Říjen 2016

Sriracha - chilli omáčka

28. října 2016 v 21:57 Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 300 g chilli papriček
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • 2 lžíce vody
  • 60 ml jablečného octa
Postup:
Z papriček odřízneme stopky a celé i se semeníkem je umixujeme s česnekem, solí, cukrem a dvěma lžícemi vody. Vložíme do vyvařené zavařovací láhve a necháme na teplém tmavém místě 5 dní kvasit. Každý den zamícháme a znovu zakryjeme zlehka víčkem.
Po pěti dnech by se měly vytvořit bublinky a pasta bude působit nadýchaně. Přendáme do mixéru, spolu s octem rozmixujeme do hladka a přes kovový cedník propasírujeme.
Hotovou pastu uložíme do vyvařených skleniček a uzavřeme víčkem. Skladovaná v ledničce vydrží několik měsíců.
Inspirace: z internetu.

Holandský řízek na paprikovém lusku

23. října 2016 v 23:54 Mleté maso
Rozpis:
  • 300 g mleté vepřové plece
  • 100 g sýra Goudy
  • 50 ml mléka
  • sůl, pepř
  • 1 lžička uzené sladké papriky
  • 1 lžička sladké chilli omáčky
  • 4 paprikové lusky
  • máslo na vymazání pekáčku
Postup:
Maso a sýr umeleme, okořeníme, zalijeme mlékem a dobře promícháme. Necháme v ledničce odležet, nejlépe do druhého dne. Omyté paprikové lusky překrojíme a odstraníme semeník a stopku. Potom je naplníme masovou směsí a vložíme do pekáčku vymazaného máslem. Podlijeme nepatrně vodou a pečeme v troubě vyhřáté na180°C. Nakonec můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a nechat krátce zapéct.

Sladké rohlíky s povidlovou náplní

20. října 2016 v 19:48 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • cca 400 g povidel
  • hladká mouka na podsypávání
  • 1 vejce na potření
Postup:
Mouku smícháme se solí a cukrem, uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme vanilkovým cukrem a zalijeme troškou mléka. Když nám nakyne kvásek, přidáme zbytek mléka, vejce a olej. Zaděláme těsto a necháme na teplém místě zkynout.
Zkynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, rozdělíme na 20 kousků a z nich uděláme kuličky.
Ty postupně rozvalujeme na tenké ovály, naplníme povidly, těstem překryjeme a cca 2/3 oválku rozkrájíme na pruhy ( viz. obrázek). Rohlíčky stočíme, necháme na válu chvilku nakynout a přendáme na plech s pečící fólií. Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 13-15 minut.
Před podáváním můžeme pocukrovat.
Inspirace z internetu.

Roláda s mákem

18. října 2016 v 16:49 Řezy a rolády
Rozpis piškot:
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 3 lžíce mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
Krém:
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce cukru moučky
  • 250 g másla
Postup:
Ušleháme žloutky s krupicovým cukrem do pěny a přidáme mouku s práškem do pečiva a mákem. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem potřeným olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 7 minut. Upečenou roládu po chvíli stočíme s pečícím papírem a necháme vychladnout.
Mléko svaříme s krupicovým cukrem a pudinkovými prášky, přikryté potravinářskou fólií necháme vychladnout. Ušleháme změklé máslo s moučkovým cukrem a po částech vešleháme vychladlý pudink.
Roládu rozbalíme, potřeme asi 2/3 krému a pomocí pečího papíru stočíme do rolády. Povrch potřeme nebo ozdobíme krémem a můžeme dozdobit troškou máku.

Steak z vepřové krkovice

14. října 2016 v 20:18 Vepřové maso
Rozpis:
  • vepřová krkovice bez kosti
  • pepř, sůl, olej
  • citronový tymián nebo jiné oblíbené bylinky
Postup:
Z vepřové krkovice nakrájíme přes vlákno plátky silné 2-3 cm. Maso na steak nenaklepáváme, nesolíme ani nepepříme a je dobré asi hodinu před tepelnou úpravou vyjmout z ledničky. Pánev necháme nasucho hodně rozehřát, nalijeme asi lžíci oleje, vložíme maso a přihodíme na pánev 3-4 snítky citronového tymiánu. Opékáme z každé strany asi 3 minuty, vložíme do pekáčku, polijeme výpekem a necháme v troubě vyhřáté na 180°C dopéct 5-8 minut. Po vyjmutí z trouby steaky osolíme, opepříme a necháme cca 5 minut odpočinout.
Podáváme s oblíbenou přílohou: hranolky, americkými brambory, dušenou kapustou (zde) nebo třeba s teplým salátem z červené čočky zde.

