Prosinec 2014

Novoročenka 2015

31. prosince 2014 v 9:40 Přání

Příznivcům a návštěvníkům mého blogu přeji šťastný a radostný nový rok

prožitý ve zdraví a lásce ☼ ♥


Pomazánka s mrkví

31. prosince 2014 v 9:39 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 2 střední mrkve
  • 100 g šunkového salámu
  • 100 g eidamu
  • 100 g tatarské omáčky
  • sůl, pepř
Postup:
Mrkve omyjeme, oloupeme a nastrouháme najemno. Salám drobně pokrájíme a sýr nastrouháme také najemno. V míse smícháme mrkev se sýrem a salámem. Přidáme tatarskou omáčku, podle chuti pepř, sůl a všechno dobře promícháme.
Pomazánku mažeme na rohlíky nebo bagetu, posypeme tenkými kolečky jarní cibulky a můžeme ještě dozdobit salámem.

Novoroční medovník

31. prosince 2014 v 9:39 Dorty
Rozpis:
  • 450 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 150 g hery
  • 1 vejce
  • 5 lžic medu
  • 5 lžic mléka
  • 1 vrchovatá lžička sody
  • 2 lžičky kakaa
Krém:
  • 1 zkaramelizované Salko
  • 350 g másla
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
Na potření:
  • cca 75 ml převařené vody s rumem 1:1
  • mleté ořechy a rozdrobené upečené zbytky těsta
  • kousek marcipánu na dozdobení
Postup:
Všechny ingredience mimo mouky vložíme do kotlíku a ve vodní lázni šleháme do zkaramelizování. Hmotu za občasného zamíchání necháme vychladnout, přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na 8 dílů, z kterých vyvalujeme tenké placky a pomocí pokličky vykrajujeme kola. (Vyvaluji na pečícím papíru a přesunu s ním na plech.) Pečeme při teplotě 190°C cca 4 minuty. Zbylé odřezky upečeme s pláty a potom použijeme rozdrobené s ořechy na posyp.
Na krém si svaříme nesladký pudink. Do změklého másla zašleháme Salko a vešleháme zchladlý pudink. Krémem slepujeme placky potřené rumovou vodou. Celý dort potřeme krémem, okraje posypeme ořechy s drobečky a dozdobíme.


Kroužky z nivy

30. prosince 2014 v 23:39 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis:
  • 220 g hladké mouky
  • 200 g jemně strouhané nivy
  • 200 g změklé hery
  • 1 žloutek
  • mouka na vyvalování
  • vejce na potření
  • mák
Postup:
Mouku prosijeme na vál, přidáme nivu, heru a žloutek. Zaděláme hladké těsto a necháme v chladničce odležet. Těsto rozválíme na plát 4mm silný a vykrajujeme kroužky. Přeložíme je na plech s pečící fólií nebo papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 12 minut. Kroužky sundáme z plechu a necháme vychladnout.



Barevné kokosové řezy

22. prosince 2014 v 19:52 Cukroví
Rozpis:
  • 250 g jemně mletého kokosu
  • 1 konzerva Salka
  • cca 180 g cukru moučky
  • 2 lžíce Malibu (kokosového likéru)
  • 2 lžíce kakaa
  • červená cukrářská gelová barva
  • moučkový cukr na podsypání při vyvalování
  • strouhaný kokos na posypání
Postup:
Smícháme cukr, kokos, kokosový likér a slazené kondenzované mléko ( necelou 1/4 Salka si necháme stranou na promázání). Dobře promícháme a cukru přidáme tolik, aby nám vznikla tuhá hmota. Rozdělíme ji na 3 části. Jednu necháme bílou, druhou obarvíme červenou potravinářskou barvou a do třetí části vpracujeme kakao. Z každé části vyválíme na nepatrně pocukrovaném pečícím papíru plát ( nejlépe přes potravinářskou fólii). Pláty skládáme na sebe a slepujeme je zbylým kondenzovaným mlékem. Takto slepený řez rozkrojíme na dvě poloviny. Jednu polovinu potřeme mlékem, druhou na ni položíme a zlehka přimáčkneme. Povrch potřeme opět kondenzovaným mlékem a posypeme kokosem. Necháme v chladnu zatuhnout do druhého dne. Zarovnáme okraje a nakrájíme.


Copánky z bůčku

17. prosince 2014 v 22:18 Vepřové maso
Rozpis:
  • libový vepřový bok bez kosti
  • cibule
  • grilovací koření nebo jiné pikantní
  • sůl
Postup:
Z libového bůčku nakrájíme pruhy. Rozdělíme je na tři tenké proužky, ale na jednom konci nedokrojíme. Z nich potom pleteme copánky. Na dno pekáčku dáme vrstvu cibule pokrájené na tenká půlkolečka. Copánky položíme na cibuli, posypeme grilovacím kořením nebo kořením podle vlastní chuti a pokud je potřeba, dosolíme. Podlijeme trochou vody a zvolna pečeme zakryté pokličkou. Když jsou copánky téměř měkké, pokličku odstraníme. Maso dopečeme a necháme mírně zezlátnout.
Inspirace: přišlo mi emailovou poštou.



Kokosová srdíčka

14. prosince 2014 v 11:00 Cukroví
Rozpis kakaové těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g másla nebo hery
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
Nepečená bílá hmota:
  • 140 g mletého kokosu
  • 160 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 120 g sušeného mléka
  • 1 bílek
  • rum podle chuti
  • trochu krému zde
  • bílá čokoláda na postříkání
Postup:
Z uvedenýchn ingrediencí vypracujeme kakaové těsto a necháme v chladnu odpočinout. Těsto rozválíme a vykrajujeme srdíčka, přendáme na plech s pečícím papírem a upečeme při teplotě 170°C.
Propracujeme kokos, cukr, sušené mléko, máslo, bílek a rum. Tvoříme kuličky, které obalíme v cukru a vmáčkneme do formiček. Vyklepneme a necháme do druhého dne zatuhnout.
Krémem slepujeme s kakaovými srdíčky. Povrch můžeme postříkat bílou čokoládovou polevou.
Inspirace: Helenčino pečení - mírně upraveno.


Makové slzičky

13. prosince 2014 v 22:43 Cukroví
Rozpis:
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 60 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mletého máku
  • mouka na vyvalování
  • višňová marmeláda na slepování
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr a mletý mák. Přidáme změklé máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout. Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát cca 3 mm silný, vykrajujeme slzičky a v polovině z nich ještě vykrojíme malé kolečko. Slzičky pečeme na plechu s pečící fólií nebo papírem v troubě vyhřáté na 160°C. Ještě horké slzičky přeložíme na rovnou podložku a necháme vychladnout. Slepujeme višňovou marmeládou.
Kamarádka ještě potírá vrchní slzičky citronovou polevou. Nám víc chutnají nepolévané - nejsou tak sladké.

Kokosové dortíčky

12. prosince 2014 v 15:14 Cukroví
Rozpis:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g hery nebo másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
Krém:
  • 150 ml mléka
  • 80 g mletého kokosu
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g dětských piškotů
  • 100 g másla
  • rum
Na dokončení:
  • čokoládová poleva
  • vločky z marcipánu
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme kolečka, přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při teplotě 170°C.
Na krém si svaříme mléko, cukr, kokos a necháme vychladnout. Přidáme rozdrcené piškoty a rum. Změklé máslo utřeme a smícháme s kokosovou hmotou.
Vychladlá kolečka slepujeme krémem. Necháme v chladu zatuhnout, vrchní kolečko namáčíme v čokoládě a zdobíme marcipánovou vločkou.
Inspirace: Helenčino pečení - nepatrně upraveno.


Kolečka s karamelovou náplní

12. prosince 2014 v 9:32 Cukroví
Rozpis:
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 60 g cukru moučky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • mouka na vyvalování
Náplň:
  • 1 balíček (90 g) Toffo (bonbóny Orion)
  • 50 ml šlehačky
  • 70 g másla
Na zdobení:
  • mléčná čokoládová poleva
  • barevný kokos nebo mleté ořechy
Postup:
Z mouky, cukru, másla, žloutků, skořice a citronové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladnu odpočinout. Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát a vykrájíme kolečka. Přendáme je na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 160°C.
Bonbóny nasypeme do kastrolku, zalijeme smetanou a na mírném ohni za stálého míchání necháme rozpustit. Směs necháme zchladnout a jestě než zcela ztuhne, rozmícháme ji se změklým máslem.
Vychladlá kolečka slepíme po dvou krémem. Na povrchu polijeme rozehřátou čokoládou a ještě než poleva zatuhne, posypeme kokosem nebo ořechy.

