Únor 2016

Augsburské řezy

27. února 2016 v 22:13 Řezy a rolády
Rozpis těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g cukru moučky
  • 250 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce mléka
Náplň:
  • 3 žloutky
  • 4 bílky
  • 150 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce tekutého másla
Poleva:
  • 220 g čokolády na vaření
  • 150 ml smetany ke šlehání
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme hladké těsto a vložíme na půl hodiny do ledničky. Potom ho rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme plát. Osvědčilo se mi vyválet pláty na pečícim papíru - snadněji se přenesou na plech.
Vyšleháme tvaroh, žloutky, cukry, pudink, máslo a zvolna vmícháme tuhý sníh z bílků.
Náplň rovnoměrne rozetřeme na plát těsta na plechu a zaklopíme druhým plátem, ze kterého stáhneme papír a vše propícháme špejlí. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 25 minut.
Po vychladnutí koláč polijeme polevou, kterou připravíme rozmícháním čokolády a smetany do hladka ve vodní lázni a necháme zatuhnout.
Inspirace: Obľubené recepty

Čtverečky z tukového těsta

26. února 2016 v 14:16 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis:
  • 300 g hladké mouky
  • 1 ztužený tuk (Omega)
  • 12 lžic vody
  • 1/2 lžičky soli
  • ořechová náplň
  • vejce na potření
  • mouka na vyvalování těsta
Postup:
Tuk nastrouháme na malých okách struhadla. Přidáme prosátou mouku se solí a vodu. Zaděláme těsto, které necháme v ledničce cca půl hodiny odležet.
Z těsta vyválíme plát 2 mm silný. Na polovinu plátu dáme kousek od sebe ořechovou náplň, přiklopíme druhou polovinou těsta. Těsto okolo náplně dobře přimáčkneme, vykrojíme formičkou a vidličkou přimáčkneme kraje. Přendáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, potřeme vejcem a můžeme posypat mletými ořechy.
Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme cca 15 minut. Podáváme sypané cukrem.


Borůvkový mlsoun

14. února 2016 v 22:28 Řezy a rolády
Rozpis piškot:
  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru krupice
  • 7 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
Náplň:
  • 1/2 l borůvek (mohou být i mražené)
  • 5 lžic cukru (podle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vanilkové pudinky
  • 300 ml vody
Smetanový krém:
  • 450 g lučiny (dala jsem domácí)
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce cukru (podle chuti)
  • strouhaná čokoláda
Postup:
Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny, přimícháme mouku a nakonec olej. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a urovnáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a upečeme do zlatava.
Do kastrolu dáme borůvky, vanilkový cukr a cukr krupici podle chuti. Přilijeme polovinu vody a dáme vařit. V druhé polovině vody rozmícháme pudinkové prášky, nalijeme je do vařící borůvkové směsi a povaříme do zhoustnutí a provaření pudinku. Na vychladlý piškot nalijeme horkou borůvkovou náplň, urovnáme a pocukrujeme, aby se nevytvořil škraloup. Necháme zcela vychladnout.
Připravíme si krém:
Rozšleháme lučinu se zakysankou a cukry. Krém rozetřeme na vrstvu borůvkové náplně, urovnáme a posypeme strouhanou čokoládou. Vložíme do lednice nejlépe do druhého dne.
Inspirace: blog Jitka - pečení, upraveno.


Špenátovo-žampionové kostky

13. února 2016 v 15:46 Slané dorty
Piškot:
  • 6 vajec
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce zakysané smetany (rovné)
  • 6 lžic špenátového protlaku
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
Náplň:
  • 250 g smetanového taveného sýra
  • 100 g sýra fety nebo balkánského
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 konzerva žampionů (400 g)
  • bílý pepř nebo vegetu, sůl
  • 2 lžíce pokrájené pažitky (kopru)
  • 5 g želatiny
  • kečup a majonéza na dozdobení
Postup:
Žloutky vyšleháme s olejem, přidáme špenát a prošleháme. Potom přidáme zakysanku a znovu prošleháme. Prosijeme mouku s práškem do pečiva, vmícháme do těsta a na konec tuhý sníh z bílků vyšlehaný se solí. Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem (30x40cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut. Piškot musí zůstat zelený.
Rozdrobený balkánský sýr ušleháme s taveným sýrem, zakysankou a vešleháme drobně pokrájené žampiony, pepř, sůl a pažitku. Želatinu dáme nabobtnat ve dvou lžících vody a po rozpuštění mírně zahřejeme - nesmí se vařit. Nahřátou želatinu pomalu vléváme do náplně a rychle vešleháme, aby se želatina rovnoměrně rozmíchala.
Piškot příčně rozdělíme na 3 stejné díly. První díl namažeme polovinou náplně, přiklopíme druhým dílem, znovu potřeme náplní a přiklopíme zbývajícím dílem piškotu. Vložíme do ledničky zatuhnout (nejlépe do druhého dne), aby se chutě proležely.
Druhý den zarovnáme případné nerovnosti, nakrájíme a dozdobíme kečupem a majonézou.


