Říjen 2018

Domácí máslové sušenky

30. října 2018 v 9:59 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 350 g másla
  • 250 g cukru moučky
  • 700 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • z 1/2 citronu kůru
  • 3 lžičky vanilkové esence
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • hladká mouka na podsypání při vyvalování
  • formička 6 cm
  • razítka
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme těsto a vložíme do lednice vychladit. Z odleželého těsta vyválíme plát silný 5-6 mm, vykrojíme kolečko, ještě ve formičce vtlačíme razítko a přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při teplotě 180-190°C cca 12 minut. Po zchladnutí uložíme do uzavíratelné krabičky.


Halloweenské dýně

23. října 2018 v 12:38 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučky
  • 140 g mletých ořechů
  • 200 g másla (hery)
  • 1 vejce
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • mouka na podsypání při vyvalování
  • meruňková nebo jiná marmeláda
Postup:
Zaděláme těsto a vložíme do chladničky odpočinout. Vyválíme těsto na tloušťku 5mm a formičkou ( 8 cm) vykrajujeme tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190°C cca 12 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou. Hotové pečivo necháme cca 2 dny proležet.


Povidlovo-ořechové taštičky

19. října 2018 v 22:58 Štrůdlíky, listové těsto a různá těsta
Rozpis:
  • 400 g listového těsta
  • mouka na podsypání při vyvalování
  • 1 vejce na potření
Náplň:
  • 200 g povidel
  • cca 100 g mletých ořechů
  • cukr podle chuti
  • mletá skořice
  • 3 lžíce rumu
Postup:
Smícháme povidla, mleté ořechy, přidáme podle chuti cukr, skořici a rum. Připravíme hustší náplň. Použila jsem domácí hustá povidla, pokud použijete kupovaná, bude potřeba upravit poměr povidel a ořechů.
Na moukou posypaném válu vyválíme plát silný 2-3 mm. Formičkou na taštičky vykrájíme kolečka, vkládáme do formičky, naplníme a uzavřeme. Pokud nemáme formičku, můžeme vykrajovat kolečka třeba skleničkou, dát náplň do středu, kolečko přehnout a uzavřít vidličkou. Potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 200-210°C cca 12 minut.


Rybí karbanátky

18. října 2018 v 21:20 Ryby
Rozpis:
  • 250 g filetu z tresky
  • cca 2/3 rohlíku
  • 30 ml mléka
  • 1 žloutek
  • sůl, pepř
  • petrželka
Trojobal:
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej na smažení
Postup:
Maso z tresky nakrájíme, vložíme do sekáčku. Přidáme rohlík namočený v mléce, žloutek, petrželku podle chuti, osolíme a opepříme. Vše rozsekáme do hladké hmoty, tvoříme malé karbanátky a obalujeme v klasickém trojobalu. Osmažíme na pánvi s olejem do zlatava a necháme na ubrousku okapat. Podáváme s bramborami, zeleninou a jogurtovým dipem nebo tatarkou.
Z tohoto množství jsou 2-3 porce.

Košíčky s čokoládou a s mandlemi

8. října 2018 v 22:20 Drobné pečivo
Rozpis:
  • 30 kusů lineckých košíčků
  • 150 g mléčné čokolády
  • 80 g loupaných mandlí
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • cca 200 g nastavovaného máslového krému
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme smetanu a posekané mandle. Naplníme košíčky a necháme ztuhnout. Dozdobíme krémem.
Košíčkové korpusy jsou zbytek, když jsem dělala ovocné košíčky. Dávám tento recept jako inspiraci.






Čokoládový dort z červené řepy

6. října 2018 v 23:04 Dorty
Rozpis:
  • 300 g strouhané červené řepy
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mletých oříšků
  • 10 g jedlé sody (cca 1 lžička)
  • 30 g kakaa
  • 60 g čokolády na vaření
  • 125 g hery
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • sůl
Krém:
  • 90 g másla
  • 800-100 g cukru moučky
  • 250 g mascarpone
  • cca 40 g čokolády na posypání
Postup:
Řepu uvaříme do měkka, studenou oloupeme, nastrouháme a ponorným mixerem rozmixujeme. Metličkou přišleháme žloutky, cukr, mouku s kakaem a sodou, oříšky a sůl. Do těsta přimícháme vlažnou čokoládu, kterou jsme rozpustili s herou ve vodní lázni. Nakonec zlehka vmícháme hustý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (28 cm), urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C. Pečeme 35-40 minut, propečení vyzkoušíme špejlí - musí zůstat suchá, pouze jsou na ní drobečky.
Na krém vyšleháme máslo s cukrem a přišleháme mascarpone.
Vychladlý korpus přendáme na tác, na povrchu potřeme krémem, posypeme strouhanou čokoládou a dozdobíme.