Březen 2014

Vázané koláče bez kynutí

31. března 2014 v 10:36 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1/2 kg změklého másla ( nebo hery)
  • 8 žloutků
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1,5 lžičky soli
  • 10 lžiček cukru krupice
  • 2 kostky droždí
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
Nádivka:
  • tvarohová, ořechová povidlová,...
  • cukr na obalení
Postup:
Z droždí, trošky mléka a lžičky cukru uděláme kvásek. Utřeme máslo s vejci, přidáme ostatní ingredience a zaděláme těsto. Nenecháme kynout. Ihned po částech rozvalujeme těsto na cca 3 mm silný plát a nakrájíme na čtverečky. Naplníme libovolnou nádivkou, spojíme protilehlé rohy a mírně přimáčkneme. Koláčky dáváme na plech s pečící fólií nebo papírem a ihned pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zlatova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s troškou vanilkového.


Pikantní vepřová játra

27. března 2014 v 12:46 Vepřové maso
Rozpis:
  • 400 g vepřových jater
  • 2 - 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce worčestru
  • 5 lžič kečupu
  • 1 velká cibule
  • 6 - 8 velkých stroužků česneku
  • pepř, sůl
Postup:
Játra očistíme, nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na oleji. Opečená játra vyndáme na talíř a necháme na teple. Ve výpeku osmahneme cibuli nakrájenou na tenká čtvrtkolečka. Po chvíli přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a ten jen krátce osmahneme. Do pánve přidáme kečup, worčestr, sůl, pepř, cca 50 ml vody a asi 2 minuty povaříme. Nakonec vložíme játra, prohřejeme a podle potřeby dosolíme.
Množství: 2 - 3 porce

Be-Be řezy

22. března 2014 v 22:49 Nepečené sladké dobroty
Rozpis:
  • 2,5 balíčku sušenek Be-Be
  • 1 l mléka
  • 3 balíčky čokoládového pudinku
  • cukr podle chuti
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 zakysané smetany (400 ml)
  • 1 vanilkový cukr
  • kousek čokolády na vaření
Postup:
Sušenky narovnáme do pekáčku. Uvaříme pudink, osladíme podle chuti a ihned nalijeme na sušenky. Na ještě horký pudink narovnáme opět vrstvu sušenek a necháme vychladnout. Do ušlehané smetany vmícháme zakysanku a vanilkový cukr. Směs rozetřeme na vrchní vrstvu sušenek, uhladíme a posypeme strouhanou čokoládou. Vložíme do chladničky na cca 2 hodiny proležet.


Květákové placičky se zeleninou

20. března 2014 v 19:13 Zelenina
Rozpis:
  • 400 g květáku
  • 50 g mrkve
  • 50 g pórku
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 100 - 150 g uzeného masa
  • 2 - 3 vejce
  • 6 - 8 lžic polohrubé mouky
  • mléko podle potřeby (cca 3 lžíce)
  • muškátový oříšek, pepř, sůl
Postup:
Květák uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Mrkev drobně nakrájíme nebo nastrouháme na velkých okách struhadla a vložíme do misky. Přidáme nakrájený řapíkatý celer, pórek, květák a pokrájené uzené maso (nebo šunku). Vmícháme vejce, mouku, koření, sůl a pokud je potřeba zředíme mlékem.
Na plech s pečícím papírem nebo fólií děláme lžící placičky a pečeme v troubě vyhřáté na 160 - 180°C. Po deseti minutách placičky obrátíme a dopečeme.

Pstruh po mlynářsku

19. března 2014 v 10:05 Ryby
Rozpis:
  • 2 pstruzi
  • sůl, pepř,
  • mletý nebo drcený kmín
  • šťáva z cca 1/2 citronu
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • kousek másla
  • petrželka
Postup:
Vykuchané pstruhy dobře omyjeme a osušíme. Pokapeme na cca 1/2 hodiny šťávou z citronu. Potom pstruhy okořeníme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi s olejem a máslem zprudka opečeme z obou stran, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme ještě 10 - 15 mimut. Podáváme sypané pokrájenou petrželkou.


