Březen 2015

Tvarohové žabky

29. března 2015 v 20:10 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 220 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra
Náplň:
  • 250 g tvarohu v kostce
  • 40 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce solamylu
  • 20 g zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • hladká mouka na vyvalování
  • 1 žloutek na potření
Postup:
Přesijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, máslo, vejce, sůl a citronovou kůru. Zaděláme hladké těsto a necháme ho 15 - 20 minut odpočinout.
Tvaroh vyšleháme s cukry, citronovou kůrou, žloutkem, zakysankou a solamylem.
Z těsta utvoříme váleček, který rozdělíme na 12 stejných dílků a z nich uděláme kuličky, které necháme cca 5 minut odpočinout. Z kuliček vyválíme oválky, na polovinu vložíme tvarohovou náplň a překryjeme druhou polovinou těsta. Přendáme na plech s pečící fólií nebo papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem s troškou vody. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme 18 - 20 minut.
Inspirace z internetu - upraveno.


Lví sušenky

28. března 2015 v 13:56 Velikonoce
Rozpis:
  • 440 g hladké mouky
  • 250 g másla (hery)
  • 140 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vanilkového pudinku
  • 2 lžíce kakaa
  • čokoláda na zdobení
Postup:
Vyšleháme máslo s cukry, žloutky a rozdělíme na polovinu. Do jedné poloviny vyšlehané směsi přidáme 220 g mouky, 2 lžíce vanilkového pudinku a vypracujeme těsto. Také z druhé poloviny směsi, 220 g mouky a kakaa vypracujeme těsto.
Ze světlého těsta uděláme váleček o průměru cca 3 cm a 30 cm dlouhý. Z tmavého těsta vyválíme mezi dvěma fóliemi obdélník 30 cm dlouhý a cca 14 cm široký, aby šel omotat okolo světlého válečku. Omotaný váleček uhladíme a opatrně srovnáme nerovnosti. Potom ho zabalíme do fólie a vložíme do chladničky ztuhnout.
Ztuhlý váleček nakrájíme na 5 - 6 mm silné plátky. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 - 180°C cca 12 minut. Po vychladnutí lvíčky dozdobíme rozehřátou čokoládou pomocí párátka. Na ouška lze také použít kousky mandlí před pečením.
Inspirace z internetu - upraveno.


Špízy z vepřových líček

22. března 2015 v 10:18 Vepřové maso
Rozpis:
  • 5 vepřových líček
  • 15 - 20 kousků anglické slaniny
  • 15 -20 kousků červené a žluté papriky
  • 1 velká cibule
  • grilovací nebo jiné pikantní koření
  • sůl, 2 lžíce sojové omáčky
  • 3 - 4 lžíce oleje na pánev
  • 3 špejle
Postup:
Vepřová líčka omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Okořeníme medvědím grilem nebo jiným pikantním kořením. Na špejle střídavě napichujeme kousky masa, anglické, cibule a paprik. Špízy zprudka opečeme na horkém oleji, podlijeme asi 200 ml horké vody nebo vývaru a přidáme 2 lžíce sojové omáčky. Dusíme pod pokličkou do změknutí masa a podle potřeby podléváme. Nakonec necháme vodu vysmahnout .


Jablečný koláč s drobenkou

20. března 2015 v 19:07 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis těsto:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 180 g másla
  • 180g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
Drobenka:
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1/2 lžička mleté skořice
  • 6 středně velkých jablek
Postup:
Jablka oloupáme a nastrouháme. Změklé máslo ušleháme s cukrem, vejci a přišleháme tvaroh. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozložíme na plech s pečící fólií nebo papírem. Povrch poklademe strouhanými jablky a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 40 - 45 minut.


