Džemy a marmelády s citrusovým pektinem

15. června 2017 v 8:58 |  Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 1 kg ovoce
  • 300 g cukru
  • 7 - 10 g citrusového pektinu
Postup:
Ovoce krátce povaříme, potom přidáme pektin smíchaný se třemi lžícemi cukru. Povaříme 5 minut a přidáme zbytek cukru. Vaříme do zhoustnutí a sbíráme pěnu. Plníme do sklenic, pevně uzavřeme víčkem a sklenici postavíme na víčko. Asi po 30 minutách sklenice obrátíme a necháme vychladnout.
V minulých letech jsem používala na zhoustnutí Gelfix, ale citrusový pektin je nesrovnatelně lepší - zachová se barva a chuť. Pektin lze zakoupit pouze v prodejnách Zdravé výživy nebo objednat přes internet. Malé balení obsahuje 70 g, cena cca 85 Kč, ale stačí až na 10 kg ovoce.
Dělala jsem čistý jahodový džem, dále jahodový s přídavkem malin (z mrazáku) a také jsem přidala do jahodového džemu několik lístků čokoládové máty. Určitě je možné přidat i jiné ovoce.
Stejným způsobem jsem dělala i třešňový džem.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 15. června 2017 v 15:22 | Reagovat

Hm, tak to neznám, to jsem slyšela prvně. Ale ovoce musím kupovat, tak marmelády už nedělám. Ale určitě bych vyzkoušela, kdybych měla přebytky. :-)

2 Lu Lu | Web | 15. června 2017 v 18:03 | Reagovat

Super presne takyto recept potrebujem :), uz sa tesim ako ho v lete vyskusam :)
http://lifeinpicturesbylu.blogspot.sk

3 Iva Iva | E-mail | Web | 15. června 2017 v 22:51 | Reagovat

[1]: Jahody chodíme sbírat samosběrem v blízké obci. Nějaké ovoce mám a také dostávám od kamarádů. Domácí marmeláda se nedá srovnávat s kupovanou. :-D

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. června 2017 v 8:05 | Reagovat

[3]: Samosběr u nás máme také. Ale po práci se mi už nechce. Naštěstí marmeládu my jíme převážně jen na lineckém nebo v jiném pečivu. :-)

5 MarijaKes MarijaKes | Web | 16. června 2017 v 9:48 | Reagovat

Moje maminka si vařila vždy angreštový pektin. Tedy spíše takový řidší angreštový rosol. V angreštu je hodně pektinu a toto potom přidávala do marmelád a džemů. Já to nedělám, ale zase musím déle vařit a to se pak asi zničí všechny důležité prospěšné látky. Ale je pravda, že jsem nevařila džemy z neželírovacího ovoce.
Jahodový by mohl být lahodný. Letos asi nebude moc mirabelek, tak nebude mirabelková marmeláda. Ale rybízu je hodně. :-) Ale ten zas dobře želíruje, tak nepotřebuje pektin. Třešně sezobali kosi darebáci. Zkusím ty jahody. :-)

6 Hanka Hanka | Web | 19. června 2017 v 20:48 | Reagovat

Citrusový pektin neznám, ale podívám se po něm, Ivi, i když letos marmelády dělat nebudu. :-)

7 Iva Iva | E-mail | Web | 21. června 2017 v 20:51 | Reagovat

[4]: Já mám ráda domácí marmelády, to se nedá s kupovanými srovnávat. :-)

8 Iva Iva | E-mail | Web | 21. června 2017 v 20:54 | Reagovat

Maruško, dostala jsem od příbuzné veliký košík třešní. Mladí nebyli doma a tak jsem dělala marmošku. Je výborná. :-D Máme ještě na zahradě jostu, tu mám od loňska a tak ji někomu daruji. :-)

9 Iva Iva | E-mail | Web | 21. června 2017 v 20:56 | Reagovat

[6]: Hani, já jsem dělala zavařeniny s Gelfixem a asi se změnila receptura, tak mi nevyhovuje. Ten pektin je výborný. :-)

10 Jana Jana | E-mail | Web | 26. července 2017 v 10:14 | Reagovat

[9]: Už jsem o tom četla na fb jednu diskuzi a tam právě ten pektin zmiňovaly.A proč ti Ivo přestal Gelfix vyhovovat? Já s ním taky dělám džemy už léta letoucí.

11 Iva Iva | E-mail | Web | 27. července 2017 v 23:59 | Reagovat

[10]: Jani, dělala jsem z gelfixu 3:1, aby nebyly marmelády moc sladké. Poslední cca 2 roky byly marmelády řídké a i chuťově se změnily. Letos dělám všechny s pektinem a jsou výborné. :-)

12 Jana Jana | E-mail | Web | 28. července 2017 v 9:36 | Reagovat

[11]: Já jeden rok udělala z 2:1 a všechny jsem je vyhodila,protože se zkazily.Tak používám jen 1:1

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama