Září 2012

Medové kytičky

28. září 2012 v 19:39 Cukroví
Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g tekutého medu
  • 300 g másla nebo hery
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • zavařenina na plnění
Postup:
Z uvedených surovin zaděláme těsto, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme rozležet (nejlépe přes noc). Z těsta vyválíme plát 2 - 3 mm silný, vykrajujeme kytičky a klademe na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 170°C. Vychladlé kytičky slepujeme pikantní zavařeninou.

Formičku jsem zakoupila u vietnamského obchodníka.
Přikládám fotku. Pracuje se s ní obdobně jako s vykrajovátky na marcipán: vykrojí se těsto z plátu,
přenese na plech a pístem (středovým válečkem) vytlačí. Postup je velmi rychlý.

Dárky a odměny

27. září 2012 v 22:10 Různé


Množí se mi dárky a odměny ze spřátelených blogů. Lištu mám plnou, proto jsem si zvolila toto místo k ukládání.

Pruhovaná roláda

22. září 2012 v 17:53 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 1 - 2 lžíce kakaa
Náplň:
  • 250 ml šlehačky ( nejlépe 30%)
  • 1 Mascarpone
  • cca 3 lžíce cukru moučky
  • želatinový ztužovač za studena
Postup:
Bílky vyšleháme dotuha, postupně přišleháme cukr, žloutky a polohrubou mouku. Polovinu těsta dáme do cukrářského sáčku, do druhé poloviny vmícháme přesáté kakao a vložíme do druhého sáčku. Na plech s pečícím papírem děláme šikmo pruhy střídavě ze světlého a tmavého těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 - 180°C cca 10 minut. Roládu nesmíme vysušit. Na náplň ušleháme šlehačku, ve druhé míse šleháme mascarpone s cukrem. Po vyšlehání smícháme dohromady. Přidáme želatinový ztužovač připravený podle návodu na obalu. Promíchanou náplň natřeme na piškot, srolujeme a dáme do chladničky vychladit.

Malovaná roláda

22. září 2012 v 17:52 Řezy a rolády
Rozpis hmoty na malování:
  • 30 g másla
  • 30 g cukru moučky
  • 1 bílek
  • 40 g hladké mouky
  • červená potravinářská barva
Piškotové těsto:
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky
Tvarový krém:
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 200 ml šlehačky
  • cukr podle chuti
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • čerstvé nebo kompotované ovoce
Postup:
Na pečící papír z rubové strany si nakreslíme vzor a připravíme si hmotu na malování.
Šleháme hodně změklé máslo s cukrem pokud nevznikne hladká hmota, přidáme bílek, kapku barvy a opět dobře vyšleháme. Nakonec vmícháme mouku a vložíme do cukrářského sáčku s tenkou trubičkou. Pokud je potřeba, vložíme sáček do chladničky - měla jsem hmotu správně tuhou, tak jsem ihned obkreslovala předkreslený vzor na lícovou stranu pečícího papíru položeného na plechu. Po nakreslení vložíme cca na hodinu do chladničky. Dobu chlazení je možné urychlit vložením do mrazáku.
Ušleháme bílky dotuha, postupně vešleháme cukr a žloutky, nakonec vmícháme přesátou mouku. Po vyjmutí zchazeného plechu zalijeme vzor těstem a urovnáme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 190°C cca 10 minut.
Na krém si ušleháme šlehačku, vmícháme ušlehaný tvaroh s cukrem a nakonec vmícháme želatinový ztužovač připravený podle návodu na obalu.
Vychlazenou roládu potřeme krémem, poklademe ovocem a opatrně stočíme. Vložíme do chladničky ztuhnout.
Inspirace: Adriana blog - upraveno

Ořechová srdíčka

21. září 2012 v 23:11 Cukroví
Rozpis:
  • 200 g hladké mouky
  • 90 g cukru moučky
  • 120 g hery
  • 60 g mletých ořechů
  • 1 lžička mleté kávy
Náplň:
  • 80 g másla
  • 80 g nutely
  • 100 g piškotových drobečků
  • podle chuti rum
  • čokoládová poleva
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme na vále těsto a necháme cca hodinu v chladničce ztuhnout. Těsto rozválíme na plát cca 3 mm silný a vykrajujeme tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C.
Na náplň utřeme máslo s nutelou, vmícháme jemné piškotové drobečky a dochutíme rumem.
Upečená vychladlá srdíčka naplníme, po ztuhnutí polijeme čololádovou polevou a dozdobíme.