Margot kolečka

15. března 2015 v 14:35 Cukroví
Rozpis:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla (hery)
  • 100 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • špetka citronové kůry
Náplň:
  • 150 g čokolády Margot
  • 200 g másla
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 3 lžíce likéru Margot (nebo rumu)
  • čokoládová poleva
  • 50 g čokolády Margot na posypání
Postup:
Na vál přesijeme mouku, přidáme máslo, cukr, vejce, citronovou kůru, zaděláme hladké těsto a vložíme do chladničky proležet. Z těsta vyválíme plát 3 mm silný a vykrajujeme kolečka. Pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě vyhřáté na 160°C cca 15 minut.
Utřeme máslo s cukrem a vmícháme jemně strouhanou čokoládu a likér. Vychladlá kolečka slepujeme náplní a po jejím zatuhnutím poléváme čokoládovou polevou a posypeme strouhanou Margot.


Listový chlebíček s krémem

13. března 2015 v 22:12 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis:
  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce na potření
Krém:
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 30 ml rumu
  • 1 plechovka mandarinek
  • moučkový cukr na posypání
Postup:
Listové těsto rozválíme na plát 3 mm silný. Rozkrájíme ho na obdélníky 12 x 8 cm, přendáme je na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlenaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 minut. Necháme vychladnout a obdélníčky vodorovně rozkrojíme.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme za stálého míchání vychladnout. V misce ušleháme máslo a přišleháme rozšlehaný pudink. Dochutíme rumem a vyšleháme na hladký krém.
Krémem naplníme cukrářský sáček s trubičkou a nastříkáme na spodní díl chlebíčků. Ozdobíme mandarinkami a na povrch položíme horní díl korpusu. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Inspirace: Tina.


Plněné knedlíky

12. března 2015 v 16:48 Vaření v parním hrnci Tefal
Rozpis:
  • 500 g brambor vařených ve slupce
  • 150 g hrubé mouky
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
Náplň:
  • 400 g uzené slaniny
  • 4 vejce
  • pažitka, sůl
Na obalení:
  • 120 g strouhanky
  • 100 g másla
Postup:
Brambory oloupeme a zchladlé nastrouháme. Přidáme mouku, změklé máslo, sůl, vejce a vypracujeme těsto. Necháme asi půl hodiny uležet.
Slaninu nakrájíme na kostičky, osmažíme, přidáme vejce a připravíme tuhou smaženici. Ochutíme solí, pepřem a pažitkou.
Z těsta uděláme váleček, rozkrájíme na 12 -16 dílků. Každý dílek zploštíme dlaní, na něj dáme připravenou smaženici a vytvarujeme knedlíky. Vaříme v parním hrnci nebo ve slané vodě cca 15 minut.
Strouhanku osmažíme na másle a uvařené okapané knedlíky v ní obalíme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.


Zapečená brokolice s květákem

11. března 2015 v 16:58 Zelenina
Rozpis:
  • 250 g růžiček brokolice
  • 250 g růžiček květáku
  • 3 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýru (Gouda)
  • pepř, muškátový oříšek
  • sůl, pažitka
  • máslo na vymazání zapékací misky
Postup:
Růžičky brokolice i květáku uvaříme do poloměkka (každé zvlášť) a necháme okapat. Zapekácí misku vymažeme máslem, narovnáme předvařenou brokolici s květákem a posypeme cca 2/3 strouhaného sýra. V misce rozšleháme vejce, přidáme zakysanou smetanu, pokrájenou pažitku, sůl, pepř a nastrouháme muškátový oříšek. Směs dobře prošleháme a nalijeme do misky na brokolici s květákem a sýrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a zapékáme cca 20 minut. Vyjmeme z trouby, posypeme zbytkem sýru a necháme v troubě zezlátnout.


Bingo řezy - nepečené

7. března 2015 v 9:12 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 650 g BEBE sušenek
  • 1,2 l mléka
  • 1 pudink karamel
  • 1 pudink pistácie
  • 1 pudink vanilka
  • 120 g cukru krupice
  • 350 ml šlehačky
  • ztužovač šlehačky
Postup:
Použila jsem formu na koláč Zenker s odnimatelným okrajem (40 x 25 cm). Pokud bude forma menší, spotřebujete méně sušenek a vrstva pudinku bude vyšší.
Bebe sušenky narovnáme do formy. Uvaříme si klasickým způsobem karamelový pudink ze 400 ml mléka a 40 g cukru. Ihned ho rozetřeme na sušenky a poklademe další vrstvou sušenek. Dále si uvaříme stejným způsobem třeba vanilkový pudink a postup opakujeme. Nakonec pistáciový pudink a navrch narovnáme poslední vrstvu sušenek. Necháme zchladnout, nejlépe přes noc. Z formy uvolníme okraj a řezy potřeme šlehačkou ušlehanou se ztužovačem. Zarovnáme okraje řezů a nakrájíme. Můžeme ještě dozdobit šlehačkou, nebo pouze posypat strouhanou čokoládou, čokoládovou rýží, nebo jinak dozdobit.
Inspirace: Nápady-návody.sk - upraveno.

Medvídci s mandlí

6. března 2015 v 17:57 Cukroví
Rozpis:
  • 380 g hladké mouky
  • 250 g másla (hery)
  • 120 g cukru moučky
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka strouhané citronové kůry
  • mandle, kakao
Postup:
Na vál přesijeme mouku, přidáme cukry, máslo, vejce, citronovou kůru a zaděláme hladké těsto, které necháme v chladničce cca hodinu odpočinout. Z těsta vyválíme plát, tloušťku zvolíme podle velikosti formičky. Vyvalovala jsem plát silný 3 mm, vykrajovala formičkou 8 cm vysokou. Medvídky přendáme na plech s pečícím papírem, naznačíme si špejlí oči, pro čumáček uděláme do těsta dírku a do ní vložíme kuličku z těsta. Doprostřed tělíčka vložíme mandli a přitlačíme na ni obě packy. Ze zbytků těsta můžeme vytvarovat rohlíčky nebo dát medvídkům do náruče jiné vykrojené a popřípadě kakaem obarvené tvary místo mandlí. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme cca 15 minut.
Inspirace: Albert - pekla jsem medvídky z lineckého těsta. S těstem uvedeným v časopise se špatně pracovalo - lámalo se.


Vepřová plec na houbách

2. března 2015 v 19:31 Vepřové maso
Rozpis:
  • 750 - 800 g vepřové plece
  • 30 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • 2 střední cibule
  • 3 - 4 lžíce drcených sušených hub
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
Postup:
Vepřové maso nakrájíme na plátky a přes potravinářskou fólii naklepeme. Maso osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a na másle s olejem opečeme do zlatava. Plátky vyjmeme na talíř, na výpeku osmahneme cibuli, plátky opět vrátíme do pánve, přidáme drcené houby a zalijeme horkou vodou. Přidáme mletý kmín a dosolíme. Za občasného zamíchání dusíme do změknutí, popřípadě dusíme v papiňáku. Pokud je potřeba, omáčku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Když plátky dobře v mouce obalíme, zahuštění není už potřeba.
Příloha: rýže, těstoviny, knedlíky,...


Bratislavský koláč

1. března 2015 v 14:34 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • tuk na vymazání plechu
Náplň:
  • 250 g rybízové marmelády
  • 200 g mletých ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 ml rumu
  • čokoládová poleva
  • sekané ořechy na posypání
Postup:
Na vál prosejeme mouku, přidáme perníkové koření,sodu, cukr, máslo, vajíčka, mléko a rozdrobené droždí. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři stejné díly.
Každý díl rozválíme na placku 35 x 25 cm. První placku položíme na plech vymazaný tukem, potřeme polovinou džemu, posypeme polovinou ořechů smíchanou s moučkovým cukrem a pokropíme cca 50 ml rumu. Zakryjeme druhou plackou a celý postup zopakujeme. Navrch položíme třetí placku a necháme na teplém místě cca hodinu kynout. Potom koláč propícháme špejlí (přes všechny vrstvy), vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 - 40 minut.
Po upečení necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme ořechy. Po zatuhnutí polevy koláč nakrájíme.
Inspirace: Tina - upraveno.