Listopad 2017

Máčené koláčky s nutelou

Pondělí v 15:44 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 150 g hery
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička soli
  • mouka na podsypání
  • nutela na plnění
Rozvar:
  • 75 g másla
  • 75 g cukru
  • 75 ml rumu
Postup:
Do mísy přesijeme mouku, přisypeme cukr, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zalijeme troškou vlažného mléka a necháme zkynout kvásek. Přidáme vlažnou rozpuštěnou heru, zbytek mléka, žloutky, citronovou kůru, sůl, vypracujeme těsto a necháme nakynout.
Potom z těsta krájíme malé kousky, plníme nutelou, uděláme kuličky a vkládáme je na plech s pečícím papírem. Necháme mírně nakynout a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení máčíme v rozvaru, necháme na mřížce okapat a zchladnout.
Rozvar si přípravíme rozehřátím másla s cukrem, přidáme rum a krátce zahřejeme.


Sušenky s nivou a ořechy

17. listopadu 2017 v 0:00 Slané pečivo a rychlé pohoštění
Rozpis:
  • 130 g másla
  • 1 hrnek sekaných ořechů
  • 120 g rozdrobené nivy
  • 1 vejce
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • hrst bylinek (rozmarýn, tymián a pod.)
Postup:
Všechny ingredience zpracujeme v těsto a necháme v ledničce cca hodinu odpočinout. Potom z těsta krájíme kousky, z nich děláme kuličky a přendáme na plech s pečícím papírem. Kuličky zmáčkneme do placičky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 15 minut.


Špecle s brokolicí

14. listopadu 2017 v 23:36 Těstoviny
Rozpis:
  • 250 g špeclí (z Lidlu)
  • 150-200 g uzeného masa
  • 100 g strouhané Goudy
  • 1 střední cibule
  • 150-200 g brokolice
  • 4 vejce
  • trochu mléka
  • sůl, pepř
  • sádlo na vymazání pekáčku
Postup:
Špecle uvaříme ve slané vodě. Brokolici rozebereme na růžičky, uvaříme do poloměkka a vložíme do studené vody zchladit. Do mísy dáme drobně pokrájenou cibuli a pokrájené uzené maso. Přidáme strouhaný sýr, vychladlé špecle, osolíme, opepříme a promícháme. Pekáček vymažeme sádlem, vložíme polovinu směsi se špeclemi. Poklademe brokolicí, zakryjeme druhou polovinou. Vejce rozšleháme s troškou mléka, osolíme a zalijeme připravený pekáček. Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180°C do zezlátnutí.


Medovníkové srdce

9. listopadu 2017 v 13:07 Dorty
Rozpis:
  • 450 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g hery
  • 1 vejce
  • 5 lžic medu
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžička sody (vrchovatá)
  • 2 lžičky kakaa
Krém:
  • 1 svařené Salko
  • 300 g másla
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
Na dohotovení:
  • 75-100 ml převařené vody s rumem 1:1
  • mleté ořechy
  • rozdrobené kousky upečených odřezků těsta
  • marcipánové kytičky
Postup:
Cukr, heru, med, mléko, sodu, vejce a kakao vložíme do hrnce a za stálého šlehání zahříváme na mírném ohni do zkaramelizování a mírného zhoustnutí. Směs necháme vychladnout, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Postupně rozvalujeme na tenké pláty a pomocí šablony nebo formy vykrajujeme srdce. Množství placek neuvádím, záleží na velikosti srdcí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190°C cca 4 minuty. Odřezky těsta také upečeme a rozdrobené smíchané s mletými ořechy použijeme na posypání hotového dortu. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý neoslazený pudink. Změklé máslo vyšleháme a postupně zašleháme salko a vychladlý pudink.
Část krému si odložíme stranou na potření povrchu dortu. Placky potíráme rumovou vodou a promazáváme krémem. Potom celý povrch dortu potřeme zbytkem krému a posypeme směsí rozdrobených upečených odřezků a mletých ořechů. Dozdobíme podle svých představ (marcipán, čokoláda, půlky ořechů a pod.).

Houbový pekáček

8. listopadu 2017 v 23:40 Houby

Rozpis:
  • tvrdé houby (asi 2 velké hrsti)
  • koření Medvědí gril nebo grilovací
  • 50 g anglické slaniny
  • 3-4 stroužky česneku
  • kousek másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
Na másle vyškvaříme nakrájenou slaninu a přendáme s troškou tuku do pekáčku. Přidáme houby nakrájené na velké kusy, promíchané s kořením a drobně pokrájeným česnekem. Pokud je třeba, ještě dosolíme. Zalijeme smetanou a pečeme nepřikryté v troubě vyhřáté na cca 190°C necelou hodinu. Podáváme s chlebem, bramborami nebo širokými nudlemi.