Červenec 2014

Sterilovaná zelenina s cuketou

30. července 2014 v 10:29 Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 1 kg menší cukety
  • 1 kg paprik (různé barvy)
  • 2 kg vyzrálých rajčat
  • 500 g cibule
  • 100 ml oleje
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička citronového tymiánu
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička bazalky
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • chilli paprika nebo omáčka
Postup:
Zeleninu dobře omyjeme. Papriky zbavíme semeníku a nakrájíme na kousky. Cuketu zbavíme měkké části se semínky a rozkrájíme i se slupkou. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky. Rajčata nařízneme na vrchu do kříže, vložíme na chvilku do horké vody a přendáme do studené, Potom je oloupeme a také nakrájíme.
Do kastrolu nalijeme olej a na něm osmahneme cibuli do sklovita. Vsypeme pokrájenou cuketu a papriky, dusíme 3 - 5 minut, přidáme rajčata a spolu podusíme další cca 3 minuty. Pokud jsou rajčata hodně šťavnatá, můžeme odebrat šťávu do kastrolku a nechat ji zredukovat. Směs osolíme, dodáme drobně nasekané bylinky, chilli (dávám chilli omáčku), lisovaný česnek podle chuti a necháme chvilinku povařit. Směsí naplníme skleničky, uzavřeme víčky a sterilujeme cca 25 minut při 80°C.
Směs používám na pizzu (proto víc vyvářím šťávu), lasagne, pod maso při pečení nebo dušení a pod.


Cuketové soudečky

27. července 2014 v 10:04 Zelenina
Rozpis:
  • větší cuketa
  • 250 g mleté plece
  • 1 vejce
  • 1 lžíce Hrašky (složení zde)
  • koření Medvědí gril, sůl
  • 20 - 30g másla
Postup:
Smícháme mleté maso, Hrašku, vejce a koření. Omytou neoloupanou cuketu nakrájíme na cca 6 cm špalíčky a vykrojíme z nich měkkou část se semínky. Mírně osolíme a naplníme masovou směsí. Dno zapékací misky pokryjeme tenkými plátky másla a vložíme cuketové soudečky. Posypeme kořením, nepatrně podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou nebo alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C. Po dvaceti minutách dopékáme podle velikosti cukety dalších 15 - 20 minut nepřikryté. Cuketa musí být ještě trochu křupavá.
Pokrm je vhodný pro bezlepkovou dietu.


Kynutý koláč s tvarohem a meruňkami

26. července 2014 v 21:51 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis těsto:
  • 125 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 ml oleje
  • 1/3 kostky droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g soli (cca 3/4 lžičky)
  • 450 g hladké mouky
Tvarohová náplň:
  • 400 g tvarohu v kostce
  • 2 malá vejce
  • vanilkový cukr
  • cukr krupice podle chuti
  • citronová kůra
  • meruňky
  • drobenka
Postup:
Do mísy robota nebo do pekárny nalijeme vlažné mléko, přidáme cukr, rozdrobené droždí a olej. Necháme chvilku vzejít kvásek a přisypeme mouku smíchanou se solí. Zaděláme těsto, které necháme nakynout. Zkynuté přendáme do koláčové formy vymazané máslem. Rukou ho rozprostřeme i na boky formy.
Tvaroh smícháme s cukry, žloutky, citronovou kůrou a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Kraje koláče potřeme mírně olejem. Náplň rozetřeme na těsto, poklademe půlkami meruněk a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 -180°C cca 40 minut.


Banánové lívance

24. července 2014 v 23:20 Sladké pokrmy
Rozpis:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 velké zralé banány
  • cca 150 ml mléka
  • 1 lžíce oleje
  • citronová šťáva
  • špetka soli
  • zakysaná smetana a ovoce na zdobení

Postup:
Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Banány rozmačkáme vidličkou a pokapeme citronovou šťávou (zabrání zhnědnutí). Mléko rozšleháme s vejcem a olejem, vmícháme banány a a sypkou směs. Pokud je potřeba, přidáme mléko - záleží na velikosti banánů. Smažíme na nepatrně vymazaném lívanečníku. Podáváme třeba se zakysanou smetanou a zdobíme sezonním ovocem.
Inspirace: internet - mírně upraveno.


Strouhanková kuřecí prsa

22. července 2014 v 15:06 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 3 velká kuřecí prsíčka
  • 80 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • malý hrnek (60 g) strouhané Goudy
  • malý hrnek (60 g) strouhanky
  • sladká paprika, pepř, sůl
  • olej
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na menší řízky a mírně naklepeme. Smícháme strouhanku se strouhaným sýrem a paprikou. Maso osolíme a opepříme. V kastrolku si rozpustíme máslo, vmícháme lisovaný česnek a ve směsi obalíme maso. Plátky masa dále obalíme v připravené strouhance s přísadami. Vložíme do pekáčku mírně vymazaného olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 30 minut. Při pečení podlijeme několika lžícemi vody.
Inspirace: Obľúbené recepty - mírně upraveno

Patizonový špíz

21. července 2014 v 9:42 Zelenina
Rozpis:
  • patizon
  • cibule
  • paprika
  • libová anglická slanina
  • grilovací nebo jiné pikantní koření
  • sůl
  • olej
Postup:
Patizon oloupeme, překrojíme, odstraníme měkkou část se semínky a nakrájíme plátky, které potom nakrájíme na kousky. Obalíme v koření a pokud je potřeba i dosolíme. Nakrájíme cibuli, papriku a libovou slaninu. Kousky okořeněného patizonu napichujeme střídavě s cibulí, anglickou a paprikou. Vložíme na pánev s malým množstvím oleje a pozvolna opékáme.
Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.

Cuketové palačinky

20. července 2014 v 15:17 Zelenina
Rozpis:
  • 1 střední cuketa (700 g nastrouhané)
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • cca 120 - 150 g strouhanky
  • česnek, sůl, pepř
  • olej na smažení
Postup:
Cuketu oloupeme, rozkrojíme, odstraníme měkkou část se semínky a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme vejce, lisovaný česnek, sůl, pepř a mouku. Přimícháme tolik strouhanky, aby těsto bylo tužší než na bramborák. Lžící těsto klademe na pánev s horkým olejem a smažíme po obou stranách do zlatova.


Těstovinový salát s tuňákem

17. července 2014 v 17:13 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 250 g těstovin
  • 1 konzerva tuňáka (filety)
  • 100 g žluté papriky
  • 100 g červené papriky
  • 50 g cibule
  • 130 g bílého jogurtu
  • 40 g majonézy
  • sůl, pepř, citronová šťáva
  • plocholistá petrželka nebo bazalka
Postup:
Těstoviny uvaříme, propláchneme a necháme vychladnout. Cibuli nakrájíme, vložíme do horké vody spařit, zcedíme a necháme také vychladnout. Těstoviny vložíme do mísy, přidáme drobně pokrájenou papriku, cibuli, jogurt, majonézu, zcezeného tuňáka a zamícháme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidáme pokrájenou petržel nebo bazalku.

Croissanty s čokoládou

15. července 2014 v 17:42 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 mírně vrchovatá lžička soli
  • 280 ml mléka
  • hladká mouka na vyvalování
  • vejce na potření
  • čokoláda na vaření
Postup:
Do mísy robotu přesijeme mouku, přidáme sůl, cukr, droždí a mléko. Zaděláme těsto a necháme přikryté v chladničce cca hodinu kynout. Potom z těsta rozválíme na pomoučněném válu obdélník, poklademe tenkými plátky másla, které jemně vtlačíme do těsta. Plát podélně i příčně na třikrát přeložíme. Zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na hodinu do ledničky. Toto opakujeme 3x. Potom těsto necháme zabalené v chladničce do druhého dne odležet.
Druhý den těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme obdélník. Nakrájíme na trojúhelníky a poklademe kousky čokolády (tentokrát jsem dala čokoládové pecičky). Zabalíme do tvaru croissantu a necháme na plechu s pečícím papírem kynout cca 20 minut. Po zkynutí potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme cca 15 minut.
Inspirace z internetu - upraveno.


Slaný koláč podle Dity P.

12. července 2014 v 23:34 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 150 g studeného másla (hery)
  • 1 vejce rozšlehané
  • 2 - 3 lžíce mléka
Náplň:
  • 1 lžíce oleje
  • 2 střední cibule nakrájené na klínky
  • 200 g slaniny drobně pokrájené
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 3 vejce
  • 80 ml smetany na vaření
  • 60 ml mléka
  • 30- 40 g strouhané Goudy
  • sůl, pepř
Postup:
Do velké mísy prosijeme mouku se solí a přidáme pokrájené máslo. Těsto zpracujeme prsty tak dlouho, až nám připomíná drobenku. Rychle přidáme a zapracujeme vejce s mlékem. Nehněteme dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničce alespoň 30 minut odpočívat.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a slaninu a opékáme do zlatava. Necháme vychladnout a přimícháme tymián.
Mezi dvěma pečícími papíry rozválíme těsto na placku, přendáme do mírně vymazané koláčové formy a prsty pečlivě vymačkáme do krajů. Těsto propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem a zatížíme hrachem nebo fazolemi. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 15 minut. Potom sundáme pečící papír s hrachem a pečeme dalších cca 12 minut, až je koláč zlatavý. V míse prošleháme vejce, smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř. Cibuli se slaninou rovnoměrně rozprostřeme na koláč, zalijeme sýrovou směsí a pečeme cca 25 minut, až je náplň zlatavá a pevná. Před podáváním necháme koláč ještě 10 minut odpočinout.
Z uvedených ingrediencí jsem upekla dva koláče o průměru 20 cm. Rozpis podle Dity je pro velkou koláčovou formu.

