Červen 2017

Bílková roláda

30. června 2017 v 10:33 Řezy a rolády
Rozpis :
  • 250 ml bílků
  • špetka soli
  • 5 mírně navršených lžic cukru
  • 5 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 5 lžic oleje
Náplň:
  • 1 mascarpone
  • 2 lžíce husté zakysané smetany
  • 3 lžíce cukru moučky (podle chuti)
  • jahodový džem
Postup:
Bílky se solí ušleháme dotuha a potom po částech zašleháme cukr. Hladkou mouku vmícháme po lžících a nakonec olej. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem postříkaným olejem ve spreji. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 10 minut. Upečený korpus přetáhneme s papírem na mřížku vychladnout.
Ušleháme mascarpone s cukrem a zakysankou. Vychladlý plát potřeme krémem a na vrch rozetřeme jahodový džem. Plát srolujeme a necháme v ledničce vychladit. Při podávání můžeme dozdobit čokoládou.
Inspirace: Sladkosti - upraveno

Čtyřlístek s mandlemi a čokoládou

23. června 2017 v 14:04 Bábovky
Rozpis:
  • 300 g bílků
  • 170 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g vlažného rozpuštěného másla
  • 100 g mandlových lupínků
  • 50 g čokoládových šupinek
  • 1 lžička prášku do pečiva (5 g)
  • 75 ml Amareta likéru
  • špetka soli
  • tuk na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy
Postup:
Bílky ušleháme se špetkou soli do polotuha, postupně přidáme cukr a ušleháme tuhý sníh. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a máslem. Nakonec vmícháme mandlové lupínky, čokoládové šupinky a Amareto. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme asi hodinu. Po upečení necháme bábovku chvilku ve formě a potom ji vyklopíme na mřížku vychladnout.


Ořechový závin

20. června 2017 v 22:27 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g sádla
  • 40 g cukru
  • 15 g droždí
  • 1 vejce
  • špetka soli
Náplň:
  • 200 g ořechů
  • 100 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 5 vrchovatých lžic piškotových drobečků
  • 100 g meruňkové marmelády
  • bílek na potření závinu.

Postup:

Mouku promícháme s cukrem, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Necháme ho asi hodinu v chladu odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň: do rendlíku nalijeme mléko, nasypeme ořechy, cukr a krátce povaříme. Přidáme piškotové drobečky a marmeládu. Dobře promícháme a necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme tenký plát, poklademe náplní a zarolujeme. Přeložíme na plech s pečícím papírem, propícháme špejlí nebo vidličkou a potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20 minut.
Z uvedeného množství jsem dělala 2 záviny.


Sušenky s arašídovým máslem

16. června 2017 v 20:27 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 160 g arašídového másla
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
V robotu vypracujeme másla, vejce, cukr a sůl. Po částech zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Těsto přendáme na mírně pomoučněný vál. Uděláme váleček, který nakrájíme na kousky, z nich tvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a dáváme na plech s pečícím papírem. Kuličky zmáčkneme formičkou, nebo prstem a můžeme dozdobit arašídy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 12 minut. Necháme na plechu vychladnout a uložíme.

Džemy a marmelády s citrusovým pektinem

15. června 2017 v 8:58 Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 1 kg ovoce
  • 300 g cukru
  • 7 - 10 g citrusového pektinu
Postup:
Ovoce krátce povaříme, potom přidáme pektin smíchaný se třemi lžícemi cukru. Povaříme 5 minut a přidáme zbytek cukru. Vaříme do zhoustnutí a sbíráme pěnu. Plníme do sklenic, pevně uzavřeme víčkem a sklenici postavíme na víčko. Asi po 30 minutách sklenice obrátíme a necháme vychladnout.
V minulých letech jsem používala na zhoustnutí Gelfix, ale citrusový pektin je nesrovnatelně lepší - zachová se barva a chuť. Pektin lze zakoupit pouze v prodejnách Zdravé výživy nebo objednat přes internet. Malé balení obsahuje 70 g, cena cca 85 Kč, ale stačí až na 10 kg ovoce.
Dělala jsem čistý jahodový džem, dále jahodový s přídavkem malin (z mrazáku) a také jsem přidala do jahodového džemu několik lístků čokoládové máty. Určitě je možné přidat i jiné ovoce.
Stejným způsobem jsem dělala i třešňový džem.


Kakaové řezy s jahodami

8. června 2017 v 10:02 Řezy a rolády
Rozpis:
  • 3 velká vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
Krém:
  • 300 g tvarohu ve vaničce
  • 60 g cukru
  • 300 ml šlehačky
  • 4 plátky želatiny
  • 500 g jahod
  • čokoláda na zdobení
Postup:
Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, přidáme mouku prosátou s kakaem a zlehka zamícháme. Těsto rozetřeme na plech (30x37 cm) s pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 6 minut. Po upečení přesuneme plát i s papírem na mřížku vychladnout. Vychladlý plát sloupneme z papíru a rozdělíme na polovinu.
Ušleháme tvaroh s cukrem a vmícháme dohusta ušlehanou smetanu. Plátky želatiny namočené do několika lžic studené vody vymačkáme a rozmícháme ve třech lžících vody horké. Rozpuštěnou želatinu vmícháme do krému.
Necelou polovinou krému potřeme piškotový plát, poklademe plátky jahod a potřeme krémem (několik lžic krému si necháme na potření vrchní části). Přiklopíme druhou polovinou piškotu a potřeme zbytkem krému.
Řezy vložíme do chladničky zatuhnout, potom je nakrájíme a dozdobíme jahodou namočenou v čokoládě.


Krůtí stehno na zelenině

5. června 2017 v 14:55 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • krůtí vrchní stehno
  • 2 cibule
  • 1 kedluben
  • 2 větší mrkve
  • 3-4 žampiony
  • 150 g anglické slaniny
  • rozmarýn, pepř, sůl
Postup:
Zeleninu nakrájíme na větší kousky a vložíme do pekáčku, přidáme pokrájené žampiony a slaninu. Krůtí stehno omyjeme a položíme na zeleninu. Vše opepříme, osolíme, přidáme větvičky rozmarýnu, podlijeme cca 100 ml vody a přikryté pokličkou dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme za občasného obracení masa a poléváme výpekem. Po změknutí masa dopečeme odkryté, aby se vytvořila na kůži kůrčička.


Míša řezy s polevou Ganache

4. června 2017 v 10:57 Řezy a rolády
Rozpis piškot:
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 6 žloutků
  • 6 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 6 bílků
  • tuk na vymazání a strouhanka na vysypání plechu
Krém:
  • 500 g tvarohu
  • 150 g cukru moučky
  • 150 g másla
  • podle chuti rum
Poleva Ganache:
  • 150 g čokolády
  • 120 ml smetany ke šlehání
Postup:
Ušleháme žloutky s cukrem a olejem. Vmícháme mouku s kakaem a sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C.
Ušleháme změklé máslo s tvarohem, cukrem a dochutíme rumem. Krém natřeme na vychladlý piškot a necháme v ledničce ztuhnout.
Poleva - čokoládu nalámeme na malé kousky nebo použijeme čokoládové pecky. Smetanu zahřejeme k varu, až se začnou tvořit bublinky a stáhneme z plotýnky. Horkou smetanou přelijeme čokoládu v misce a rozmícháme dohladka. Necháme zchladnout, promícháme a potřeme řezy. Opět vložíme do ledničky, aby poleva zatuhla.