Skládané kakaové řezy

16. března 2014 v 19:53 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 kostka droždí
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 300 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 ml oleje
Náplň:
  • 80 g kakaa
  • 160 g moučkového cukru
  • 2 lžíce piškotové strouhanky
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 ml smetany na šlehání
Postup:
Nejprve si obkreslíme a vystřihneme dva papíry velikosti formy. Použila jsem dortovou formu 26 cm.
Mouku promícháme se solí a práškem do pečiva, do důlku rozdrobíme droždí, přisypeme 2 lžičky cukru, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Mezi tím, než nám kvásek vykyne, připravíme si náplň: Prosáté kakao smícháme s moučkovým cukrem i piškotovou strouhankou a po částech přidáváme "zakysanku", dokud nevznikne hustá, ale dobře roztíratelná hmota.
Do kvásku přidáme zbylý cukr, žloutky, rozehřáté vlažné máslo, olej a zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto. Ihned ho rozdělíme na 3 díly. První díl vyválíme na pečícím papíru a s papírem plát vložíme do formy, ve které jsme boky potřeli olejem. Potřeme polovinou náplně. Na druhém papíru rozválíme další díl těsta na plát, pomocí papíru ho překlopíme na náplň a a potřeme druhou částí náplně. Opět na papíru rozválíme třetí díl těsta a plát znovu překlopíme navrch. Necháme přikryté utěrkou vykynout alespoň 45 minut. Před pečením propícháme vrchní plát špejlí. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 35 - 45 minut. Po upečení dozdobíme ušlehanou smetanou nebo pouze pocukrujeme.
Inspitrace: Knihovnička RECEPTY.


Koláčky ke kávě

14. března 2014 v 8:40 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 750 g hladké mouky
  • 125 g hery
  • 100 g cukru
  • 300 ml vlažného mléka
  • 30 g droždí
  • citronová kůra
  • 1 vrchovatá lžička soli
Tvarohová náplň:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka citronové kůry
  • 1/2 vanilkového cukru
  • cukr krupice podle chuti
Ořechová nádivka:
  • 100 g strouhaných ořechů
  • trochu mléka
  • cukr podle chuti
  • 1 žloutek na potírání koláčků
Postup:
Vlažné mléko promícháme s rozehřátým tukem, cukrem, kůrou a rozdrobeným droždím. Mouku prosijeme se solí a přilijeme k ní směs. Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Mléko nalijeme do kastrolku, přidáme ořechy, cukr a vaříme, pokud směs nezhoustme. Tvaroh promícháme se smetanou, kůrou, žloutkem a cukry.
Z těsta vyválíme plát cca 1 cm silný a vykrájíme koláčky. Přendáme je na plech s pečícím papírem nebo fólií. Střed zmáčkneme dnem skleničky, okraje potřeme žloutkem a dáme tvarohovou náplň. Do středu přidáme ořechovou nádivku. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20 minut.


Preclíčky s jahodovým džemem

11. března 2014 v 13:40 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis:
  • 500 g listového těsta
  • hladká mouka na vál
Náplň:
  • 150 g jahodového džemu
  • 3 lžíce jemné strouhanky
  • 30 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
Postup:
Jahodový džem smícháme se strouhankou a necháme cca 15 minut odležet. Listové těsto rozválíme na plát o rozměru 20 x 40 cm. Potřeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým cukrem. Na oba delší okraje dáme lžičkou proužek náplně. Okraje stočíme směrem do středu a mezi roládkami necháme asi dvoucentimetrovou mezeru. Roládky nakrájíme na cca 1 cm silné proužky a rozložíme na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15 minut. Necháme vychladnout na mřížce, před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.


