Září 2015

Bublanina s borůvkami a malinami

30. září 2015 v 23:41 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 3 vejce
  • 80 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 150 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • tuk a jemná strouhanka na pekáček
  • 200 g malin
  • 200 g borůvek
  • skořicový cukr
  • 2 lžíce hrubé mouky
Postup:
Změklé máslo, žloutky a cukr vyšleháme do pěny. Do ušlehané hmoty vlijeme mléko, přesijeme mouku s práškem do pečiva a šlehačem prošleháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Těsto rozetřeme na vymazaný a jemnou strouhankou vysypaný pekáček. Ovoce obalíme v hrubé mouce a rozložíme na těsto. Posypeme skořicovým cukrem, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25 - 30 minut.


Punčová roláda

29. září 2015 v 10:36 Řezy a rolády
Rozpis piškot:
  • 3 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g polohrubé mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce oleje
Jahodový piškot:
  • 2 vejce
  • 40 g cukru krupice
  • 20 g polohrubé mouky
  • 1 sáček jahodového pudinku
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce oleje
Krém:
  • 300 ml mléka
  • 70 g másla
  • 30 - 50 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g jahodového džemu
  • 100 ml punče
  • 2 lžíce jahodového sirupu
Na dohotovení:
  • 1/2 sáčku práškové citronové polevy (od Vitany)
  • gelová barva
  • motýlci na ozdobení
Postup:
Na světlý korpus vyšleháme vejce s cukry do husté pěny. Vmícháme mouku s kypřícím práškem a olej. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 10 minut. Sundáme z plechu a necháme na papíru zchladnout, potom papír odtrhneme.
Na jahodový korpus vyšleháme vejce s cukrem do husté pěny. Vmícháme mouku s kypřícím práškem, pudinkem a olejem. Pečeme stejně jako světlý korpus.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Vyšleháme máslo a věšleháme do něj pudink.
Světlý korpus přeložíme na čistý pečící papír. Povrch potřeme džemem, položíme jahodový korpus a pokapeme směsí punče smíchaného se sirupem. Potřeme krémem a pomocí papíru stočíme do rolády. Roládu zabalíme pevně do papíru a necháme v ledničce ztuhnout.
Práškovou polevu zředíme několika kapkami vody a obarvíme gelovou barvou. Polevou přestříkáme roládu a dozdobíme motýlky.
Inspirace: Tina - upraveno

Piškotové řezy s tvarohem

27. září 2015 v 21:16 Řezy a rolády
Rozpis těsto:
  • 4 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g mletého máku
Náplň:
  • 150 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g měkkého tvarohu (z kostky)
  • 80 g jahodové zavařeniny
Postup:
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme pevný sníh. Obě hmoty spojíme a nakonec vmícháme prosátou polohrubou mouku a mletý mák.
Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C cca 12 minut. Po upečení převrátíme na lehce pomoučněnou utěrku a necháme vychladnout. Potom opatrně odloupneme pečící papír.
Máslo vyšleháme s cukry do pěny. Postupně přišleháváme tvaroh, který musí mít pokojovou teplotu, aby se náplň nesrazila. Korpus podélně překrojíme, potřeme náplní a přiklopíme druhým dílem, který jsme potřeli jahodovou zavařeninou. Po ztuhnutí v ledničce nakrájíme.


Medové dortíčky s kytičkou

16. září 2015 v 23:35 Drobné pečivo
Rozpis těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru moučky
  • 80 g másla (hery)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce teplého medu
  • 1/4 lžičky amonia - necelé (viz obrázek)
  • 1 lžička citronové kůry

Krém:
  • 250 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 180 g másla
  • rum
  • čokoládová poleva
  • marcipánové kytičky
Postup:
Mouku prosijeme na vál, přidáme máslo, cukr, vejce, med, citronovou kůru a amonium. Zaděláme tužší těsto a rozválíme na plát cca 2 mm silný. Formičkou o průměru 5 cm vykrajujeme kolečka. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C cca 8 minut.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme a přišleháme zchladlý pudink. Dobře našleháme a dochutíme rumem.
Kolečka slepíme krémem, polijeme čokoládovou polevou a dozdobíme kytičkou. Necháme 1 - 2 dny rozležet.


Zapečené brambory s mletým masem

11. září 2015 v 17:21 Mleté maso
Rozpis:
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • větvička tymiánu
  • malá větvička rozmarýnu
  • 2 lžíce oleje
  • 300 g mleté vepřové plece
  • 2 lžíce protlaku
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 100 g sýru feta nebo balkánského
  • 3 lžíce strouhaného ementálu nebo pecorina
  • 800 g brambor
  • lžíce sádla na vymazaní zapékací misky
Postup:
Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme. Polovinu česneku a cibule necháme zesklovatět na oleji. Vložíme mleté maso a necháme osmahnout. Přidáme bylinky, protlak, osolíme, opepříme a promícháme.
Druhou polovinu cibule a česneku také necháme zesklovatět, přidáme rozmrazený špenát a dusíme, až se voda odpaří. Okořeníme solí, pepřem a muškátem.
Brambory nakrájíme na tenké plátky a narovnáme je na dno mírně vymazané zapékací misky. Střídáme vrstvu brambor, masa, špenátu a posypeme nadrobenou fetou. Jednotlivé vrstvy trochu přimáčkneme. Zakončíme vrstvou brambor. Povrch posypeme strouhaným ementálem. Zapékáme cca 40 minut v troubě vyhřáté na 200°C.


Muffiny s arašídovou náplní

10. září 2015 v 15:52 Muffiny
Rozpis:
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 120 g cukru moučky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 ml mléka
  • 80 ml oleje
  • 1 vejce
  • cca 100 g arašídového másla
  • čokoládová poleva
  • marcipánové nebo jiné ozdoby
Postup:
Do mísy prosijeme mouku s kypřícím práškem, cukrem, kakaem a solí. Přidáme mléko, olej, vejce a dobře promícháme Košíčky ve formě naplníme dvěma lžícemi těsta, vložíme vrchovatou lžičku arašídového másla a přikryjeme vrstvou těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C 15 - 20 minut a necháme vychladnout.
Odstraníme papírové košíčky, polijeme čokoládovou polevou a dozdobíme marcipánovým nebo jiným zdobením. Před podáváním můžeme vložit do nových košíčků.


Cuketový špíz

3. září 2015 v 21:18 Zelenina
Rozpis:
  • mladá cuketa
  • libová anglická slanina
  • cibule
  • 2 - 3 lžíce oleje
  • koření Medvědí gril
  • sůl, tymián
Postup:
Cuketu nakrájíme na kolečka. Posypeme z obou stran kořením a solí, necháme cca půl hodiny proležet. Libovou slaninu nebo uzené maso a cibuli nakrájíme. Napichujeme střídavě na špejli. Špízy a několik půlkoleček cibule zprudka opečeme na oleji. Podlijeme nepatrně vodou, přidáme několik snítek tymiánu (dala jsem citronový) a nepatrně podusíme pod pokličkou (cuketa musí zůstat křupavá). Podáváme s různě upravenými bramborami nebo pečivem.