Srpen 2018

Paella z Polabí

27. srpna 2018 v 15:57 Kuřecí maso a ostatní drůbež
Rozpis:
  • 5 vrchních stehenních kuřecích řízků
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 3 střední rajčata
  • 1 menší svazek naťové cibulky
  • 100 g mraženého hrášku
  • 250 g dlouhozrné rýže
  • 1,5 l zeleninového vývaru (z kostky)
  • 1 mírně vrchovatá lžička kurkumy
  • sůl, bílý pepř,
  • 4-5 lžic bílého vinného octa nebo 100 ml vína
  • petrželka a citron na ozdobu
Postup:
Nejprve musím zdůvodnit název - určitě je mnoho způsobů přípravy paelly a původní španělská se asi připravuje zcela jinak. Takto ji dělám já a nám chutná. Usmívající se
Na pánvi s horkým olejem orestujeme maso, osolíme a opepříme. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek a necháme zesklovatět. Vložíme nakrájenou zeleninu a opět orestujeme, dáme rýži a zalijeme vývarem. Přidáme pokrájená oloupaná rajčata, kurkumu, vinný ocet nebo bílé víno a za občasného zamíchání dusíme do změknutí rýže. Pokud je potřeba, dochutíme, přidáme hrášek a necháme ho krátce povařit. Podáváme ozdobené petrželkou a přidáme citron na případné dochucení strávníky.

Čevabčiči

23. srpna 2018 v 23:12 Mleté maso
Rozpis:
  • 600 g mleté vepřové plece
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky majoránky
  • sůl, pepř
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
Postup:
Maso umeleme, přidáme vejce, lisovaný česnek, drobně pokrájenou cibuli, sůl a koření. Okořeněné maso vložíme do ledničky vychladit. Potom tvoříme šišky a obalujeme ve strouhance. Na pánvi s olejem smažíme ze všech stran.
Podáváme s bramborami, cibulí, hořčicí, zeleninou a můžeme i s tatarkou.


Švestkový koláč bez kynutí

22. srpna 2018 v 13:03 Kynuté pečivo a různé koláče
Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1/2 vanilkového cukru
  • lžička citronové kůry
  • 1 žloutek
  • 100 g majonézy
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • cca 250 ml vlažného mléka
Náplň:
  • 500 g tvarohu
  • 3-4 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • sníh z jednoho bílku
  • 1 kg švestek
Drobenka:
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 80 g másla
Postup:
Nejprve si připravíme tvarohovou náplň a drobenku smícháním uvedených ingrediencí a vypeckujeme švestky.
Do mísy promícháme mouku se solí, uděláme uprostřed důlek, do něj nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme částí vlažného mléka. Necháme zkynout kvásek, přidáme ostatní ingredience a zaděláme těsto.
Těsto ihned rozprostřeme na plech (30x37 cm) s pečícím papírem, který jsme mírně postříkali olejem ve spreji. Plát potřeme tvarohovou náplní, poklademe švestkami a posypeme drobenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 165°C cca 40 minut.

Jogurtový dort s jahodami a ostružinami

20. srpna 2018 v 22:06 Dorty
Rozpis:
  • 1 kg smetanového jogurtu
  • 1 vanilkový cukr
  • 4-5 lžic cukru moučky (podle chuti)
  • 350-400 g piškotů
  • 600 g jahod
  • 250-300 g ostružin
  • 400 ml šlehačky na potření a dozdobení dortu
Postup:
Smetanový jogurt dáme do mísy (použila jsem řeckého typu z Lidlu), přidáme cukry a promícháme.
Dortovou formu (27 cm) vyložíme potravinářskou fólií, na dno narovnáme piškoty rovnou stranou dolů a potřeme částí krému. Narovnáme plátky jahod a opět mírně potřeme krémem, dáme vrstvu piškot, krém a narovnáme ostružiny a zbytek plátků jahod. Pokračujeme opět krémem a tentokrát dáme piškoty rovnou stranou nahoru. Přikryjeme potravinářskou fólií a mírně zatlačíme, aby se krém dostal i do případných mezer. Vložíme do chladničky a necháme do druhého dne proležet.
Druhý den odstraníme fólii, korpus překlopíme na tác, potřeme ušlehanou smetanou a dozdobíme použitým ovocem.


Studená polévka z červené řepy - polský chlodnik

9. srpna 2018 v 22:42 Polévky
Rozpis:
  • 500 g červené řepy
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 salátová okurka
  • 1 l acidofilního mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • pažitka nebo kopr
  • podle potřeby citronová šťáva
  • 4-6 vajec vařených natvrdo
Postup:
Řepu očistíme, omyjeme, nakrájíme na centimetrové kostičky a vložíme do kastrolku. Přidáme cukr, 1/2 lžičky soli, zalijeme asi do poloviny vodou a vaříme zvolna do změknutí (asi 30-40 minut). Uvařenou řepu necháme ve vývaru vychladnout.
Okurku podélně přeřízneme, odstraníme semeník a zbytek nakrájíme opět na centimetrové kostičky.
V míse smícháme acidofilní mléko, zakysanou smetanu, osolíme, přidáme vařenou řepu i s vývarem a opět promícháme. Pokud je potřeba, dosolíme nebo dokyselíme citronovou šťávou.
Vložíme na 2 hodiny do lednice vychladit. Potom polévku nalijeme do talířů, navrch vložíme 1 nebo 2 poloviny vajíčka a dozdobíme pažitkou. Dávala jsem pouze pažitku, původně do polévky patří kopr, ale moji strávníci kopr nemají rádi.
Inspirace: Kuchařka pro dceru.