Červenec 2018

Rychlý dort s rybízem

31. července 2018 v 10:20 Recepty z remosky Grand
Rozpis korpus:
  • 4 vejce
  • 140 g cukru
  • 140 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • čerstvý nebo mražený rybíz
  • rybízová marmeláda na potření korpusu
Rozpis krém:
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • 125 ml smetany na šlehání
  • 1 pudink bez vaření
  • 1 vanilkový cukr
  • 3-4 lžíce cukru moučky
Postup:
Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny. Zlehka vmícháme mouku a nakonec olej. Těsto nalijeme do remosky, posypeme kuličkami rybízu, přikryjeme víkem a upečeme. Pokud máme nepřilnavou úpravu remosky, nemusíme ji vymazávat a vysypávat. Než nám korpus vychladne, uděláme si krém.
Do mísy dáme tvaroh, zakysanku, smetanu, vanilkový cukr a moučkový cukr podle chuti a prošleháme. Za stálého šlehání pomalu přisypáváme pudink za studena a vyšleháme.
Povrch vychladlého korpusu potřeme marmeládou a celý potřeme krémem. Trochu krému si necháme, vložíme do sáčku s ozdobnou trubičkou, dozdobíme krémem a kuličkami rybízu.

Závin s červenou řepou

17. července 2018 v 12:57 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis:
  • 500 g listového těsta
  • 200 g strouhané syrové řepy
  • 200 g mletého vepřového plecka
  • 200 g krájené slaniny
  • 2 střední cibule
  • 2-3 lžíce oleje, sůl
  • grilovací koření, pepř
  • vejce na potření
  • sezamová semínka
  • mouka na vyvalování
Postup:
Řepu omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme mleté maso, orestujeme a osolíme. Po vychladnutí smícháme s řepou, okořeníme a podle chuti dosolíme. Listové těsto rozdělíme na polovinu, z každé vyválíme plát, poklademe plátky slaniny, dáme připravenou směs a zavineme. Potřeme vejcem, posypeme sezamovými semínky a můžeme dozdobit odříznutým kouskem těsta. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 20 minut.

Palačinky z červené řepy

15. července 2018 v 15:10 Zelenina
Rozpis:
  • 250 g červené řepy
  • 400-500 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
Náplň:
  • 200 g lučiny
  • 250 g pomazánkového másla
  • pažitka, pepř, sůl
Postup:
Řepu uvaříme a necháme vychladnout. Potom ji oloupeme, nahrubo nastrouháme, rozmixujeme na jemnou kaši a přendáme do mísy. Přidáme rozšlehaná vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, lisovaný česnek, olej, sůl a podle potřeby přiléváme mléko, abychom docílili hustotu palačinkového těsta. Necháme cca 30 minut odležet a připravíme si náplň. Smícháme tvaroh, pomazánkové máslo, pokrájenou pažitku a podle chuti opepříme a dosolíme.
Odpočinuté těsto rozetřeme na nepřilnavou pánev bez tuku a když se začnou tvořit bublinky, palačinky otáčíme. Upečené po zchladnutí potřeme náplní, stočíme a dáme do chladna ztuhnout, aby se lépe krájely.
Podáváme pokrájené na špalíčky nebo kolečka jako chuťovky k pivu nebo vínu.
Inspirace z internetu.


Pečené vepřové podle Majky

12. července 2018 v 16:43 Vepřové maso
Rozpis:
  • 500 g vepřové krkovice
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • pepř, kmín, sůl
  • citronový tymián
Postup:
Krkovici (může být i super libový bůček) nakrájíme na větší nudličky. Cibuli pokrájíme na půlkolečka, česnek na plátky a vše vložíme do zapékací misky. Přidáme worcester, sojovku, pepř, tymián, trochu přisolíme a promícháme. Misku přikryjeme pokličkou a a vložíme do trouby vyhřáté na 190-200°C. Misku neodkrýváme a po hodině zkontrolujeme, jestli je maso měkké a pokud ne, ještě přikryté dopečeme.

Koláč s mini švestkami

10. července 2018 v 20:39 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 120 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • citronová kůra
Náplň:
  • 1 tvaroh v kostce
  • cukr podle chuti
  • citronová kůra
  • podle potřeby mléko
  • malé švestky
  • drobenka
  • máslo na vymazání formy
Postup:
Do mísy přesijeme mouku a uděláme důlek, dáme cukr, na něj rozdrobíme droždí, zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce, citronovou kůru, sůl, olej, dolijeme zbytek mléka a zaděláme těsto. Zkynuté těsto rozválíme na kulatý plát a ten přeložíme do máslem vymazané koláčové formy (28 cm). Potřeme tvarohovou náplní, poklademe půlkami švestek a posypeme drobenkou ( 70 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 70 g másla, 1/4 lžičky skořice). Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 35-40 minut.


Lívance z podmáslí

9. července 2018 v 22:39 Sladké pokrmy
Rozpis:
  • 500 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 170-200 g hladké mouky
  • olej na smažení
  • džem nebo povidla
  • zakysaná smetana
Postup:
V míse rozšleháme podmáslí s vejci, solí a cukrem. Nakonec vešleháme mouku s práškem do pečiva. Pečeme na lívanečníku nepatrně potřeným olejem. Upečené lívance potíráme džemem (použila jsem borůvkový) a navrch dáme lžičku zakysanky. Můžeme je také podávat se skořicovým cukrem.