Únor 2017

Tatarák z červené řepy

27. února 2017 v 17:07 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 250 g červené řepy
  • 60 g cibule
  • hořčice dijonská
  • pepř, sůl
  • pikantní kečup, worcestrová omáčka
  • chleba a česnek na topinky
Postup:
Pečenou nebo vařenou řepu oloupeme, nakrájíme na kusy a spolu s oloupanou pokrájenou cibulí rozmixujeme. Ochutíme dijonskou hořčicí nebo jinou ostrou, worcestrem, pikantním kečupem, solí a pepřem podle chuti.
Pomazánku mažeme na topinky potřené česnekem.
Recept jsem objevila u Moniky Brýdové (nepatrně upravila). Pomazánka prý má chutnat jako tatarák. Je výborná, tataráku podobná, ale maso to není.


Řezy z acidofilního mléka

27. února 2017 v 17:01 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 250 ml acidofilního mléka
  • 200 g třtinového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 g mletých ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 10 lžic oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
Čokoládový krém:
  • 200 g čokolády na vaření
  • 400 g zakysané smetany
  • olej ve spreji
Postup:
Nejprve si smícháme všechny sypké ingredience. Rozšleháme mléko, celá vejce, olej a přimícháme sypkou směs. Těsto nalijeme do dortové formy (28 cm), kterou jsme si předem vystříkali olejem ve spreji nebo vymazali a vysypali strouhankou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 25 minut. Po vychladnutí potřeme krémem.
Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Do promíchané zakysané smetany vmícháme vlažnou čokoládu a ihned natřeme na povrch řezu. Před podáváním necháme vychladit v ledničce.


Dort podle Bohdalové

24. února 2017 v 8:59 Recepty z remosky Grand
Rozpis:
  • 200 ml oleje
  • 4 vejce
  • 200 ml cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 kokosové pudinkové prášky
  • 2 čokoládové pudinkové prášky
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • strouhanku na vysypání formy
  • višňový nebo jahodový džem
Postup:
Žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny, vmícháme olej, mouku a přášek do pečiva. Těsto rozdělíme na polovinu, do jedné části vmícháme kokosové pudinky a polovinu sněhu ze čtyř bílků. Do druhé poloviny vmícháme čokoládové pudinky a zbytek sněhu z bílků. Těsto lijeme malými naběračkami nebo lžícemi do vymazané remoskové formy (nebo dortové). Postupujeme od středu formy a střídáme světlé a tmavé těsto. Vznikne nám pruhování. Špejlí můžeme promíchat a vznikne mramorování. Remosku si zapneme 5-10 minut před pečením. Formu s těstem vložíme na stojánek, přiklopíme a pečeme. Můžeme péct v dortové formě, vkládáme do trouby vyhřáté na 160-170°C. Upečení můžeme vyzkoušet špejlí.
Upečený korpus necháme chvilku stát ve formě a přendáme na mřížku vychladnout. Potom ho prokrojíme a pomažeme silnější vrstvou džemu. Podáváme potřený nebo pouze nazdobený šlehačkou.
Inspirace: Kuchařka J. Bohdalové.

Rychlý sulc

21. února 2017 v 10:40 Vepřové maso
Rozpis:
  • 600 g vařené libové vepřové plece
  • 100 g vařené mrkve
  • 50 g vařeného celeru
  • 50 g vařených brokolicových stonků
  • 1 malá cibule
  • 3 vařená vejce
  • 900 ml vývaru z masa
  • 3 balíčky želatiny na vaječnou tlačenku
  • 3 bobkové listy
  • 2-3 kuličky nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 1 malá cibule do vývaru
  • sůl, ocet
Postup:
Maso omyjeme, vložíme do papiňáku nebo do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, dáme koření, cibuli a vaříme do změknutí masa. Zeleninu drobně nakrájíme a povaříme, cibuli pouze spaříme vařící vodou.
Uvařené maso po zchladnutí nakrájíme na kousky 1,5-2 cm. Vývar přecedíme, necháme zcela vychladit a odstraníme případný tuk.
Z vývaru odměříme 900 ml. Z tohoto množství si odložíme 2 velké naběračky a v nich necháme nabobtnat želatinu. Zbytek vývaru dáme na plotýnku a přivedeme do varu, odstavíme a v něm rozmícháme namočenou želatinu. Mícháme do rozpuštění želatiny a potom vložíme nakrájené maso a zeleninu. Promícháme, část huspeniny nalijeme do formy vyložené potravinářskou fólií, poklademe půlkami vajec a zalijeme zbytkem huspeniny. Necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.


Vepřová krkovice na žampionech

14. února 2017 v 21:51 Recepty z remosky Grand
Rozpis:
  • 4 plátky vepřové krkovice (nebo kýty, kuřecího)
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 4-5 lžic strouhanky
  • hrst žampionů
  • pepř, sůl, mletý kmín
Postup:
Plátky masa mírně naklepeme, osolíme, opepříme a ještě jednou naklepeme, tentokrát ve strouhance. Plátky vložíme do horkého sádla (oleje) a z obou stran opečeme. Maso přendáme na talíř a ve výpeku osmahneme cibuli nakrájenou na drobné klínky. Přidáme pokrájené žampiony a krátce zarestujeme. Žampiony s cibulí vložíme do remosky, poklademe orestovanými plátky masa, posypeme kmínem a zalijeme horkou vodou, která by měla být cca 1 cm nad maso. Remosku přiklopíme víkem a pečeme do změknutí masa. Strouhanka se rozvaří a vytvoří se žampiony a cibulí výbornou omáčku.


Bramborová roláda s povidly a mákem

9. února 2017 v 19:59 Vaření v parním hrnci Tefal
Rozpis těsto:
  • 700 g vařených brambor
  • 120 g krupice (nejlépe špaldová)
  • 125 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 2 rovné lžičky soli
Ostatní ingredience:
  • 100 g povidel
  • 20 g strouhaného perníku
  • 20 g rozinek
  • 40 g pokrájených mandlových lupínků
  • 30-50 g mletého máku
  • 50 g rozpuštěného másla
  • cukr moučka na posypání
  • mouka na vyvalování těsta
Postup:
Nejprve si připravíme náplň - povidla smícháme s perníkem, rozinkami a mandlemi.
Vychladlé brambory, které jsme si předem uvařili ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Na vále je zasypeme krupicí, polohrubou a hladkou moukou, přidáme žloutky a osolíme. Zaděláme a vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly a z každého ihned vyválíme obdélníkový plát silný cca 5mm. Pláty potřeme náplní a stočíme jako roládu. Vaříme 25 minut v parním hrnci nebo v kastrolu s vodou zabalené do ubrousku a konce zavázané provázkem.
Potom rolády vyjmeme a necháme nepatrně zchladnout. Nakrájíme na tenké plátky, obalíme v máku a rozdělíme na talíře. Mírně posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Ihned podáváme - nejchutnější je teplá.
Povidla jsem použila domácí hustá a nemusela jsem použít perník na zahuštění.
Inspirace: Sladká první republika - kuchařka.


Klobásové smaženky se sýrem

8. února 2017 v 22:43 Různé
Rozpis:
  • 400 g vinné klobásy
  • 100 g strouhané Goudy
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • olej na smažení
Postup:
Obsah klobásy postupně vytlačíme ze střívka. Přidáme strouhaný sýr a dobře promícháme. Směs odebíráme lžící a mírně namočenýma rukama tvarujeme malé karbanátky. Obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme na oleji. Hotové smaženky vkládáme na ubrousek.
Podáváme s různě upravenými brambory nebo s pečivem a zeleninou.


Koláč šachovnice

5. února 2017 v 13:49 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla (hery)
  • 200 g cukru moučky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
Náplně:
  • 500 g tvarohu v kostce
  • 200 ml zakysanky
  • 1 vanilkový cukr
  • 3-4 lžíce cukru moučky
  • 6 jablek
  • 2 skořicové cukry
Postup:
Z mouky, cukru, másla, vajec a prášku do pečiva vypracujeme těsto. Vložíme do chladničky, než si připravíme náplně. V míse smícháme tvaroh se zakysankou a cukry. Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme se skořicovým cukrem. Hluboký plech (30x37 cm) si vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
Těsto rozdělíme na 2 díly. Z dílu většího než polovina vyválíme plát, vložíme do plechu, aby po stranách vznikl zvýšený kraj a propícháme vidličkou. Cukrářským sáčkem s trubičkou uděláme tvarohové čtverce a do mezer vložíme nastrouhaná ochucená jablka. Povrch koláče pokryjeme 2. plátem a opět propícháme vidličkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 35-40 minut.
Inspirace z internetu - upraveno.


Linecké košíčky s krémem z lotusové pomazánky

3. února 2017 v 19:56 Cukroví
Rozpis těsto:
  • 180 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 40 g cukru moučky
  • 1 žloutek
Krém:
  • 150 g změklého másla
  • 100 g pomazánky Lotus
  • 100 g Salka karamelo
  • čokoládová ozdoba
Postup:
Z mouky, másla, cukru a žloutku zaděláme těsto. Po vychlazení v lednici z těsta vyválíme plát 2 mm silný a vykrajujeme kolečka o trochu větší než jsou formičky na košíčky. Kolečka vkládáme do malých košíčkových formiček a mírně přitlačíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C.
Změklé máslo vyšleháme s pomazánkou a Salkem na hladký krém.
Cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou naplníme vychladlé košíčky krémem a dozdobíme.