Březen 2017

Linecká vejce

30. března 2017 v 19:59 Velikonoce
Rozpis:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • 1 lžička citronové kůry
  • mouka na vyvalování
  • marcipán nebo potahová hmota na zdobení
  • jedlé lepidlo (na marcipán)
Postup:

Z mouky, cukru, žloutku, másla a jemně strouhané citronové kůry vypracujeme hladké těsto a vložíme ho vychladit do ledničky (nejlépe do druhého dne). Z rozváleného těsta (5 mm) vykrajujeme formičkou vejce a vkládáme je na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 10-12 minut a necháme vychladnout.
Z potahové hmoty nebo marcipánu vyválíme plát cca 3mm silný a stejnou formičkou jako těsto vykrajujeme vajíčka. Pokud máme potahovou hmotu, přilepujeme vykrájené tvary na linecké jedlým lepidlem. Nahoru přilepíme ještě žluté kolečko (žloutek). Takto je dobré zdobit linecká vejce až před Velikonocemi, aby nám potahovka neztvrdla.


Žampionová krémová polévka

20. března 2017 v 19:54 Polévky
Rozpis:
  • 300 g žampionů
  • 60 g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 zeleninový bujón
  • 200 g brambor
  • sůl, pepř
  • sušená petrželová nať
  • 4 lžíce krémovité smetany
Postup:
Žampiony oloupeme a drobně nakrájíme. Na másle orestujeme cibulku do sklovita, přidáme česnek nakrájený na plátky a pokrájené žampiony. Po zarestování dodáme brambory nakrájené na menší kousky a zalijeme asi 750 ml vody. Přidáme rozdrobený zeleninový bujón, sušenou petrželovou nebo celerovou nať, osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí a potom rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme přidat pro zjemnění šlehačku, ale já používám krémovitou smetanu při servírování.
Z tohoto množství jsou 4 porce.



Žampiony s klobásou a zeleninou

19. března 2017 v 23:30 Houby
Rozpis:
  • 9 velkých žampionů
  • 200 g vinné klobásy
  • červená a zelená paprika
  • naťová cibulka
  • pepř, sůl
  • máslo na vymaštění pekáčku
Postup:
Žampiony omyjeme, vylomíme nožičky a oloupeme. Do misky vytlačíme klobásu, přidáme jemně pokrájené papriky (množství podle chuti) a nať cibulky. Osolíme, opepříme a zamícháme. Směsí naplníme hlavičky žampionů, které jsme uvnitř také mírně osolili. Vložíme do pekáčku vytřeného máslem. Mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30 minut
Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Razítkové sušenky

17. března 2017 v 0:22 Drobné pečivo
Rozpis:

Kakaové sušenky:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučky
  • 130 g másla
  • 15 g kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
Máslové sušenky:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučky
  • 130 g másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
Kokosové sušenky:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 70 g kokosu
  • 150 g cukru moučky
  • 130 g másla
  • 2 vejce
Citronové sušenky:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučky
  • citronová kůra ze dvou citronů
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
Postup:
Podle druhu sušenek zaděláme z uvedených ingrediencí hladké nelepivé těsto. Po odležení v chladu rozválíme z těsta na pomoučněném válu 3-5 mm silný plát. Červenou formičkou vykrojíme kolečko a bílým pístem s nasazeným razítkem vytlačíme na kolečko motiv. Sušenky pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 10 minut. Po vychladnutí sušenky uložíme do krabičky a necháme rozležet.
K formičkám je přiložen recept, který jsem podle svých zkušeností mírně upravila.


Pomazánka z vajec a sýra Cottage

14. března 2017 v 22:32 Saláty a pomazánky
Rozpis:
  • 4 vejce
  • kousek másla
  • 1 sýr Cottage
  • 1/2 červené papriky
  • jarní cibulka
  • sůl, pepř
Postup:
Do horkého másla v kastrolku nalijeme rozšlehaná vejce, osolíme a umícháme do střední tuhosti. Po vychladnutí dáme vejce do misky, přidáme sýr, drobně pokrájenou papriku a jarní cibulku. Ochutíme pepřem a solí. Pomazánku namažeme na pečivo.

Kynutá bábovka se švestkami

12. března 2017 v 15:53 Bábovky
Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 125 g másla
  • 150 ml mléka
  • 1 velké vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička strouhané kůry z citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 velký švestkový kompot bez pecek
  • skořicový cukr
Postup:
Do mísy dáme mouku a cukry, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme troškou vlažného mléka z odměřeného množství a necháme vzejít kvásek. Zbytek mléka zahřejeme a rozpustíme v něm máslo. Vlažné mléko s máslem nalijeme do mísy na kvásek, přidáme vejce, sůl a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme cca 45 minut na teplém místě zkynout.
Z těsta vyválíme na pomoučněném vále plát cca 50x40 cm. Na kraji těsta poklademe okapanými švestkami, posypeme skořicovým cukrem, zavineme, aby byly švestky zakryty, poklademe druhou řadou švestek a opět zavineme. Pokud nám zbydou švestky, můžeme po opětovném zavinutí poklást ještě jednou řadou. Nakonec zavineme, aby byly švestky opět zakryté. Roládku přeneseme do vymazané a vysypané bábovkové formy švem nahoru a necháme cca 10 minut nakynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 35-40 minut.
Množsví, uvedené v rozpisu, je vhodné pro větší bábovkovou formu

Dušená vepřová plec v zelenině

2. března 2017 v 23:16 Vepřové maso
Rozpis:
  • 700 g vepřové plece
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • koření Medvědí gril, sůl
  • 2-3 lžíce sádla nebo oleje
  • 400-500 g zeleniny podle chuti
Postup:
Vepřové maso nakrájíme na kostky a zprudka osmahneme na sádle. Přidáme cibuli, zarestujeme, po chvíli dáme česnek a koření, chvilku orestujeme a zalijeme horkou vodou. Přiklopíme pokličkou, dusíme do změknutí masa téměř do vysmahnutí vody. Přidáváme postupně pokrájenou zeleninu, použila jsem: mrkev, celer, kapustičky, brokolicové stonky a cuketu. Zelenina musí zůstat křupavá. Podáváme s bramborami.