Brokolicová pomazánka

12. února 2016 v 23:09 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 250- 300 g brokolice
  • 80 - 100 g mrkve
  • 250 g tvarohu nebo domácí lučiny
  • 2 - 3 lžíce majonézy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
Postup:
Z brokolice nakrájíme malé růžičky, vložíme ji do vroucí vody spolu s mrkví a uvaříme do poloměkka. Uvařenou brokolici ihned zchladíme ponořením do studené vody a po vychladnutí necháme okapat na cedníku.
Do misky nastrouháme brokolici a mrkev. Přidáme lučinu (tvaroh), majolku, lisovaný česnek, sůl, pepř a dobře promícháme. Podáváme s pečivem. Mrkev můžeme nahradit šunkou.

Plněná perníková srdíčka

12. února 2016 v 23:04 Perníčky
Rozpis:
  • 125 g tekutého medu
  • 50 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 75 g cukru moučky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 10 g kakaa
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 vrchovatá lžička koření Voňavý perníček (Petra Stupky)
  • mouku na vyvalování těsta
  • povidla + višňová marmeláda 1:1
  • jahodová nebo čokoládová poleva
Postup:
Na vál přesijeme mouku, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničce nejméně do druhého dne proležet. Druhý den těsto na vále propracujeme, vyválíme plát 2 - 3 mm silný a formičkou vykrajujeme srdíčka. Překládáme je na plech s pečícím papírem.
V misce promícháme povidla s marmeládou a malou lžičkou klademe hromádky zavařeniny do středu srdíčka. Druhým srdíčkem zakryjeme, okraje zatlačíme, aby náplň nevytekla. Okraje druhého srdíčka, kterým jsem marmeládu zakrývala, jsem na radu autorky receptu jemně potřela prstem namočeným do vody, aby se srdíčka dobře uzavřela.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 10 - 15 minut podle velikosti srdíček.
Po vychladnutí poléváme polevou, ale jsou dobrá i bez polevy.
Inspirace: internet Nej Recepty.

Jablkové taštičky z tvarohového těsta

7. února 2016 v 21:01 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis:
  • 150 g tvarohu (prodávaného v kostce)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 8 lžic oleje
  • sůl
  • 2 - 3 jablka
  • cukr se skořicí
  • vejce na potření
Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, tvaroh, vejce, mírně vrchovatou lžici cukru krupice, vanilkový cukr, olej a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, necháme odpočinout asi 1/2 hodiny a potom ho rozdělíme na poloviny. Z každé části vyválíme kruh o tlouštce 5 mm a ten rozkrájíme na 8 výsečí. Do každé výseče uděláme tři zářezy. Na širší část rozložíme kousky jablek a posypeme cukrem se skořicí. Úzkou nedoříznutou část překryjeme přes jablka a špičku zastrčíme pod těsto.
Vložíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi 15 - 20 minut.
Inspirace: internet - upraveno.

Šátečky s povidly

6. února 2016 v 16:48 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis:
  • 1 ztužený tuk (Omega)
  • 300 g hladké mouky
  • 12 lžic vody
  • 1/2 lžičky soli
  • povidla
  • vejce na potření
  • mouka na vyvalování
Postup:
Tuk nastrouháme na malých okách struhadla. Přidáme prosátou mouku se solí a vodu. Zaděláme těsto a necháme v ledničce cca půl hodiny odležet. Z těsta vyválíme plát asi 2 mm silný a nakrájíme čtverce 10 cm. Dáme ochucená povidla, přeložíme na trojúhelníky, přimáčkneme a ještě vidličkou umačkáme. Použila jsem domácí hustá povidla, pokud jsou povidla řídká, můžeme je zahustit strouhaným perníkem.
Šátečky přeložíme na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200°C a pečeme cca 15 minut.
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.