Řepánky

6. listopadu 2012 v 22:27 |  Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis těsto:
  • 600 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2/3 kostky droždí
  • lžička soli
  • citronová kůra
  • cca 350 ml vlažného mléka
Náplň:
  • 400 g vařené strouhané řepy
  • 100 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
Na potírání:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a necháme vykynout.
Omytou a oloupanou cukrovou řepu nakrájíme na kusy. Vložíme do kastrolu, zalijeme vodou, vaříme do změknutí a potom slijeme vodu. Řepu je nejlépe uvařit den předem, aby nám dostatečně vychladla. Zchladlou řepu nastrouháme na drobné nudličky. Mák nasypeme do kastrolu, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí. V misce smícháme zchladlý mák, strouhanou řepu, vanilkový cukr a citronovou kůru. Zkynuté těsto nakrájíme na kousky a dáme hodně náplně. Zabalíme a vložíme na plech s pečícím papírem. Po krátkém nakynutí potřeme žloutkem s mlékem. Upečeme v troubě vyhřáté na cca 170°C.
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Anette Anette | Web | 7. listopadu 2012 v 10:42 | Reagovat

:-)

2 Alis Alis | Web | 7. listopadu 2012 v 12:40 | Reagovat

Ahoj Ivuš, řepánky jsem zatím nikd y nedělala. Ty Tvoje vypadají báječně :-)  :-)  :-)

3 helena-b helena-b | Web | 7. listopadu 2012 v 13:13 | Reagovat

Řepánky vypadají zajímavě, s řepou to bude horší, ale určitě je možné použít i jinou náplň. Líbí se mi,jak jsou krásné pravidelně kulaťoučké a hlaďoučké. ;-)  :-)

4 děda tik tak děda tik tak | Web | 7. listopadu 2012 v 15:17 | Reagovat

Jejda řepánky.Ty dělala moje babička a pamatuji je jako pochoutku.Naposledy jsem je měl to je již nějakých 60 let.Teď jsem se hezky namlsal. O_O

5 děda tik tak děda tik tak | Web | 7. listopadu 2012 v 15:18 | Reagovat

Bohužel jsem spadl do spamu. :-(

6 babciny-recepty babciny-recepty | Web | 7. listopadu 2012 v 15:25 | Reagovat

[2]:

[3]: Děvčata děkuji. Řepánky dělávala již moje babička. V Polabí se pěstovala hodně cukrovka. Po zrušení téměř všech cukrovarů se řepa pěstuje minimálně. 8-) Určitě by bylo možné použít i jinou náplň, ale potom už by to nebyly řepánky a chuť by byla zcela jiná. ;-) :-D

7 babciny-recepty babciny-recepty | Web | 7. listopadu 2012 v 15:35 | Reagovat

[4]:

[5]: Spam už jsem vyřešila. Děkuji za návštěvu na blogu. Řepánky asi moc mladých lidí nezná. Naše generace je ještě pamatuje. ;-) :-D

8 Petra Petra | E-mail | Web | 8. listopadu 2012 v 19:19 | Reagovat

Vypadají moc zajímavě, akorát netuším, kde bych přišla k řepě:-)

9 babciny-recepty babciny-recepty | Web | 9. listopadu 2012 v 22:13 | Reagovat

[8]: Péťo, já jsem je loni také nedělala, nebyla cukrovka. Letos u nás za městem je pole cukrovky, tak jsem byla loupit. :-D  ;-)

10 Hanka Hanka | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 20:49 | Reagovat

Ivi, řepánky vůbec neznám, ale podle receptu musí být výborné. :-)
Tvoje řepánky jsou krásné, dozlatova upečené a určitě moc voňavé!!! :-P

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 11. listopadu 2012 v 18:00 | Reagovat

Ivo namísto řepy je maminka plnila zelím. Vím, že to byla dobrota. :-)

12 Iva Iva | 11. listopadu 2012 v 20:10 | Reagovat

[10]: Hani, řepánky jsou takové buchty - krajová specialita. U vás se asi cukrovka nepěstovala, tak tyto "buchty" neznáš. ;-)  :-D

13 Iva Iva | 11. listopadu 2012 v 20:21 | Reagovat

Marti, zelím se v našem kraji plní zelňáky - to jsou buchty naslano. Řepánky jsou na rozdíl od zelňáků nasladko a liší se i těstem. :-)  ;-)  :-D

14 Eva Eva | E-mail | 18. března 2014 v 12:11 | Reagovat

Také dělám řepánky, ale trošku jinak.1/2kg polohr. mouky,1x sušené droždí,1/4 litr mléka,6dkg cukru 10 dka Hery+2 lžíce sádla,trošku soli, 1 vejce. Tím sádlem je těsto křehké.
Nápln dělám půl na půl. Mletý mák smíchám s trochou cukru a zaliju kapičkou vřelé vody,tak aby nápň byla dost hustá, přídám skořici a citr. kůru.Vařenou řepu strouhám na hrubé nudličky, je to tak lepší. A mastím je hotové před pečením sádlem, žádným vajíčkem.

15 Martin Martin | 27. července 2014 v 22:59 | Reagovat

Už dlouho na ně myslím, v dětství jsme je mívali každý rok, jen pečené dál od sebe a obracené v troubě... jen ta řepa chybí((

16 Iva Iva | Web | 27. července 2014 v 23:06 | Reagovat

[15]: Řepa se nyní pěstuje málo. Cukrovary byly zrušeny a pro pěstitele je drahé dovažet ji daleko. V našem okolí se každý rok nějaká ta řepa najde. ;-)

17 Jana Horáčková Jana Horáčková | 5. října 2014 v 18:48 | Reagovat

:-P povedli se nám díky za recept dělaly jsme dvojnásobné množství asi budeme jíst týden :-D

18 Iva Iva | Web | 8. října 2014 v 19:23 | Reagovat

Jsem ráda, že chutnaly. Já jsem je ještě letos nedělala, musím někde uloupit řepu. :-D  ;-)

19 Hanka Hanka | E-mail | 15. října 2014 v 10:46 | Reagovat

Tak jsem udělala řepánky, které tu nade mnou psala paní v komentářích a jsou naprosto bezchybné, ještě večer mi babička co jsem jí nesla pár na ochutnání psala, že jsou naprosto luxusní, tak to si píši do kuchařky. Díky moc Hanka :-)

20 Jitka R. Jitka R. | 24. října 2014 v 9:07 | Reagovat

[14]:Také jsem zkoušela řepánky podle paní co psala recept do komentářů. Jsou naprosto skvělé :-) vláčné no prostě super :-P

21 Honza Honza | E-mail | 3. listopadu 2014 v 18:40 | Reagovat

Také jsem je zkoušel s vlastní řepy a jsou dost dobré, ale ne jako od babičky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama