Srpen 2015

Tvarohovo-jogurtový dort s ovocem

29. srpna 2015 v 21:59 Dorty
Rozpis piškot:
  • 3 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce teplé vody
  • 1 lžíce oleje
Krém:
  • 2 tučné tvarohy ve vaničce
  • 500 g hustého jogurtu
  • 150 - 180 g cukru (podle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g jemně strouhaného kokosu
  • 75 g ztužovače za studena (1,5 balíčku)
  • cca 300 g ovoce (použila jsem maliny, ostružiny, hroznové víno, meruňkový a višňový kompot)
  • ovoce na zdobení
  • želatinová poleva

Postup:
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny, přišleháme vodu a olej. Nakonec vmícháme přesátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme do formy o průměru 28 cm, vystříkané olejem ve spreji nebo vymazané a vysypané jemnou strouhankou. Upečeme v troubě vyhráté na 190°C. Upečený piškot necháme na mřížce vychladnout a vložíme ho zpět do umyté formy.
Na krém vyšleháme uvedené ingredience a nakonec vmícháme ztužovač připravený podle návodu na obalu. Polovinu hotového krému natřeme na piškot, poklademe kousky nebo celým ovocem (podle velikosti) a potřeme zbytkem krému.
Povrch ozdobíme ovocem a zalijeme želatinou. Necháme v ledničce ztuhnout a vychladit.


Karásci

28. srpna 2015 v 21:34 Chléb a pečivo
Rozpis:
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 600 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 100 g sádla (rozehřátého,vlažného)
  • 1 lžíce soli
  • vejce na potření
  • mák a sezam na posypání
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a necháme vykynout. Potom z těsta nakrájíme stejně velké kousky, z nich vyválíme úzké válečky, ze kterých upleteme houstičky. Přeložíme je na plech s pečící fólií nebo papírem a necháme opět nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 190°C cca 30 minut (podle velikosti houstiček).

Zelnačka

20. srpna 2015 v 23:23 Polévky
Rozpis:
  • 400 - 450 g kysaného zelí (1 sáček)
  • 500 g brambor
  • 150 g slaniny nebo uzeného masa
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 - 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíce sladké papriky
  • sůl, pepř
  • 2 bobkové listy
  • 1 - 2 kuličky nového koření
Postup:
Kysané zelí scedíme a pokrájíme. Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme papriku a krátce osmahneme. Vložíme zelí, zalijeme cca litrem vody a dáme koření. Zamícháme a vaříme do změknutí zelí (20 - 25 min.). Oloupané pokrájené brambory uvaříme a vodu z nich scedíme do zelí, pokud je potřeba přidáme ještě vodu. Mouku rozmícháme v trošce vody, vlijeme do polévky, zamícháme a povaříme. Z polévky vyjmeme bobkový list a nové koření. Přidáme brambory a zakysanku, zamícháme a pokud je potřeba, ještě dosolíme. Polévka je ještě lepší druhý den - proleželá.
Z tohoto množství je cca 6 - 8 porcí.

Dušené kotlety se zeleninou

19. srpna 2015 v 9:42 Vepřové maso
Rozpis:
  • 3 vepřové kotlety
  • 30 - 50 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 malé cukety
  • 2 - 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 paprika
  • 3 - 4 rajčata
  • sůl, pepř
  • 3 - 4 snítky tymiánu
Postup:
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánví s máslem a olejem. Mírně podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka. Potom maso uložíme na teplé místo - bude použito až při servírování. Na pánev do výpeku dáme cibuli nakrájenou na malé klínky, česnek pokrájený na plátky a chvilku orestujeme. Postupně vkládáme nakrájenou mrkev, cuketu a papriku. Zeleninu osolíme, opepříme a přidáme lístky tymiánu. Nakonec dáme nakrájená oloupaná rajčata a ještě chvilku podusíme - zelenina musí zůstat křupavá.
Podáváme s dušenými kotletami a vařenými brambory. Povrch zeleniny můžeme posypat strouhaným parmezánem.


Borůvkový koláč z třeného těsta

18. srpna 2015 v 22:44 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 4 vejce
  • 125 ml oleje
  • 150 ml vody
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 350 g polohrubé mouky
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • borůvky
  • drobenka
Postup:
Cukry ušleháme se žloutky a postupně zašleháme olej. Přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru, vodu a zamícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyššími okraji a urovnáme. Posypeme borůvkami (cca 3/4 litru) a drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 - 170°C.
Po vychladnutí koláč nakrájíme a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.


Falešná kuřecí stehýnka

17. srpna 2015 v 23:38 Mleté maso
Rozpis:
  • 750 g libové vepřové plece
  • 1 cibule
  • česnek, sůl,
  • koření podle chuti
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • 500 g listového těsta
  • vejce na potření
  • sezamová semínka
  • silné slané tyčinky
Postup:
Maso umeleme s cibulí a česnekem, přidáme koření podle chuti (použila jsem Krkovičku gril - P. Stupky, kmín a sůl), vejce a trochu strouhanky. Směs dobře propracujeme. Z listového těsta vyválíme plát a nakrájíme dlouhé proužky. Silné tyčky obalíme trochou mletého masa a ovineme listovým těstem. Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme na plech s pečícím papírem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C do zezlátnutí těsta. Podáváme se zeleninou.


Sušenky z arašídového másla bez mouky

2. srpna 2015 v 8:00 Cukroví
Rozpis:
  • 250 g arašídového másla s kousky arašídů
  • 150 g cukru moučky
  • 1 menší vejce + 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • čokoládové čočky na zdobení
Postup:
Arašídové máslo (použila jsem arašídový krém s kousky arašídů z Lidlu), cukry, žloutek a vejce ušleháme. Ze vzniklé hmoty uděláme kuličky velikosti vlašského ořechu a přendáme je na plech s pečícím papírem. Na kuličky vmáčkneme čokoládovou "čočku" nebo kousek čokolády. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 10 - 12 minut.
Inspirace: z internetu - upraveno.