna 2012 v 8:32 Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 2 kg rajčat
  • 80 dkg cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 100 ml rumu
  • 2 Gelfixy 3:1
  • vrchovatá lžička kyseliny citronové
Postup:
Dobře vyzrálá dužnatá rajčata omyjeme, necháme oschnout a nakrájíme na větší kusy. Vložíme do kastrolu a za občasného zamíchání rozvaříme. Rozvařenou hmotu umixujeme a propasírujeme přes husté síto. Vlijeme do čistého kastrolu, přidáme Gelfix rozmíchaný ve cca 4 lžících cukru a povaříme cca 2 minuty. Přisypeme zbytek cukru a za občasného zamíchání vaříme dalších 5 - 7 minut. Odstavíme z plotýnky, vmícháme vanilkové cukry, kyselinu citronovou a rum. Plníme horké do nahřátých skleniček, uzavřeme víčkem a skleničky obrátíme dnem nahoru.
Marmeláda je chuťově podobná meruňkové, dělám ji řadu let a mohu ji doporučit.

Pozdrav po návratu z lázní

19. srpna 2012 v 18:18 Různé
Zdravím všechny příznivce blogu a spřátelené blogerky.
Po návratu z lázní mě uvítalo 1,5 přepravky rajčat, ve skleníku papriky a naše švestka obalená krásnými plody.
Vyrábím lečo, kečup, rajský protlak, rajčatovou marmeládu a švestkový kompot.
Doufám, že mi kamarádky ze spřátelených blogů prominou, ráda vaše blogy navštívím a pročtu, ale dejte mi chvilku času.