Domácí Ferrero Rocher

5. prosince 2014 v 16:55 Pralinky
Rozpis:
  • 180 g lískooříškových oplatek (Tatranky, Horalky, Zlaté oplatky,...)
  • 450 g Nutelly
  • 50 g lískových oříšků drobně posekaných(bez slupky)
  • 100 g lískových oříšků (bez slupky)
  • 100 g čokolády na vaření
  • kousek ztuženého tuku
Postup:
Lískové oříšky dáme na pekáček a vložíme do trouby vyhřáté na 100°C. Necháme cca 10 minut a občas promícháme. Potom oříšky promneme v utěrce, tak z nich odstraníme slupku.
Plněné oplatky nastrouháme, přidáme 50 gramů drobně posekaných oříšků a Nutellu. Dobře promícháme a směs vložíme do chladničky ztuhnout. Pomocí lžiček odebíráme kousky hmoty a tvarujeme kuličky. Obalujeme v posekaných lískových oříšcích a necháme opět vychladit v ledničce. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s tukem a vychlazené kuličky namáčíme. Dáváme na tácek vyložený fólií a necháme zatuhnout čokoládu. Nakonec vkládáme do papírových košíčků.
Inspirace: Adriany blog

Klášterní rohlíčky

4. prosince 2014 v 18:31 Cukroví
Rozpis:
  • 210 g hladké mouky
  • 160 g hery (másla)
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g mletých ořechů
  • 50 g čokolády na vaření
  • 1 žloutek
Na zdobení:
  • 100 g čokoládové polevy
  • 50 g strouhaného kokosu
Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme jemně strouhané ořechy, cukr, rozpuštěnou čokoládu, heru a žloutek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout - nejlépe do druhého dne. Ze ztuhlého těsta postupně tvoříme váleček, nakrájíme na menší dílky, ze kterých uděláme kuličky, z nich vytvarujeme rohlíčky a přendaváme je na plech s pečící fólií nebo s papírem. Vložíme je do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme. Rohlíčky jsou křehké, proto je necháme vychladnout na plechu.
Vychladlé rohlíčky namáčíme do poloviny v rozpuštěné čokoládové polevě a sypeme kokosem.


Domácí sulc

2. prosince 2014 v 10:54 Vepřové maso
Rozpis:
  • 1 vepřové koleno
  • 2 - 3 vepřové nožičky
  • cca 800 ml vody
  • 2 bobkové listy, kuličky nového koření
  • celý pepř, sůl
  • cca 150 g kořenové zeleniny do vývaru
  • 1 menší mrkev a kousek celeru do sulcu
  • ocet na dochucení
Postup:
Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou a necháme "přejít varem". Potom vodu z masa slijeme, zalijeme čistou studenou vodou, přidáme zeleninu, koření a osolíme. Vaříme cca 2,5 hodiny. Potom nalijeme lžíci vývaru na talířek a necháme vychladnout - tak zjistíme, zda vývar už rosolovatí. Pokud není tuhý, musíme vařit déle a opět vyzkoušet.
Když vzorek ztuhne, můžeme maso vyjmout, vykostit a pokrájet, vývar zcedit a znovu dát vařit. Přidáme pokrájenou mrkev, celer a pokrájené libové maso z kolena. Povaříme do změknutí zeleniny, ale musí být ještě křupavá. Je možné přidat i další ingredience (hrášek, sterilované žampiony, vařená vejce a pod.). Z vývaru sebereme tuk, dochutíme octem a pokud je potřeba, dosolíme.
Připravíme si formu, vyloženou fólií nebo menší formičky. Sulc vlijeme do forem a necháme do druhého dne zatuhnout.
Potom ještě stáhneme zbytek tuku z povrchu a sulc vyklopíme z formy.
Podáváme s cibulí, octem a můžeme dopepřit.
Inspirace: Menu domů - upraveno.