Květen 2018

Řízky z bůčku

27. května 2018 v 10:26 Vepřové maso
Rozpis:
  • super libový bůček
  • pepř, sůl
  • medvědí česnek
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení
Postup:
Bůček nakrájíme na silné plátky a důkladně naklepeme. Vzniklé plátky z obou stran osolíme, opepříme a hustě posypeme drobně pokrájeným medvědím česnekem. Můžeme také použít česnek, ale medvědí je jemnější. Potom plátky obalíme v klasickém trojobalu a zvolna usmažíme. Bůček musíme použít hodně libový a řízky jsou výborné.



Rychlé kakaovo-rumové řezy

22. května 2018 v 17:57 Řezy
Rozpis:
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 130 g rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • mleté ořechy na posypání
Postup:
Cukr, vodu, rum, vanilkový cukr a rozehřáté zchladlé máslo smícháme. Hrnek této směsi dáme stranou. Do zbytku přidáme mouky proseté s práškem do pečiva a metličkou rozšlehaná vejce. Umícháme hladké těsto,nalijeme do pekáčku (38x29 cm) vyloženého pečícím papírem a postříkaným olejem ve spreji. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 15 minut. Po vyjmutí z trouby ihned potřeme odloženou základní směsí, posypeme strouhanými ořechy a necháme vychladnout.


Rebarborový koláč

20. května 2018 v 17:50 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis těsto:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 60 g cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 vejce L
  • špetka prášku do pečiva
  • špetka soli
Piškotové těsto:
  • 2 vejce
  • 80 g cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • špetka prášku do pečiva
Rebarborová náplň:
  • 200-250 g oloupané rebarbory
  • 80-100 g cukru moučky
  • lžička mleté skořice
Postup:

V mouce rozmícháme sůl, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr. Přidáme máslo, vejce a pokud dáme menší, přidáme podle potřeby mléko. Vypracujeme těsto a vložíme asi na hodinu do ledničky odležet. Potom na pomoučněném vále těsto rozválíme a přeneseme do vymazané koláčové formy (28 cm). Propícháme vidličkou a dáme zapéct. Když začnou okraje zlátnout, těsto z trouby vyjmeme, posypeme pokrájenou rebarborou smíchanou s cukrem a skořicí. Na piškotové těsto ušleháme do husté pěny celá vejce s cukry, zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva a nalijeme na rebarboru. Opět vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a dopečeme.


Medová roláda s marmeládou

10. května 2018 v 21:22 Rolády
Rozpis:
  • 4 vejce
  • 200 g medu
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • marmeláda na plnění
Postup:
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky promícháme, postupně přidáme rozpuštěný a vychladlý med, mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech potřený olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 10 minut. Po upečení potřeme marmeládou a za tepla stočíme. Necháme vychladnout a nakrájíme na řezy. Pečící papír jsem potřela pouze mírně, doporučuji papír dobře potřít nebo péct na vymazaném a vysypaném plechu, aby se povrch rolády neolupoval.


Kváskový celozrnný chléb z litiňáku

8. května 2018 v 9:37 Chléb a pečivo
Rozpis:

  • 300 g žitného kvásku
  • 270 ml vody
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu (používám mletý)
  • slunečnicová semínka
Postup:
Do mísy vložíme kvásek,nalijeme vlažnou vodu, přidáme mouky, semínka, kmín a sůl. Zaděláme těsto a necháme zkynout (2-3 hodiny). Doba kynutí je podle teploty, těsta by mělo být cca 1x tolik. Těsto přendáme na mírně pomoučněný vál a ručně ještě propracujeme, přidáváme co nejméně mouky, ale těsto by se nemělo lepit. Vypracované a vytvarované přendáme do ošatky. Pokud dáváme chléb kynout do ošatky bez ubrousku, je dobré nepatrně potřít solamylem, nepřilepí se. V ošatce přikryjeme látkovým ubrouskem a necháme kynout (cca hodinu).
Na spodní rošt v troubě dáme litinový pekáč s pokličkou a nahříváme alespoň 45 minut při teplotě 250°C. Zkynutý chléb přendáme rychle z ošatky do pekáče, nařízneme na povrchu, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 15 minut při 250°C, potom teplotu snížíme na 200°C, po deseti minutách odstraníme pokličku a ještě 5 minut pečeme odkrytý. Pečený chléb musí dunět při poklepu na spodek. Upečený přeložíme na mřížku vychladnout.


Ořechová rumová bábovka

6. května 2018 v 21:25 Bábovky
Rozpis:
  • 6 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 10 g droždí
  • 3 lžíce mléka
  • 200 g mletých ořechů
  • 100 ml rumu
  • 120 g hrubé mouky
  • tuk na vymazání a jemná strouhanka na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání
Postup:
Žloutky, cukr, máslo vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přiléváme droždí rozmíchané ve vlažném mléce. Přidáme mleté ořechy, rum a dobře zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a s moukou zlehka přimícháme do těsta. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme těsto, vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 50-60minut. Po upečení necháme bábovku ve formě cca 5 minut a potom vyklopíme na mřížku vychladnout. Před podáváním posypeme cukrem.
Recept mně zaujal, že se do těsta používá droždí. Bábovka byla výborná, ale hutnější.
Inspirace: kuchařka Moučníky


Plněné žampiony 2.

5. května 2018 v 13:21 Houby
Rozpis:
  • 7-8 velkých žampionů
  • 100 g taveného smetanového sýra
  • 1 vejce
  • sů, pepř
  • máslo na vymazání zapékací mísy
Postup:
Žampiony omyjeme, oloupeme, vykrojíme nohy a zarovnáme okraj klobouků. V míse utřeme vejce se sýrem, přidáme nakrájené nohy a odkrojky žampionů. Osolíme, opepříme a zamícháme. Směsí naplníme připravené klobouky, přendáme do máslem vymazané zapékací mísy a podlijeme pouze dvěma lžícemi vody - žampiony pustí šťávu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do změknutí.
Podáváme s brambory nebo pouze se zeleninou.


Masové kuličky alá Ikea se smetanovou omáčkou

3. května 2018 v 13:14 Mleté maso
Rozpis:
  • 500 g mleté vepřové plece
  • cibule
  • plnotučná hořčice
  • pepř, sůl
  • sušený česnek
  • majoránka
  • strouhaný sýr (Gouda)
  • 200 ml šlehačky
  • sojová omáčka na dochucení omáčky
Postup:

V míse smícháme mleté maso, jemně pokrájenou cibuli, česnek, sůl, pepř, hořčici, strouhanou goudu a 1/3 kelímku šlehačky. Uděláme kuličky a vložíme do zapékací misky. Zalijeme zbytkem šlehačky a pečeme při 180°C. Když je maso téméř upečené, slijeme výpek a kuličky dáme dopéct. Do výpeku přidáme trošku vody, sojovou omáčku a mírně zahustíme moukou.
Inspirace: Pucíci v kuchyni

Tvarohovo arašídové řezy

1. května 2018 v 14:32 Řezy
Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 120 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce mléka

Náplň:
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 1 lžíce solamylu
  • 120 g cukru
  • 100 g arašídového másla
  • 70 g čokolády na vaření
Postup:
Mouku s práškem do pečiva prosijeme na vál, přidáme cukr, vejce, změklé máslo a mléko podle potřeby (2-3 lžíce). Zaděláme těsto a necháme v lednici cca 2 hodiny odležet.
Tvaroh vyšleháme s vejcem, škrobem, cukrem a arašídovým máslem, nakonec vmícháme rozehřátou vlažnou čokoládu.
Těsto rozdělíme na polovinu a z každé vyválíme na pečícím papíru plát. První plát vložíme do hlubokého plechu 38x29 cm (může být i nepatrně menší), propícháme špejlí, potřeme náplní, druhý plát překlopíme na náplň a papír stáhneme. Vrchní plát opět propícháme špejlí a koláč upečeme v troubě vyhřáté na 170°C 40-45 minut.