Sýrový koláč s broskvemi

10. července 2014 v 23:19 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g másla (hery)
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
Náplň:
  • 600 g lučiny (dala jsem domácí)
  • 1 zakysaná smetana
  • 6 lžic cukru
  • 5 lžic strouhaného kokosu
  • 2 rovné lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 broskve
Postup:
Na vál přesijeme mouku, propracujeme s máslem, cukrem a solí. Přidáme vejce, vypracujeme hladké těsto a zabalené do fólie necháme vychladit v chladničce. Z těsta vyválíme kulatý plát a vložíme do koláčové formy vystříkané olejem ve spreji. Propícháme dno koláče vidličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C zapéct na cca 20 minut.
Sýr smícháme se zakysankou, cukrem, kokosem a škrobovou moučkou. Předpečený koláč vyjmeme, naplníme náplní, poklademe kousky broskví a dáme dopéct 20 - 25 minut.


Meduňkový sirup

9. července 2014 v 9:49 Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 3 hrsti meduňky
  • 3 lžičky kyseliny citronové
  • 2 litry vody
  • 1/2 kg cukru
Postup:
Omyté a okapané listy meduňky a tenkou nať natrháme na drobné kousky a vložíme do třílitrové sklenice. Posypeme kyselinou citronovou a zalijeme převařenou vlažnou vodou. Zakryjeme víčkem a necháme louhovat 24 hodin. Potom zcedíme přes hustý plastový cedník nebo přes plátno. Ve výluhu rozpustíme cukr. Tento sirup neobsahuje konzervační látky, je třeba ho v krátké době spotřebovat. Pokud sirup chceme uchovat na pozdější spotřebu, nalijeme ho do sklenice, uzavřeme víčkem a sterilizujeme cca 10 minut při teplotě 80°C.
Sirup přidáváme do vody nebo čaje. Meduňka podle bylinkářů má uklidňovat, proto bychom ji neměli pít velké množství.

Velká smetanová bábovka s čokoládou

6. července 2014 v 22:25 Bábovky
Rozpis:
  • 300 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 žloutků
  • 50 ml rumu
  • špetka soli
  • 250 ml šlehačky
  • 1 zakysaná smetana
  • 450 g polohrubé mouky
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 100 g čokolády
  • z 5 bílků sníh
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • přesátá strouhanka na vysypání formy
Postup:
Žloutky, cukry, rum a špetku soli ušleháme do husté pěny. Přidáme šlehačku a zakysanou smetanu. Po částech zvolna zašleháme mouku s práškem do pečiva. Vmícháme nakrájenou čokoládu (dala jsem pokrájené čokoládové pecičky). Ušleháme bílky se špetkou soli, přisypeme vanilkový cukr a ušleháme dohusta. Sníh zlehka vmícháme do těsta, naplníme do formy a urovnáme. Pečeme při teplotě 150 - 160°C asi hodinu. Propečení zkontrolujeme špejlí. Upečenou bábovku necháme cca 10 minut ve formě stát, potom ji vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Inspirace: Sladkosti.net

Kuřecí stehna se žampiony

5. července 2014 v 23:16 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • kuřecí stehna
  • sterilované žampiony
  • pikantní koření
  • sůl, cibule
  • máslo, olej
Postup:
Kuřecí stehna očistíme, omyjeme, mírně osolíme a orestujeme na kousku másla a lžíci oleje. Přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme. Stehna posypeme pikantním kořením (dala jsem Cikánskou směs Petra Stupky), přidáme sterilované žampiony i s nálevem a trošku vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme, až budou stehna měkká a šťávu vydusíme na výpek. Pokud chceme omáčku, před vydušením zahustíme trochou mouky rozšlehanou ve vodě a povaříme. Nakonec můžeme přidat ještě smetanu a krátce povařit.
Recept mi poslala návštěvnice blogu paní Jana.


Mátový sirup

1. července 2014 v 10:19 Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 100 g máty
  • 1,5 l vody
  • 20 g kyseliny citronové
  • 1 kg cukru krystalu
Postup:
Mátové lístky a měkké stonky natrháme na kousky. Vložíme do velké sklenice, zasypeme kyselinou citronovou a zalijeme vlažnou převařenou vodou. Přiklopené víčkem necháme v chladnu vyluhovat 24 hodin. Potom přecedíme přes husté síto nebo plátýnko. Do výluhu nasypeme cukr a občas zamícháme. Když se cukr zcela rozpustí, nalijeme sirup do skleniček, uzavřeme víčkem a zavařujeme cca 10 minut při teplotě 80°C.