Kváskový celozrnný chléb z litiňáku

8. května 2018 v 9:37 |  Chléb a pečivo
Rozpis:

  • 300 g žitného kvásku
  • 270 ml vody
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu (používám mletý)
  • slunečnicová semínka
Postup:
Do mísy vložíme kvásek,nalijeme vlažnou vodu, přidáme mouky, semínka, kmín a sůl. Zaděláme těsto a necháme zkynout (2-3 hodiny). Doba kynutí je podle teploty, těsta by mělo být cca 1x tolik. Těsto přendáme na mírně pomoučněný vál a ručně ještě propracujeme, přidáváme co nejméně mouky, ale těsto by se nemělo lepit. Vypracované a vytvarované přendáme do ošatky. Pokud dáváme chléb kynout do ošatky bez ubrousku, je dobré nepatrně potřít solamylem, nepřilepí se. V ošatce přikryjeme látkovým ubrouskem a necháme kynout (cca hodinu).
Na spodní rošt v troubě dáme litinový pekáč s pokličkou a nahříváme alespoň 45 minut při teplotě 250°C. Zkynutý chléb přendáme rychle z ošatky do pekáče, nařízneme na povrchu, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 15 minut při 250°C, potom teplotu snížíme na 200°C, po deseti minutách odstraníme pokličku a ještě 5 minut pečeme odkrytý. Pečený chléb musí dunět při poklepu na spodek. Upečený přeložíme na mřížku vychladnout.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Magicmax Magicmax | E-mail | Web | 8. května 2018 v 10:09 | Reagovat

Tenhleten recept se bude kde komu hodit! :) Když vidím, tahle kvalitní články, které by zaujali jistě i ostatní, tak otevírám Seznam Fulltext a jdu do přidání stránky a vložím tam odkaz na článek, aby se skrze vyhledávání mohl dostat mezi další lidi. :-) Tak jsem to udělal i s vaším článkem.

Jinak adminko Babičiných receptů, našel jsem nedávno pro mně naprosto fascinujcí kuchařský návod, tak se s vámi o něm dělím. https://www.youtube.com/watch?v=ZIlLM__drF4&t=0s&index=2&list=LLTPWWZtcLXc_lcgDMSZnsPg Nejlepší je, že to klidně může být z vánočních vykrajovátek, třeba srdíčko nebo tak podobně. :-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 8. května 2018 v 11:51 | Reagovat

Moc hezky vypadá a určitě ještě lépe chutná. Kde bereš ten kvásek? :-)

3 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 8. května 2018 v 18:48 | Reagovat

Ivanko, voní až sem. Máznout máslem a posypat pažitkou mňam a což tak sádlo se škvarkama. Brrr, nezdraví, ale mňam [:tired:]

4 MarijaKes MarijaKes | Web | 9. května 2018 v 16:53 | Reagovat

No teda, tak ten je luxusní. :-)

5 Hanka Hanka | Web | 9. května 2018 v 21:13 | Reagovat

Tak ten je parádní, Ivi! Povedl se ti skvěle. :-)
Na kváskový chléb se chystám už strašně dlouho, ale pořád se nemůžu dokopat k výrobě kvásku. 8-O :-D

6 Iva Iva | E-mail | Web | 10. května 2018 v 21:28 | Reagovat

[2]: Žitný kvásek jsem dostala od sestry trochu jsem si nechala a z toho si vyrábím další.
Můžeš si ho také vyrobit: https://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/

7 Iva Iva | E-mail | Web | 10. května 2018 v 21:32 | Reagovat

[3]: Maruško, máslo,sádlo i škvarky jsou dobrota. Určitě zdravější než Rama. :-D

8 Iva Iva | E-mail | Web | 10. května 2018 v 21:34 | Reagovat

[4]: Maruško, dělám ho pořád a tentokrát potvora popraskal. To je zákon schválnosti, ale dobrý byl. :-(  :-)

9 Iva Iva | E-mail | Web | 10. května 2018 v 21:38 | Reagovat

[5]: Hani, já kváskový peču pořád. Přidávám slunečnicová semínka a to je mňamka. Nám nechutnají ty kupované drobivé. :-)  ;-)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. května 2018 v 16:42 | Reagovat

Ivuš, děkuji. :-) Podívala jsem se na odkaz a pak na další odkazy, nevypadá to složitě. Je tam hodně povídání a rad. Přiznám se, že nyní jsem nějaká líná na pečení chleba, ani ho tolik nejíme. Tak třeba někdy se na jeho výrobu prakticky podívám. Měj se hezky. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama