Červenec 2016

Vajíčková pomazánka s taveným sýrem

31. července 2016 v 14:58 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 3 vejce
  • 30 g másla
  • 1 lžíce smetany
  • 60 g taveného sýra
  • sůl, pepř
  • pažitka
Postup:
Prošleháme vejce se smetanou, nalijeme je na pánev s horkým máslem, osolíme, opepříme a pomalu smažíme. Když jsou vejce téměř hotová, přidáme tavený sýr a mícháme do jeho rozpuštění. Nakonec vmícháme nakrájenou pažitku. Mažeme na chleba nebo na pečivo.



Nálev na zeleninu Dia

29. července 2016 v 20:49 Zavařování Dia
Rozpis:
  • 2 l vody
  • 80 g soli
  • 1/2 l octa
  • 55-60 tablet cukerinu (podle chuti)
  • 1/2 lžičky celého pepře
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 5 nových koření
  • 3 bobkové listy
Postup:
Do hrnce nalijeme vodu, ocet a postavíme na plotýnku. Přidáme pepř, nové koření, hořčičné semínko, bobkové listy, sůl a cukerin. Přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu, necháme 2-3 minuty povařit a sundáme z plotýnky. Nálev necháme vychladnout a přecedíme přes sítko. Pokud nám nálev zbyde, nalijeme do plastové lahve a uzavřený necháme ve spíži k dalšímu použití.

Tiramisu roláda

25. července 2016 v 23:55 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 6 vajec
  • 5 lžíc polohrubé mouky
  • 1 lžíce Solamylu
  • 6 lžic cukru
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
Krém:
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 3-4 lžíce cukru moučky
  • 9 dlouhých cukrářských piškotů
  • 120-150 ml silné kávy
  • Amareto likér
  • kakao na posypání
Postup:
Bílky ušleháme se špetkou soli, přidáme cukr a ušleháme dohusta. Postupně zašleháváme žloutky. Nakonec zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva a Solamylem. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180-190°C cca 10 minut. Upečený plát přendáme s papírem na mřížku vychladnout.
Uvaříme silnou rozpustnou kávu a po vychladnutí přilijeme podle chuti Amareto. Mascarpone ušleháme s cukrem. Smetanu ušleháme se ztužovačem dotuha a zlehka vmícháme do připraveného mascarpone. Část krému si odložíme na potření povrchu rolády a dozdobení.
Piškotový plát potřeme krémem a poklademe piškoty namočenými v kávě. Pomocí pečícího papíru zavineme roládu. Potřeme krémem, posypeme kakaem a dozdobíme zbytkem krému.
Roládu vložíme do ledničky ztuhnout.


Ořechová kolečka

22. července 2016 v 16:09 Cukroví
Rozpis:
  • 700 g hladké mouky
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g másla
  • 250 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • podle potřeby mléko
  • mouka na vál
  • zavařenina na slepování
  • cukrová nebo čokoládová poleva
Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme ořechy, máslo, cukry, vejce, citronovou kůru a několik lžic mléka. Zaděláme vláčné těsto a necháme v ledničce odležet. Z těsta vyválíme plát cca 4 mm silný a vykrajujeme kolečka. Přesuneme na plech s pečící fólií nebo papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 190°C cca 10 minut. Vychladlá kolečka slepujeme zavařeninou. Poléváme cukrovou nebo čokoládovou polevou a dozdobíme. Kolečka je potřeba nechat 2-3 dny rozležet.

Cuketový guláš

20. července 2016 v 17:03 Zelenina
Rozpis:
  • 500 g pokrájené cukety
  • 2 střední cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 300-400 g brambor
  • 200 g kabanosu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 2 lžičky sladké papriky
  • špetka pálivé papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1-2 lžičky majoránky
  • pepř, sůl
  • vývar nebo masox
Postup:
Omytou cuketu oloupeme, odstraníme měkký semeník a nakrájíme na kostky. Na horkém sádle osmahneme nakrájenou cibuli, potom přidáme drobně pokrájený česnek, papriky, pepř, kmín a to pouze krátce osmahneme. Zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme masox. Podle chuti dosolíme, krátce povaříme a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Když je cuketa měkká, přidáme pokrájený kabanos, majoránku a uvařené brambory. Necháme přejít varem a podáváme.
Z uvedeného množství jsou 4 porce.

Placičky s krabími tyčinkami

14. července 2016 v 14:16 Ryby
Rozpis:
  • 250 g krabích tyčinek
  • 300 g rybího filé
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 bílky
  • chilli omáčka
  • sůl
  • olej na smažení
Postup:
Krabí tyčky, filé, zázvor a česnek (vše drobně pokrájené) rozmixujeme. Přidáme bílky, sůl, několik kapek chilli, promícháme a vložíme přikryté v misce na půl hodiny do ledničky. Ze směsi tvarujeme placičky a smažíme na pánvi (z každé strany asi 3 minuty) dozlatova. Podáváme teplé, nejlépe s tatarkou nebo nějakým dipem.