Teplý salát z červené čočky

14. října 2016 v 20:14 Luštěniny
Rozpis:
  • 1 hrnek (200 ml) loupané červené čočky
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g oblíbené zeleniny
  • 1 cibule
  • 1/4 lžičky tlučeného kardamonu
  • špetka kurkumy
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
Postup:
Čočku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme kardamon, kurkumu a vaříme do změknutí. Zeleninu (dala jsem mrkev, petržel, cuketu, řapíkatý celer a kedlubnu) drobně pokrájíme, necháme mírně zblanšírovat, slijeme a propláchneme studenou vodou. Na oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli a vložíme zeleninu. Chvíli podusíme a přidáme vařenou čočku. Dochutíme pepřem, solí a několika kapkami citronové šťávy. Podáváme třeba se steakem z krkovice zde.

Salát z červené řepy

8. října 2016 v 23:35 Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 1 kg červené řepy
  • 0,5 kg papriky
  • 0,5 kg zelí
  • 0,4 kg cibule
Nálev:
  • 250 ml octa
  • 250 ml oleje (i méně)
  • 120 g cukru
  • 1/2 sáčku Deka
Postup:
Řepu uvaříme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Papriku a cibuli nakrájíme na malé kousky, zelí nakrouháme nebo nakrájíme. Všechny ingredience na nálev smícháme, nalijeme na zeleninu a dobře promícháme. Potom zeleninu mírně umačkáme a necháme uležet do druhého dne.
Uleželý salát přendáme do sklenic, uzavřeme víčkem a zavaříme při teplotě 85°C 20-25 minut.
Salát můžeme jíst i bez zaváření, v ledničce vydrží několik dnů.

Mleté maso ve slaninové obálce

7. října 2016 v 23:24 Mleté maso
Rozpis:
  • 300-350 g ochuceného mletého masa
  • 200 g plátkové slaniny
  • 100 g strouhané goudy
  • pokrájená paprika nebo chilli paprička
Postup:
Do zapékací misky rozložíme plátkovou slaninu, také přes okraje. Na slaninu urovnáme ochucené mleté maso. Použila jsem maso ochucené jako na sekanou. Může být jakékoliv mleté maso (směs vepřového a hovězího, vepřová plec a pod.). Posypeme strouhaným sýrem, dáme nakrájenou papriku a zakryjeme anglickou slaninou. Pečeme při teplotě 190-200°C cca 20 minut.
Z tohoto množství jsou 3 porce.
Inspirace z internetu.


Krkovice trochu jinak

2. října 2016 v 15:15 Vepřové maso
Rozpis:
  • 3 plátky libové krkovice
  • 20 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • pepř, sůl
  • 1 sklenička leča s hořčicí (cca 380 g) zde
  • 100 g strouhané Goudy
Postup:
Naklepané plátky libové krkovice zprudka opečeme na másle s olejem a přendáme i s výpekem do zapékací misky. Na opečené maso navrstvíme lečo s hořčici, přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě při teplotě 180°C cca 30 minut. Potom pečeme bez pokličky do změknutí masa. Nakonec zasypeme stouhaným sýrem a a krátce zapečeme.


Koláč z Lince

1. října 2016 v 15:33 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g vařených brambor
  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1/2 prášku do pečiva
Náplň:
  • 400 g strouhaných jablek
  • 50 g rozinek
  • 1 skořicový cukr
  • mouka na vál
  • tuk a hrubá mouka na formu
Postup:
Z mouky, prášku do pečiva, jemně strouhaných brambor, špetky soli, žloutku, másla a cukru vypracujeme těsto. Na pomoučněném válu ho rozválíme na plát větší než je forma na koláč. Ten pomocí válečku přeneseme do vymazané a vysypané formy. Plát urovnáme a přesahující těsto odkrojíme. Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, promícháme se skořicovým cukrem a namočenými rozinkami (nejlépe v rumu ). Jablečnou směs urovnáme na těsto ve formě, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25-30 minut.
Z odkrojků těsta vyválíme plát, vykrájíme jablíčka na ozdobu a upečeme.
Upečený koláč po vychladnutí přendáme na tác a dozdobíme upečenými jablíčky z těsta.