Perníkové knedlíky

20. září 2012 v 20:03 Sladké pokrmy
Rozpis:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vejce
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička prášku do perníku
  • 1 lžička skořicového cukru
  • 3/4 lžičky soli
  • švestky
  • tvrdý tvaroh,
  • zakysaná smetana nebo rozpuštěné máslo


Postup:
Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme prášek do perníku, skořicový cukr, vejce, rozdrobené droždí, nalijeme vlažnou vodu a olej. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí přendáme na vál posypaný moukou, rozdělíme na díly (podle velikosti švestek). Na těsto dáme švestky, podle chuti osladíme a zabalíme obvyklým způsobem. Vaříme cca 10 minut (podle velikosti ).
Při podávání knedlíky posypeme strouhaným tvarohem, cukrem a dáme zakysanou smetanu. Místo zakysanky můžeme polít rozpuštěným máslem.

Smaženicová pomazánka s hermelínem

16. září 2012 v 20:12 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 3 vejce
  • 1 menší cibule
  • 20 g másla
  • 1 hermelín
  • 200 g pomazánkového másla
  • sůl, pepř
Postup:
Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, nalijeme rozšlehaná vejce a přidáme na kostičky nakrájený hermelín. Mícháme, pokud se sýr nerozpustí a vejce nezhoustnou. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Potom smaženici vyšleháme s pomazánkovým máslem, dochutíme solí a pepřem. Pomazánku mažeme na pečivo a dozdobíme.
Inspirace: Ajina kuchařka

Skládané řezy

10. září 2012 v 20:31 Řezy a rolády
Rozpis:
1. těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • cca 4 lžíce mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • citronová kůra
2. těsto:
  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
Krém:
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 150 - 180 g cukru
  • Citronová poleva Vitana
Postup:
Zaděláme 1. těsto a vložíme do chladničky na cca 30 minut odpočinout. Těsto rozdělíme na 2 díly, rozválíme na pečícím papíru, propícháme vidličkou a upečeme dvě placky v troubě vyhřáté na 170°C.
Na 2. těsto ušleháme žloutky s cukrem a teplou vodou. Vmícháme olej, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem mírně potřeným olejem a upečeme v troubě vyhřáté na cca 180°C.
Z mléka, vanilkového cukru a mouky uvaříme hustou kaši. Změklé máslo ušleháme s cukrem a vešleháme zchladou kaši. Krém můžeme dochutit rumem.
Zchladlé pláty slepujeme krémem: tmavý plát, krém, piškotový plát, krém a opět tmavý plát. Povrch řezů polijeme citronovou polevou Vitana.


Řezy s punčovinou a krémem.

5. září 2012 v 10:24 Řezy a rolády
Rozpis piškot:
  • 4 vejce
  • 140 g cukru
  • 140 g polohrubé mouky
  • špetka soli
Krém:
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 g cukru
  • 250 g másla
  • rum nebo rumové aroma
Punčovina:
  • cca 400 g zbytků piškotových korpusů
  • 150 g mletých ořechů
  • džem, rum nebo šťáva z ovoce, kakao
  • cukr podle chuti
  • 50 g čokolády (drobně pokrájené)
Postup:
Celá vejce ušleháme s cukrem a špetkou soli do husté pěny, vmícháme mouku a těsto rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli olejem a upečeme. Plát necháme vychladnout na mřížce a potom papír odstraníme.
Na punčovinu rozdrobíme různé odkrojky dortů a piškotů nebo si upečeme piškot. Přidáme ostatní přísady, punčovina nesmí být drobivá ani moc řídká. Punčovinu rozprostřeme na piškotový plát a vložíme do chladničky.
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme sladký pudink. Zchladlý vešleháme do změklého másla.
Krém natřeme na punčovinu, uhladíme a posypeme strouhanou čokoládou nebo polijeme čokoládovou polevou.

Dortíčky s malinami

2. září 2012 v 13:15 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 6 vajec
  • 140 g cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
Krém:
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 g másla
  • 70 - 100 g cukru moučky
  • rum nebo rumové aroma
  • čerstvé maliny
Postup:
Celá vejce s cukrem a špetkou soli šleháme do husté pěny. Mouku přesijeme s kakaem a zlehka vmícháme do ušlehané pěny. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Ze zchladlého plátu vykrajujeme formičkou kolečka.
Z mléka, pudinkového prášku a 70 g cukru uvaříme pudink, který necháme za občasného zamíchání vychladnout. Ušleháme změklé máslo a vešleháme pudink Dochutíme rumem nebo rumovým aroma.
Vždy tři kolečka slepíme krémem a potřeme po stranách. Obalíme v kokosu nebo mletých ořechách. Povrch zdobíme krémem a malinami.