Sýrové bulky

12. července 2016 v 22:23 Chléb a pečivo
Rozpis:
  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g Goudy
  • mouka na vál
  • 1 vejce na potírání
Postup:
Nejprve si uděláme kvásek - do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme 100 ml vlažného mléka a necháme nakynout. Přilijeme zbytek vlažného mléka, nasypeme mouku, dáme olej, sůl a v robotu nebo ručně zaděláme těsto. Necháme na teplém místě vykynout 30 - 45 minut. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, trochu propracujeme a rozdělíme na 16 dílů. Z každého dílu vytvoříme kuličku, přeložíme na plech s pečícím papírem a necháme asi 10 minut nakynout. Bulky potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme nahrubo strouhaným sýrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 18 - 20 minut do zezlátnutí sýra.

Cukeťák

9. července 2016 v 16:47 Zelenina
Rozpis:
  • 350 - 400 g strouhané cukety
  • 200 g strouhaného sýra
  • 4 vejce
  • 200 g uzeného masa nebo klobásy
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • pepř, sůl, majoránka
  • jarní cibulka, naťová petržel
Postup:
Cuketu, omyjeme, oloupeme, zbavíme měkkého semeníku a nastrouháme nahrubo. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, nakrájenou pikantní klobásu nebo uzené maso, žloutky, zakysanku, sůl, koření, lisovaný česnek, pokrájenou cibulku, petržel, mouku a zamícháme. Nakonec vmícháme zlehka sníh z bílků a potom přendáme do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C 35 - 45 minut. Podáváme teplé nebo studené se zeleninovou přílohou.
Z uvedeného množství je 4 - 5 porcí.

Tvarohovo-malinový koláč

8. července 2016 v 15:51 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 velké vejce
  • citronová kůra
Náplň
  • 3 tvarohy ve vaničce
  • 350 g malin
  • 150 - 200 g cukru moučky
  • 50 g solamylu
Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, cukr, velké vejce a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a vložíme alespoň na hodinu do ledničky. Potom vyválíme plát, přendáme do koláčové formy o průměru 28 cm, propícháme vidličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C zapéct do zezlátnutí - asi na 15 minut.
Předem si povaříme maliny (několik si dáme stranou na dozdobení), přecedíme přes síto a necháme vychladnout.
Ušleháme tvarohy s cukrem, škrobem a přišleháme vychladlé maliny. Směs nalijeme na předpečený korpus, dozdobíme celými malinami, vložíme zpět do trouby a dopečeme dalších 20 -25 minut.
Před vyjmutím z formy necháme vychladnout.

Těstoviny podle Růženky

6. července 2016 v 13:45 Těstoviny
Rozpis:
  • 320 g těstovin
  • 200 g pokrájené cukety
  • 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 5 - 6 lžic sýra Philadelphia
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, olivový olej
Postup:
Cuketu omyjeme, podélně rozkrojíme (pokud je v ní měkký jaderník, ten vykrojíme) a nakrájíme na tenké plátky. Do vařící osolené vody dáme vařit těstoviny.
Na pánvi v horkém oleji krátce osmahneme nadrobno nakrájený česnek. Přidáme pokrájenou cuketu a dusíme doměkka. Vložíme tuňáka a na pánvi ho rozkouskujeme. Přilijeme 1 - 2 lžíce vody, ve které se vaří těstoviny a nakonec vmícháme sýr. Philadelphii jsem nahradila pomazánkovým máslem z Lidlu - hodně se tomuto sýru podobá. Pánev odstavíme z plotýnky.
Těstoviny zcedíme, vložíme pánev zpět na oheň, na mírném ohni promícháme s těstovinami a podáváme. Můžeme posypat strouhaným parmazánem.
Recept jsem mírně upravila, uvedené množství odpovídá 4 porcím.
Inspirace: Růženky blog

Čabajkové koláčky

3. července 2016 v 15:42 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hery
  • 150 g jemně strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • 100 g pikantní klobásy (jako čabajka)
  • 1 střední cibule
  • špetka soli
Náplň:
  • 100 g smetanového sýra
  • 100 g sýra jemně strouhaného
  • 100 g tučného tvarohu nebo lučiny
  • 50 g másla
  • česnek, sůl, pepř
Postup:
Cibuli a klobásu umeleme nebo nasekáme. Na vál prosijeme mouky, přidáme heru, vejce, jemně strouhaný sýr, špetku soli, umletou cibuli a klobásu. Vypracujeme těsto a vložíme na hodinu do ledničky. Vychlazené rozválíme na 3-4 mm silný plát, vykrajujeme kolečka a v polovině z nich otvor uprostřed. Celá kolečka je dobré propíchnout vidličkou - některá nepropíchnutá se mi "nafoukla". Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C 10 - 12 minut.
V míse smícháme smetanový sýr, jemně strouhaný sýr, tvaroh, změklé máslo, lisovaný česnek, pepř a podle chuti dosolíme. Náplň vyšleháme ponorným mixérem dohladka. Pomocí cukrářského sáčku kolečka plníme a do otvoru dáme papriku, petržel nebo jinak dozdobíme.
Inspirace: ekucharka.net