Dalamánky s celozrnnou moukou

15. dubna 2018 v 14:16 |  Chléb a pečivo
Rozpis:
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic oleje
  • 300 ml vlažného mléka
  • 25 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • vejce na potření
  • semínka na posypání
Postup:
Mouky nasypeme do mísy a smícháme se solí. Uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme troškou vlažného mléka. Po vzejití kvásku přilijeme zbytek mléka, olej a přidáme semínka. Vypracujeme těsto a necháme přikryté zkynout. Potom ho vyndáme na pomoučněný vál, rozdělíme na 14 dílů a vytvoříme tvary dalamánků. Přendáme na dva plechy s pečícím papírem. Musíme udělat mezi kousky větší rozestup, nakynou. Potřeme rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypeme semínky. Můžeme také posypat hrubou solí. Necháme 15-20 minut nakynout a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 200°C a cca 10 minut dopečeme.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | E-mail | Web | 15. dubna 2018 v 15:05 | Reagovat

Dalamánky máš luxusní, Ivi, kupované se můžou jít schovat.
Mám v plánu nějaké slané pečivo, přijdu pro inspiraci. ;-)
P.S. Oprav si předložku v nadpisu! Jsem šťoura, promiň! 8-O  :-)

2 Iva Iva | E-mail | Web | 15. dubna 2018 v 15:13 | Reagovat

Hani, díky. Původně jsem měla nadpis z celozrnné mouky. Opravila jsem to, protože je tam i hladká obyč. Na předložku jsem zapomněla. :-? :-)  ;-)

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 15. dubna 2018 v 21:02 | Reagovat

[2]: Myslela jsem si to, Ivi, taky se mi to stává, když něco měním nebo kopíruju. ;-)  :-D

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 15. dubna 2018 v 21:02 | Reagovat

Jsou nádherné! Z košíku se přímo smějí. :-)

5 MarijaKes MarijaKes | 15. dubna 2018 v 21:19 | Reagovat

Hned bych si dala. Ani mi to nepřijde složité.

6 Dotaz Dotaz | 3. května 2018 v 7:35 | Reagovat

V surovinach se pise "vejce na potreni", v postupu "potreme vodou". Jak je to tedy?

Jinak bylo by fajn, kdyby ta fotka po kliknuti byla vetsi ... proc se s nimi nepochlubit, ze?  :)

7 Iva Iva | E-mail | Web | 3. května 2018 v 13:32 | Reagovat

[6]: Děkuji za upozornění, text jsem opravila. Recept jsem dostala od kamarádky, která potírá vejcem. Já jsem potřela vodou, stejně jako potírají pekaři a byly dobré. :-)
Obrázek je možné zvětšit v Galerii. :-)

8 Dotaz Dotaz | 10. května 2018 v 22:27 | Reagovat

[7]: Super. Moc dekuji za odpoved. Dalamanky jsem uz vyzkousel a jsou vynikajici. Zkousel jsem i ruzne chleby rovnez s pouzitim drozdi z ruznych foodblogu, ale tam me v chuti vzdycky neco trochu vadilo. Tyhle jsou fakt dobre. Z uvedeneho mnozstvi surovin bylo 12 dalamanku, ktere se vysly na jeden plech. Doporucuji i zacatecnikum jako jsem ja :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama