Květen 2017

Grilovaná vepřová žebra

Úterý v 9:37 Grilování
Rozpis:
  • 3,5 kg plochých žeber
  • 200 ml hovězího vývaru
  • BBQ omáčka
Marináda:
  • 3 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička soli
  • 200 ml suchého jablečného cideru
Postup:
Žebra omyjeme, osušíme a potřeme marinádou smíchanou z uvedených ingrediencí. Vložíme do nádoby s poklicí, necháme 24 hodin marinovat a občas žebra přeložíme. Po marinování je uvaříme na pařáčku podlité částí vývaru. Pokud je potřeba, vývar doléváme. Vaříme do změknutí masa, kosti se začínají uvolňovat. Zbylý vývar a zbylou marinádu povaříme do zhoustnutí a smícháme s BBQ omáčkou.
Uvařená žebra necháme zchladnout a bohatě potřeme směsí s BBQ omáčkou z obou stran. Opět uložíme proležet, nejlépe do druhého dne. Žebra grilujeme cca 5 minut z každé strany a potíráme omáčkou.
Inspirace: Menu domů - Koko


Bábovka s vaječným likérem

Neděle v 23:35 Bábovky
Rozpis:
  • 5 vajec
  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g solamylu
  • 200 g cukru moučky
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného likéru
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk a strouhanka do formy
Postup:
Žloutky s cukry ušleháme do pěny a postupně přišleháme olej a likér. Do našlehané směsi vešleháme mouku se solamylem a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme cca hodinu. Po vyjmutí z trouby necháme bábovku chvíli ve formě stát a vyklopíme na mřížku vychladnout.


Zapečené těstoviny s brokolicí a tuňákem

17. května 2017 v 14:16 Těstoviny
Rozpis:
  • 400 g vařených těstovin
  • 200 g brokolice
  • 3 vejce
  • 100-150 ml mléka
  • 80 g strouhaného sýra (Goudy)
  • 100 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • bílý mletý pepř, sůl
  • máslo na vymazání pekáčku
Postup:
Brokolici krátce povaříme ve slané vodě, zchladíme ve studené a necháme okapat. Uvařené a vychladlé těstoviny smícháme se strouhaným sýrem. Pekáček vymažeme máslem a dáme polovinu těstovin se sýrem. Poklademe brokolicí, kousky tuňáka a přikryjeme zbytkem těstovin. Zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem, solí a pepřem. Mírně přimáčkneme a vložíme do trouby vyhřáté na 190-200°C. Pečeme 30-40 minut.


Tuňáková pizza

8. května 2017 v 13:33 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis:
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/4 kostky droždí
  • 150 ml perlivé vody
  • kečup
  • česnek
  • tuňák v oleji
  • cibule
  • koření na pizzu
  • oregáno nebo citronový tymián
  • červená paprika
  • sýr Gouda
Postup:
Do mísy přesijeme mouku, přidáme olej, rozdrobíme droždí, nalijeme sodovku a osolíme. Zaděláme těsto a necháme vykynout.
Připravíme si ostatní ingredience. Do kečupu vmícháme lisovaný česnek a koření na pizzu, cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, papriku na menší kousky, sýr nastrouháme na větší nudličky a z konzervy tuňáka slijeme olej.
Na mírně pomoučněném válu z těsta roztáhneme tenký plát a přendáme na plech (40x32) s pečícím papírem. Plát potřeme okořeněným kečupem, poklademe cibulí, kousky tuňáka, paprikou a posypeme sýrem. Nakonec mírně posypeme oregánem nebo citronovým tymiánem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200-250°C cca 15 minut.

Salámová pizza

8. května 2017 v 13:29 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 kostky droždí
  • 150 ml perlivé vody
  • měkký salám
  • sýr gouda
  • rajčata
  • cibule
  • kečup
  • česnek
  • koření na pizzu
Postup:
Do mísy prosijeme mouku, přidáme olej, rozdrobíme droždí, nalijeme sodovku a osolíme. Zaděláme těsto a necháme vykynout.
Připravíme si ostatní ingredience. Do kečupu vmícháme lisovaný česnek, cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a rajčata na kolečka. Sýr nastrouháme a salám nakrájíme na větší nudličky.
Zkynuté těsto roztáhneme na tenký plát a vložíme na plech (40x32 cm) s pečícím papírem mírně postříkaným olejem ve spreji. Plát na plechu potřeme směsí kečupu a česneku, poklademe salámem, cibulí, posypeme sýrem, kořením na pizzu a poklademe plátky rajčat. Rajčata můžeme posolit.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200-250°C cca 15 minut.