Říjen 2015

Linecké rohlíčky s kokosovým krémem

29. října 2015 v 21:27 Cukroví
Rozpis:
  • 420 g hladké mouky
  • 280 g másla
  • 140 g cukru moučky
  • 3 žloutky
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
Krém:
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 pudinkový prášek s kokosovou příchutí
  • 200 g másla
  • 50 g cukru moučky
  • čokoládová poleva
  • strouhaný kokos na dozdobení
  • hladká mouka na podsypání při vyvalování těsta
Postup:
Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr, máslo, žloutky, citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které vložíme na cca hodinu do ledničky. Odleželé těsto vyválíme na plát 3 mm silný a vykrajujeme rohlíčky. Pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě vyhřáté na 170°C.
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink, který necháme za občasného zamíchání vychladnout. Vyšleháme změklé máslo s cukrem a po částech zašleháme vychladlý pudink.
Zchladlé rohlíčky plníme krémem a necháme v chladu krém zatuhnout. Poléváme čokoládovou polevou a dozdobíme kokosem.

Janiny ořechové řezy

27. října 2015 v 18:18 Řezy a rolády
Rozpis těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1/2 lžičky soli
Náplň:
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 50 ml rumu
  • 4 bílky
  • 1 neplná lžička mleté skořice
Postup:
V mouce rozmícháme prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr, přidáme máslo, žloutky a v mléce rozpuštěné droždí. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly.
Na náplň smícháme cukry, ořechy, rum a zvolna vmícháme tuhý sníh z bílků. Pokud je náplň tuhá, přidáme trochu rumu nebo smetany.
Vyválíme první díl a pomocí válečku ho přeneseme na vymazaný plech. Plát potřeme polovinou náplně, přiložíme druhý díl a potřeme zbytkem náplně. Přikryjeme třetím plátem a propícháme špejlí. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170°C a pečeme cca 30 minut. Po vychladnutí poléváme čokoládovou polevou a ztuhlé nakrájíme.

Makové palačinky s borůvkovou náplní

21. října 2015 v 15:05 Palačinky
Těsto na palačinky:
  • 240 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 lžičky soli
  • 500 ml mléka
  • 3 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3 lžičky máku
  • 1 lžíce oleje
Borůvková náplň:
  • 220 g smetanového sýra (lučiny)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 250 g borůvek
  • olej na pánev
Postup:
Smícháme sypké ingredience. V míse rozšleháme vejce s mlékem, postupně zašleháváme suchou směs a nakonec vmícháme olej.
Na borůvkovou náplň promícháme lučinu s cukrem, citronovou kůrou a šťávou. Přidáme borůvky (část si necháme na ozdobu) a vmícháme je do směsi. Použila jsem borůvky mražené, čerstvé je vhodné trochu pomačkat vidličkou.
Na pánvi lehce potřené olejem opékáme palačinky. Potřeme je borůvkovou směsí a ihned podáváme. Palačinky je možné polít javorovým sirupem nebo pocukrovat.
Inspirace: Magazín Albert - upraveno.

Nekynuté tvarohové šátečky

19. října 2015 v 20:15 Drobné pečivo
Rozpis těsto:
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 8 lžic oleje
  • 6 - 8 lžic mléka
  • 2 lžíce medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
Náplň:
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 5 lžic cukru
  • 1 žloutek
  • rozinky, citronová kůra
  • 1 vejce na potírání koláčků
  • polohrubá mouka na podsypání těsta
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme hladké těsto. Na mírně pomoučněném válu vyválíme plát 3 mm silný a nakrájíme čtverce 8x8 cm. Doprostřed každého čtverce vložíme lžíci tvarohové náplně. Bílek rozšleháme vidličkou a potřeme jím rohy čtverce. Rohy potom zdvihneme, přimáčkneme a přeložíme přes sebe. Šátečky dáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C cca 15 minut.
Z této dávky je 20 šátečků.
Inspirace: Obĺubené recepty.


Hvarský chlebíček

18. října 2015 v 23:50 Bábovky
Rozpis:
  • 150 g ořechů
  • 75 g rozinek
  • 75 g sušených meruněk
  • 3 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml rumu
Postup:
Meruňky nakrájíme najemno, ořechy nasekáme na hrubo. Rozinky necháme namočené cca hodinu v rumu.
Vejce ušleháme s cukry do husté pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, ořechy, meruňky a rozinky s rumem. Dobře promíchané těsto nalijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy nebo hřbetu.
Vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180°C a pečeme cca 30 minut. Upečený chlebíček po vyjmutí z trouby necháme chvilku stát a vyklopíme na mřížku vychladnout.
Inspirace: Obĺubené recepty.


Kapustové karbanátky

17. října 2015 v 20:15 Zelenina
Rozpis:
  • 1 kapusta (cca 750 g)
  • 150 g libové slaniny nebo uzeného masa
  • 400 g vepřové plece
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • česnek, sůl, pepř, kmín
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • strouhanka podle potřeby (cca 200 g)
Na obalení:
  • hladká mouka , vejce, strouhanka
  • olej na smažení

Postup:
Kapustu omyjeme, pokrájime na větší kusy, vložíme do osolené vroucí vody a uvaříme do poloměkka. Po zchladnutí vymačkáme vodu a kapustu umeleme spolu s masem, česnekem a cibulí. Přidáme polohrubou mouku, vejce, koření a podle potřeby strouhanku. Promícháme a uděláme karbanátky. Obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme pozvolna na oleji.
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo s pečivem.


Motýli - sušenky

9. října 2015 v 20:55 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 320 g hladké mouky
  • 140 g kukuřičného škrobu
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 220 g másla
  • 2 malá vejce
  • 15 g kakaa
Postup:
Mouku prosijeme se škrobem a moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, máslo nakrájené na kousky a vejce. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme kakao a propracujeme. Obě těsta vložíme do chladničky asi na hodinu odležet.
Po odležení každé těsto rozválíme na plát cca 4 mm silný. Kakaové těsto položíme na světlé a stočíme do rolády.
Roládu rozdělíme na polovinu a obě těsta položíme k sobě, tak aby oba konce směřovaly nahoru (budou tvořit tykadla). Potom těsta nakrájíme na plátky 1 cm silné. Plátky uprostřed stlačíme k sobě, aby se promáčkly a vytvořily tvar motýla.
Inspirace: Tina - upraveno.

Krkovice na rozmarýnu

8. října 2015 v 10:11 Vepřové maso
Rozpis:
  • 3 plátky krkovice
  • 1 velká cibule
  • 1 - 2 lžíce sádla
  • 1 - 2 větvičky rozmarýnu
  • sůl, pepř
Postup:
Plátky osolené a opepřené krkovice opečeme na sádle. Maso vyjmeme, na výpeku osmahneme pokrájenou cibuli a krkovici vrátíme zpět. Vložíme větvičky rozmarýnu, zalijeme troškou horké vody a dusíme do měkka pod pokličkou. Podle potřeby nepatrně podléváme a nakonec vodu vysmahneme zcela.
Příloha: dušená zelenina nebo různě upravené brambory.


Rybí filé na česneku

7. října 2015 v 13:36 Ryby
Rozpis:
  • 4 porce tresky
  • 3 lžíce oleje
  • 4 lžičky hladké mouky
  • 1 dl bílého vína (vody)
  • 2 menší cibule
  • citronová šťáva
  • česnek, sůl
Postup:
Porce ryby pokapeme citronem. Pokud použijeme mražené, necháme povolit. Potřeme česnekem utřeným se solí a poprášíme moukou. Cibuli nakrájenou na plátky osmahneme na oleji a vyjmeme. Do oleje vložíme porce ryby a opečeme z obou stran. Ke konci opékání podlijeme vínem nebo vodou (doporučuji víno). Pečené porce přeložíme na talíře. Na pánvičku nalijeme 4 lžíce vody a za stálého míchání odvaříme připečenou šťávu, kterou nalijeme na porce ryby. Poklademe osmahnutou cibulí a podáváme.