Chléb bez hnětení

27. prosince 2012 v 13:09 |  Chléb a pečivo
Rozpis:
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky soli
  • slunečnicová, sezamová, lněná semínka
Postup:
Do mísy přesijeme mouku, přidáme sušené droždí, sůl, kmín a semínka podle chuti. Směs promícháme, přilijeme vodu s octem a opět promícháme. Těsto posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Potom zapneme troubu na 230°C, vložíme do ní suchý kastrol nebo zapékací misku s pokličkou a necháme 30 minut nádobu nahřívat. Těsto propracujeme a než se nádoba nahřeje necháme kynout. Nahřátou nádobu vyjmeme a pomocí stěrky přendáme do ní těsto. Přikryjeme pokličkou a pečeme při teplotě 230°C 30 minut. Po této době pokličku sundáme, teplotu pečení snížíme na 220°C a dopékáme 15 - 20 minut. Po upečení chleba přendáme na mřížku vychladnout.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Mielle Mielle | Web | 27. prosince 2012 v 13:25 | Reagovat

Mňam :-)

2 Alis Alis | Web | 27. prosince 2012 v 14:16 | Reagovat

Ahoj Ivuš, to je super recept :-)  :-)

3 ajka ajka | Web | 27. prosince 2012 v 17:54 | Reagovat

Ten je nádherně do zlatova upečený :-)

4 Jana H. Jana H. | 27. prosince 2012 v 19:50 | Reagovat

Ivo, krásný bochan. V jaké troubě pečeč? Chtěla bych ho taky zkusit. Dáíky moc. :-D  :-P

5 Iva Iva | Web | 28. prosince 2012 v 18:14 | Reagovat

[1]: Děkuji. :-)

6 Iva Iva | Web | 28. prosince 2012 v 18:25 | Reagovat

[2]: Ali, díky. Pekla jem ho už několikrát a je výborný. Peču ho i bez semínek. :-D

7 Iva Iva | Web | 28. prosince 2012 v 18:28 | Reagovat

[4]: Ahoj Jani, chleba peču v elektrické troubě bez použití horkovzduchu. :-D Určitě ho zkus, doporučuji. Má to jednu chybu - u nás moc dlouho nevydrží. :-D  ;-)

8 Iva Iva | Web | 28. prosince 2012 v 18:30 | Reagovat

[3]: Ajko, také ti děkuji. ;-)  :-)

9 Hanka S. Hanka S. | E-mail | Web | 29. prosince 2012 v 20:54 | Reagovat

Ivi, tohle mě hodně láká. Chleba vypadá náramně, musel být voňavý a křupavý.
Vyzkouším ho co nejdřív, už se těším na normální pečení. :-)
Přeji ti pěkný sobotní večer. :-) Hanka

10 Iva Iva | Web | 30. prosince 2012 v 15:33 | Reagovat

[9]: Ahoj Hani, děkuji a přeji ti pohodové poslední dny roku. Chleba je opravdu dobrý. :-D ;-)

11 lenuska lenuska | E-mail | 8. ledna 2013 v 13:17 | Reagovat

[10]: ahoj , prosim ta, to ozaj ma kysnut tych 12 hodin? dakujem :-)

12 Iva Iva | Web | 8. ledna 2013 v 14:51 | Reagovat

[11]: Ahoj, chléb opravdu musí 12 hodin kynout. Když bude kynout déle, bude mít víc děr a bude kypřejší. Také jsem ho jednou pekla asi po devíti hodinách a byl hutnější. Jíst se dal, ale nebyl tak chutný. :-D  ;-)  :-)

13 jitka jitka | 12. ledna 2013 v 18:57 | Reagovat

Ivi,chleba je krásný,mám zaděláno podle tvého receptu.Ale mám otázečku,po 12h.kynutí dále píšeš v receptu propracovat.Myslíš propracovat rukou nebo vařečkou? :-?

14 silvia silvia | 10. února 2013 v 9:25 | Reagovat

toto je super recept dakujem :-)

15 Iva Iva | Web | 10. února 2013 v 11:01 | Reagovat

[14]: Jsem ráda, že vám chutnal. :-D Děkuji za návštěvu mého blogu a přeji hezký den. ;-)  :-)

16 JArmila JArmila | E-mail | 30. prosince 2016 v 13:21 | Reagovat

Dnes jsem pekla, dobře to dopadlo, chléb je vynikající. Děkuji za recept :) :-)  :-)

17 Iva Iva | E-mail | Web | 2. ledna 2017 v 16:08 | Reagovat

:-D Nám také chutná. Nyní většinou peču kváskový. ;-)  :-)

18 Jana Jana | E-mail | 1. března 2017 v 14:29 | Reagovat

Recepty bezvadné,škoda jen že u některých pinu nejde přeložit do češtiny

19 Jana Jana | E-mail | 27. června 2017 v 21:39 | Reagovat

Prosím, když budu péci normálně, jako se peče kynuté pečivo bez toho nahřívání suchého kastrolu, bude to také dobré? Děkuji.

20 Iva Iva | E-mail | Web | 2. července 2017 v 22:19 | Reagovat

[19]: Všichni, kteří pečou chleba, Vám potvrdí, že bochníky je nutné vkládat do rozpálené pece. V nahřátém kastrolu pro chleba vznikne stejné prostředí jako v pekařské peci, chleba je vláčný a nevysušený. Tento způsob pečení se mi osvědčil a peču tak i jiné druhy chleba například:http://babciny-recepty.blog.cz/1608/kvaskovy-chleb-z-litinaku ;-)

21 weew weew | E-mail | 7. července 2017 v 21:20 | Reagovat

Když nemám sušené droždí - můžu použít čerstvé a kolik? :)

22 Iva Iva | E-mail | Web | 10. července 2017 v 18:29 | Reagovat

[21]: Nemohu na váš dotaz zodpovědně odpovědět - čerstvé droždí nemám vyzkoušené a nejsem profesionál.

23 weew weew | 10. července 2017 v 20:06 | Reagovat

[22]: Ok neva, v pekárně se to dá nějak zaměnit v poměru. Ale chci tento chleb zkusit tak koupím sušené :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama