Kynutý čokoládový cop

12. února 2018 v 21:39 |  Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis těsto:
  • 650 g hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 125 g rozpuštěného vlažného másla
  • 3/4 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • kůra z jednoho pomeranče
Domácí nutela:
  • 100 g lískových oříšků
  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 200 g čokolády mléčné nebo na vaření
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
Postup:
Nejprve si uděláme nutelu. Oříšky opražíme v troubě rozehřáté na 180°C pokud nezačnou praskat slupky. Potom je ještě horké zabalíme do utěrky a promnutím zbavíme slupek (pokud jich tam troška zbude, nevadí). Čokoládu rozpustíme v kondenzovaném mléku a necháme trochu vychladnout. Mezitím, co čokoláda stydne, rozmixujeme oříšky co nejjemněji. Přidáme zchladlou čokoládu, vanilkový extrakt, kakao, sůl a co nejlépe rozmixujeme. Směs můžeme naředit smetanou nebo horkou vodou, aby šla lépe roztírat.
Do mísy přesyjeme mouku. Uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme troškou vlažného mléka. Když kvásek nakyne, přidáme zbytek cukru, vejce, máslo, sůl, strouhanou pomerančovou kůru a zbytek mléka. Zaděláme těsto a necháme zkynout.
Těsto rozdělíme na polovinu. Z jedné části vyválíme obdélník, potřeme nutelou a zarolujeme. Stejně pokračujeme i s druhou částí. Roládky dáme do chladna, aby se lépe krájely. Po ztuhnutí roládu podélně rozkrojíme, zamotáme v cop a konce spojíme. S druhým dílem postupujeme stejně. Z druhého copu jsem udělala věnec.
Potom necháme ještě 1/2 hodiny nakynout a pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě vyhřáté na 180°C cca 15 minut.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 věrka věrka | 13. února 2018 v 8:45 | Reagovat

Protože jsem stálým hostem na tvých stránkách a vždycky se dá něco vybrat, tak i dnes jsem nakoukla. Já bych si pochutnala, ale hlavně proč píšu je chyba v receptu. Máš tam 2x vejce a to jsi si určitě nevšimla, promiň, že upomínám. Recepty máš moc dobrý. :-)

2 MarijaKes MarijaKes | 13. února 2018 v 9:07 | Reagovat

Dá se použít i kupovaná nutela? Nevyteče? Cop vypadá hodně lákavě. :-)

3 Iva Iva | E-mail | Web | 13. února 2018 v 10:09 | Reagovat

[1]: Věrko, děkuji za upozornění. :-(  :-) Je to opravené, chybička se občas vloudí i když jsem recept 2x kontrolovala. :-)

4 Iva Iva | E-mail | Web | 13. února 2018 v 10:11 | Reagovat

[2]: Maruško, samozřejmě můžeš použít i kupovanou nutelu a asi ji také budeš muset zředit, aby se dala lépe roztírat. :-)

5 Hanka Hanka | E-mail | Web | 13. února 2018 v 19:58 | Reagovat

Na kynuté pečivo nedám dopustit, Ivi, cop je skvělý, na tohle bych možná konzumenty našla. ;-)  :-D
Díky za parádní recept, tak se mi zdá, že se do copu pustím co nejdřív. :-)

6 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 14. února 2018 v 15:43 | Reagovat

Já s kynutým těstem moc velký kamarád nejsem, nejde mi to tak,jak bych chtěla, ale tohle musí být dobrota, mňam 😃😄

7 Pája Pája | Web | 16. února 2018 v 9:46 | Reagovat

Ivi to se ti povedlo. Fajn receptík :)

8 Růžena Růžena | E-mail | Web | 17. února 2018 v 15:43 | Reagovat

Kynuté těsto tady moc neuplatním (kromě pizzy) protože ho jedí jen dokud je čerstvé,ale zaujala mě domácí nutella! :-P Taky jsem upekla tvoje žloutkové věnečky, budu opakovat pro velký úspěch, zmizely raz dva! Opravdu výborný recept :-P  :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama