Duben 2013

Vykrajované koláčky

28. dubna 2013 v 21:17 Kynuté pečivo a různé koláče

Rozpis:
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml vlažného mléka
  • 30 g droždí
  • 1,5 vejce
  • 40 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • citronová kůra
  • druhá polovina vejce na potření
Náplň:
  • tvarohová, povidlová, nebo ovoce
Drobenka:
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 40 g másla
Postup:
Zaděláme klasické kynuté těsto a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme plát cca 1 cm silný, vykrajujeme kolečka a přeneseme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Necháme krátce vykynout, potom skleničkou namočenou do hladké mouky děláme důlky. Okraje potřeme druhou polovinou vejce, do které přidáme lžičku mléka. Koláčky naplníme náplní podle chuti nebo poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 20 minut.

Husarské řezy

25. dubna 2013 v 19:50 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání formy
Krém:
  • 1 l mléka
  • 3 jahodové pudinky
  • 120 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 1,5 balíčku BB sušenek
  • čokoládová poleva
Postup:
Celá vejce ušleháme s cukrem, olejem a vodou. Přidáme citronovou kůru, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech nebo pekáč. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 - 170°C cca 15 minut.
Z mléka si odlijeme cca 200 ml a rozmícháme v něm 3 jahodové nebo malinové pudinky. Zbytek mléka, cukr a máslo vložíme do kastrolu, když je máslo rozpuštěné a mléko se vaří, vlijeme mléko s pudinkovými prášky. Povaříme do zhoustnutí a nalijeme na vychladlý piškot. Poklademe BB sušenkami a po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou.
Inspirace: kuchařka Vaříme podle hvězd.

Sušenky s arašídovým máslem

20. dubna 2013 v 15:12 Drobné pečivo

Rozpis:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g arašídového másla
  • 100 g hery
  • 100 g cukru moučky
  • 1 malé vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 vanilkového cukru
  • čokoládová rýže na posypání
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme hladké těsto a necháme v chladničce 1/2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme vzorovaným válečkem plát cca 4 mm silný a vykrajujeme požadovaný tvar. Přendáme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Můžeme posypat čokoládovou rýží. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170°C a pečeme cca 15 minut.

Ořechový cop

15. dubna 2013 v 20:03 Kynuté pečivo a různé koláče

Rozpis:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g ořechů
  • 100 g rozpuštěné hery
  • 2 žloutky
  • 75 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka skořice
  • 1 menší lžička soli
  • cca 200 ml mléka
  • rozšlehané vejce na potření
  • sekané nebo mleté ořechy na posypání
Postup:
Do mísy dáme všechny sypké ingredience a citronovou kůru. Přidáme žloutky, tekutou heru, kvásek a podle potřeby mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout. Vykynuté těsto propracujeme na vále a rozdělíme na 3 díly. Z každého vyválíme dlouhý váleček. Z válečků upleteme cop, přendáme na plech s pečícím papírem a necháme nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme ořechy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, po 10 minutách teplotu snížíme na 150°C a pečeme dalších cca 10 minut.
Inspirace: Sladkosti.net

Vepřová kapsa s brokolicovou náplní

13. dubna 2013 v 17:05 Vepřové maso
Rozpis:
  • 6 plátků vepřové kýty
  • 250 g brokolice
  • 80 g strouhané Goudy
  • 1 vejce
  • koření Medvědí gril
  • sůl
  • 50 g másla
  • 2 - 3 lžíce oleje
  • 1 velká cibule

Postup:
Uvařenou brokolici do poloměkka necháme zchladnout a nakrájíme. Přidáme strouhaný sýr, vejce a koření. Plátky kýty naklepeme, okořeníme Medvědím grilem a dáme náplň. Plátek přehneme, okraje sklepneme paličkou a sepneme kovovými jehlami nebo párátky.
Kapsy zprudka opečeme na másle s olejem a vyjmeme na talíř. Na výpeku osmahneme pokrájenou cibuli, kapsy přidáme zpět, mírně podlijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Kapsy občas podléváme výpekem a v případě potřeby dosolíme. Po změknutí masa pokličku odstraníme a kapsy necháme zezlátnout.

Tiramisu dort

13. dubna 2013 v 14:19 Dorty
Rozpis:
  • 350 - 400 g cukrářských piškotů
  • 500 g mascarpone (domácí zde)
  • 3 vejce
  • 2 x 50 g cukru krupice
Poleva:
  • 150 ml převařené vody
  • 2 - 3 lžičky instantní kávy
  • amareto nebo rum
  • cukr podle chuti
Postup:
Žloutky s 50 g cukru ušleháme v parní lázni dohusta. Do vychladlé směsi vešleháme mascarpone. Z bílků a 50 g cukru ušleháme hustý sníh a opatrně vmícháme do krému.
Na dno dortové formy narovnáme piškoty namočené v polevě, potřeme polovinou krému, dáme druhou vrstvu namočených piškotů a potřeme zbytkem krému. Dort necháme v chladnu do druhého dne rozležet. Před podáváním posypeme kakaem.

Domácí mascarpone

13. dubna 2013 v 14:19 Různé
Rozpis:
  • 2 jogurty 10% (po 400 g)
  • 400 g zakysané smetany (18%)
  • 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
Smícháme všechny suroviny. Směs nalijeme do plastového cedníku vyloženého plátýnkem a necháme okapat do druhého dne.
Z mascarpone dělám tiramisu (zde) nebo lze použít na různé pomazánky. Výborné je také pouze trochu osolené mazat na pečivo jako pomazánkové máslo.
Z tohoto množství je cca 900 g mascarpone.

Mašličkové koláče

10. dubna 2013 v 21:38 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis:
  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • mouka na podsypání
Náplň:
  • 100 g Vanilmixu
  • 300 ml vlažné vody
  • švestkový kompot
Postup:
Vanilmix ušleháme metličkou s vlažnou vodou a vzniklý krém necháme chvíli odpočinout. Místo Vanilmixu můžeme použít tvarohovou náplň.
Z listového těsta vyválíme plát 2 - 3 mm silný. Nakrájíme čtverce 10 cm a v každém čtverci nakrojíme další čtverec, který ve dvou protilehlých rozích nedokrojíme. Venkovní čtverce potřeme rozšlehaným vejcem. Na vnitřní nedokrojený čtverec dáme krém, na něj položíme polovinu kompotované nebo čerstvé švestky a každý protilehlý nakrojený roh přeložíme na opačnou stranu. Vložíme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 210°C cca 10 minut.
Inspirace: internet

Bramborové taštičky se špenátem

7. dubna 2013 v 18:53 Vaření v parním hrnci Tefal
Rozpis:
  • 400 g vařených brambor
  • 1 žloutek
  • 300 g hrubé mouky
  • sůl
Špenátová náplň:
  • 400 g mraženého sekaného špenátu
  • 1 malá cibule
  • 20 g sádla
  • 1 vejce
  • česnek, sůl, pepř
Postup:
Na sádle osmahneme drobně pokrájenou cibuli, vložíme špenát a podusíme. Přidáme lisovaný česnek, pepř, sůl, vejce a za stálého míchání necháme špenát zhoustnout.
Vařené a zchladlé brambory nastrouháme, osolíme, přidáme žloutek a podle potřeby mouku. Vypracujeme nelepivé těsto a rozválíme na plát 2 - 3 mm silný. Tvořítkem na taštičky vykrajujeme kolečka, plníme zchladlou špenátovou náplní a děláme taštičky. Můžeme také nakrájet na čtverečky, naplnit, přehnout na trojúhelníky a pomocí vidličky dobře přimáčknout. Vložíme do parního hrnce a paříme 8 - 10 minut. Můžeme také vařit v mírně osolené vodě. Omastíme a podáváme s uzeným masem nebo pouze s osmahnutou cibulkou.
Z tohoto množství jsou 2 - 3 porce.

Polévka s morkovými knedlíčky

3. dubna 2013 v 19:49 Polévky
Rozpis:
  • 1/2 kg hovězího žebra
  • 4 velké morkové kosti
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • velká cibule
  • celý pepř a nové koření
  • sůl, zelená petrželka
Morkové knedlíčky:
  • 100 g vařeného morku
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 1 vejce
  • pepř, sůl, muškátový oříšek, petrželka
Postup:
Maso a kosti omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme zeleninu, koření a osolíme. Po asi půl hodině varu vyjmeme morkové kosti a uvařenou zeleninu. Maso vaříme do změknutí.
Z kostí vydlabeme morek, protlačíme ho přes síto a necháme vychladnout. Přidáme vejce, hladkou mouku, strouhanku, koření, sůl a petržel. Pokud je třeba, přidáme lžíci mléka. Ze vzniklé hmoty děláme malé knedlíčky. V kastrolu s vroucí vodou 2 - 3 minuty povaříme a zcedíme.
Vývar přecedíme, přidáme nakrájenou vařenou zeleninu, měkké vařené maso, vařené morkové knedlíčky, petrželku, dochutíme a podáváme.

Jarní dort

1. dubna 2013 v 17:10 Velikonoce
Rozpis:
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 3 lžíce oleje
Krém:
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 lžíce cukru
  • cca 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • potahovací hmota Smartflex Velvet
Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a šleháme než se rozpustí. Potom postupně zašleháváme žloutky, vodu, olej a nakonec vmícháme zlehka mouku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a upečeme.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Po vychladnutí odstraníme škraloup a pudink vešleháme do našlehaného másla. Krém můžeme dochutit rumem.
Vychladlý korpus 2x podélně prokrojíme, promažeme krémem a mírně potřeme i povrch dortu. Necháme zatuhnout a potáhneme potahovací hmotou. Dozdobíme kytičkami z potahovací hmoty nebo marcipánu.