Jogurtový dort s mandarinkami

10. března 2014 v 8:25 Dorty
Rozpis:
  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 160 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce oleje
Náplň:
  • 500 g tučného jogurtu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • 2 mandarinkové kompoty ( po 312 g)
  • 1 sáček dortového želé
  • 250 ml šlehačky
  • ztužovač šlehačky
Postup:
Vajíčka vyšleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme olej. Vymazanou a vysypanou dortovou formu naplníme těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 30 minut. Po mírném zchladnutí přendáme vychladnout na mřížku. Potom korpus vrátíme do čisté formy.
Jogurt vyšleháme s cukry. Ztužovač vyšleháme v trošce vody (podle návodu na obalu) a smícháme s jogurtem. Jogurtovou náplň rozetřeme na korpus v dortové formě a necháme v chladničce ztuhnout. Na ztuhlou náplň rozložíme okapané mandarinky. Šťávu z kompotu přisladíme a popřípadě doplníme vodou do 300 ml. Podle návodu na sáčku připravíme želatinu. Zalijeme mandarinky a necháme ztuhnout. Dort uvolníme z formy, boky potřeme šlehačkou ušlehanou se ztužovačem a okraj dozdobíme cukrářským sáčkem.

Chléb s cibulí a ořechy

9. března 2014 v 9:44 Chléb a pečivo
Rozpis:
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vařené brambory (cca 150 g)
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 menší červené cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce octa
  • 1,5 lžičky soli
  • 150 - 170 ml vlažné vody
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji. Droždí vložíme do nádobky s vlažnou vodou, přidáme cukr, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy přesijeme mouku, přidáme nastrouhané vařené studené brambory, zchladlou orestovanou cibuli, mírně pokrájené ořechy, sůl, kmín a ocet. Nalijeme kvásek, zaděláme těsto a necháme nakynout. Potom vyválíme bochník chleba, přendáme na plech, nařízneme nahoře příčné pruhy a necháme ještě chvilku kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 50 minut.


Květák v těstíčku se šunkou

5. března 2014 v 9:17 Zelenina

Rozpis:
  • 1 menší květák
  • 60 g šunky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • mléko
Postup:
Květák rozebereme na růžičky, uvaříme ve slané vodě téměř do měkka a necháme na sítu okapat. Do misky rozklepneme vejce, přidáme mouky, podle potřeby mléko a nakonec drobně pokrájenou šunku. Těstíčko musí být hustší, aby z květáku nestékalo. Květák namáčíme v těstíčku a smažíme v horkém oleji. Necháme na ubrousku okapat a podáváme .

Míša dort

3. března 2014 v 16:38 Dorty
Rozpis:
  • 4 vejce
  • 110 g cukru krupice
  • 130 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 75 ml oleje (50 g)
  • 1 lžička prášku do pečiva
Krém:
  • 250 g lučiny
  • 250g měkkého tvarohu
  • 100 g smetany 33%
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g cukru moučky
Poleva:
  • 80 g hořké čokolády
  • 40 g smetany 33%
Postup:
Vejce šleháme s cukrem do husté pěny. Přisypeme mouku s kakaem, prášek do pečiva a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme olej. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 40 minut a necháme vychladnout na mřížce.
Lučinu, tvaroh, smetanu a cukry krátce vyšleháme do pevna, ale pouze zvolna, aby náplň nezačala řídnout.
Vychladlý korpus vrátíme do čisté formy, potřeme krémem a dáme do lednice asi na hodinu. Z rozpuštěné čokolády a smetany připravíme polevu, po zchladnutí (nepatrně vlažné) přelijeme na dort. Vložíme na chladničky a necháme 12 hodin chladit.


Povidlové rohlíčky

2. března 2014 v 8:36 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 kostka droždí
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 500 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 rovné lžičky soli
  • citronová kůra
  • švestková povidla
  • 1 vejce na potírání
  • mák na posypání
Postup:
Do robotu nasypeme mouku, na okraj mísy dáme sůl a prášek do pečiva. Uprostřed uděláme důlek a do něj nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme nakynout kvásek. Potom přidáme citronovou kůru, žloutky, olej, zbytek mléka a vypracujeme těsto, které nedáváme vykynout.Těsto rozdělíme na 6 - 8 kousků, každý rozválíme do kruhu a nakrájíme na 8 výsečí. Na každou dáme ochucená švestková povidla a zabalíme do rohlíčků. Rohlíčky přeložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20 minut.