Meruňkový džem s citrusovým pektinem

22. června 2018 v 11:17 |  Zavařování a konzervace
Rozpis:
  • 2 kg meruněk bez pecek
  • 350 g cukr krystal (i víc - podle chuti)
  • 20 g citrusového pektinu
Postup:
Meruňky nakrájíme na kousky, vložíme do kastrolu, mícháme a mírně povaříme. Citrusový pektin promícháme s cca třemi lžícemi cukru, pomalu sypeme do kastrolu s meruňkami a mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Povaříme 5 minut a přidáme zbytek cukru. Potom vaříme do zhoustnutí a sbíráme případnou pěnu na povrchu. Plníme do skleniček a uzavřeme víčky. Skleničky stavíme dnem nahoru a za 5 - 10 minut je otočíme.
V zavařeninách s citrusovým pektinem není žádný konzervační prostředek, proto je vhodné používat menší skleničky, aby se dlouho neskladovaly otevřené.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes MarijaKes | Web | 22. června 2018 v 16:40 | Reagovat

To je zajímavé. Já dělám povětšinou rybízovou marmeládu, která dobře rosoluje a kromě delšího svaření protlaku a cukru tam nic nedávám. A nikdy mi neplesnivěla. Tady mě trochu zaráží, že se vše vaří do zhoustnutí i s cukrem a sbírá se pěna ve které je vlasntě i ten cukr. Když jsem vařila meruňkový džem, tak jsem ho vařila déle, aby se vypařila voda, ale kromě cukru jsem tam také nic nedávala. Také o tom citrusovém pektinu slyším poprvé. :-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 22. června 2018 v 23:13 | Reagovat

Meruňkový je jeden z nejlepších, mňam! :-)

3 Iva Iva | E-mail | Web | 26. června 2018 v 21:48 | Reagovat

[1]:Maruško, asi jsi dávala víc cukru. Já používám méně. Marmeládu, o které píšu, byla zapomenutá asi měsíc v ledničce, tak nevím a proto jsem upozornila na možnost zkažení.
Pěnu sbírám vždycky, už moje mamka ji sbírala. Samozřejmě ji nevyhazuji, dám ji do skleničky zvlášť a potom použiji třeba na linecký koláč. :-)

4 Iva Iva | E-mail | Web | 26. června 2018 v 21:49 | Reagovat

[2]: Meruňkový a jahodový. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama