Červen 2013

Řezy s jahodami a šlehačkou

30. června 2013 v 15:04 Řezy a rolády

Rozpis:
  • 4 vejce
  • 140 g cukru
  • 140 g polohrubé mouky
Jahodová směs:
  • 500 g čerstvých jahod
  • 400 g jogurtu
  • 150 g cukru
  • 2 želatinové ztužovače za studena
  • 250 - 300 ml šlehačky
  • 1 ztužovač šlehačky
Postup:
Ušleháme vejce s cukrem do husté pěny a vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem mírně potřeným olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 10 minut.
Jahody rozmačkáme, přidáme jogurt a cukr. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na sáčku a smícháme s jahodovou směsí. Rozetřeme na vychladlý piškot, potom vložíme do chladničky nejméně na 2 hodiny ztuhnout. Ušleháme šlehačku se ztužovačem. Cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou naneseme na nakrájené řezy a dozdobíme.

Čočková polévka

15. června 2013 v 23:01 Polévky
Rozpis:
  • 200 g čočky
  • 200 g uzeného masa
  • 1 mrkev
  • 1 kousek řapíkatého celeru
  • cibule
  • 2 lžíce sádla
  • podle potřeby jíška
  • bobkový list, pepř
  • česnek, sůl
Postup:
Čočku propereme a namočíme na cca 2 hodiny do vlažné vody. Nakrájíme cibuli na kostičky, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na drobné kousky. Do hrnce, v kterém budeme vařit polévku, dáme sádlo a na něm osmahneme cibuli se zeleninou. Přidáme namočenou čočku, bobkový list, pepř, sůl, zalijeme asi litrem vody, zamícháme a vaříme do změknutí čočky. Zahustíme domácí nebo instantní jíškou, dochutíme česnekem. Vložíme na kostičky nakrájené vařené uzené maso a chvíli povaříme. U nás podáváme s pečivem. zde

Bábovka s arašídovým máslem

9. června 2013 v 17:09 Bábovky
Rozpis:
  • 200 g cukru
  • 200 g arašídového másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 125 ml mléka
  • 50 g čokoládových čoček
Postup:
Ušleháme žloutky s cukrem, přišleháme arašídové máslo a mléko. Přimícháme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a čokoládové čočky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 - 170°C cca 45 minut.